Image default
Commercieel Nieuws

Commerciële keerzijde van deeleconomie

De essentie van de deeleconomie was zo mooi: we helpen elkaar door goederen uit te lenen die anders toch ongebruikt in de kelder lagen. Dat scheelt geld en is bovendien goed voor het milieu, want dit betekent dat er minder goederen geproduceerd hoeven te worden.

Maar nu een aantal jaar later is er toch de realisatie dat de bedrijven die zich traditioneel in de deeleconomie begeven, waarvan Airbnb wellicht het bekendste voorbeeld is, feitelijk gewoon commerciële verhuurbedrijven zijn, veelal opgericht door jonge gehaaide internetondernemers. levert simpelweg poen op. Voor het bedrijf, maar ook (en misschien wel vóóral) voor de particulier die zijn huis verhuurt.

In Amsterdam struikel je over de voorbeelden van stelletjes die ieder een eigen appartement hebben, maar in de weekenden in één van de twee appartementen overnachten, zodat één appartement voor soms wel 300 euro per weekend wordt verhuurd. Doe dit vier weekenden per maand, en je betaalt er de rente én de aflossing mee.

Airbnb is vanzelfsprekend niet de enige. Snappcar en Peerby zijn in Nederland de bekendste. Oók zij werken met een verdienmodel. Dus wat is nu het verschil met bestaande verhuurplatforms, zoals Zoef.com?

Grootste verschil

Het grootste verschil is dat Zoef.com spullen aanbiedt van commerciële partijen, terwijl die ‘deeleconomie’-platforms een aanbod hebben wat van particulieren komt. Daar is niets mis mee. Zeker voor particulieren biedt het een leuke mogelijkheid om wat bij te verdienen. En de ondernemers achter deze platforms verdienen vanzelfsprekend ook alle lof voor het optuigen van de onderneming.

De schoen wringt echter wel op één punt: particulieren hebben zich niet of nauwelijks te houden aan regels, terwijl commerciële partijen hier wel mee te maken hebben. Bovendien moeten bedrijven belasting betalen, terwijl de winsten voor particulieren onbelast zijn. Niets ten nadele van de bijverdienende particulier, maar het zou vervelend zijn wanneer dit op termijn ten koste gaat van bedrijven – en hun werknemers!

De deeleconomie is een verhuureconomie

De deeleconomie is dus meer verworden tot een verhuureconomie. En wederom: hier is niets mis mee. Maar de gedachte dat de deeleconomie vooral staat voor elkaar op altruïstische basis gratis en voor niets helpen, terwijl het ook nog goed voor het milieu is, moeten we laten varen.

Related posts

Omscholen met een technische opleiding: zo onderneem je het!

Scott van Ede

Duurzaam ondernemen of goedkoop ondernemen?

Mathijs

Tips voor het opzetten van een loyaliteitsprogramma

Mathijs

Leave a Comment