Image default
Lifestyle Personeel

Enkele oorzaken van een burn-out, en het voorkomen ervan

Het heeft helaas geen introductie meer nodig. Iedereen kent wel iemand die helemaal opgebrand is. Of heeft het zelf van dichtbij meegemaakt. Gek genoeg is het minder geaccepteerd wat de oorzaken van een burn-out zijn. We kunnen allemaal wel wat bedenken, maar als het iemand in je omgeving betreft dan is het opeens lastig om er rekening mee te houden. In dit artikel willen we enkele oorzaken noemen, met daarbij een aanbeveling om het te voorkomen.

Oorzaken van een burn-out worden (nog) niet geaccepteerd

Misschien wel de belangrijkste reden dat we soms diep in de put kunnen raken, is het feit dat het niet geaccepteerd wordt. Dit wordt meestal niet verkeerd bedoeld. Maar op het moment dat jij gaat merken dat je teveel hooi op je vork neemt, ziet een ander dat vaak niet zo. Het is dan ontzettend moeilijk om dan toch voor jezelf te kiezen. Dit zorgt vaak voor onbegrip bij je directe omgeving. Het resultaat is dat jij niet gaat toegeven aan je vermoeidheid, maar doorgaat tot het niet meer gaat.


De oplossing ligt dus eigenlijk voor de hand. Voel je dat je geen energie meer hebt, en je concentratie ver te zoeken is? Luister naar je eigen lichaam, en niet naar je omgeving. Meldt iemand bij jou dat hij zich zo voelt, wuif de bezwaren niet weg, maar toon begrip. “Iedereen is weleens moe” is absoluut not-done in dit geval.

Onnodige werkdruk door (niet-haalbare)deadlines

Op de een of andere manier vinden we het heel normaal dat ons werk op tijd klaar moet. Zonder deadlines kunnen we natuurlijk niet, maar zijn ze allemaal wel echt nodig. Sterker nog, zijn ze wel haalbaar? Of zit er ergens boven in een bepaalde keten iemand die wilt scoren op snelle oplevermomenten? Zonder rekening te houden met de uitvoerende partijen? We kennen allemaal de voorbeelden van een product dat met veel overuren af is gemaakt. Vervolgens bij wijze van spreken dezelfde nacht nog is geleverd. En dat dan achteraf blijkt dat het product nog weken ongebruikt bij de klant heeft gelegen. Wereldwijd komt dit fenomeen op grote schaal voor. We houden het met zijn allen zelfs in stand.


De oplossing hiervoor is niet eenvoudig. Iedereen in een keten zal van zijn uitvoerende partij alleen het mogelijke moeten vragen. Dit vraagt om wederzijds begrip en respecteert. Hoe verder iedereen van elkaar af staat, hoe makkelijker er teveel wordt geëist. Beseft een afnemer van een machine wel, dat er ver buiten zijn wereld mensen moeten overwerken om de levertijd te halen, als hij een onmogelijke levertijd afdwingt? Denk maar aan de gevolgen van een JIT strategie.

Onbalans tussen werk en privé

Nog één van de belangrijke oorzaken van een burn-out is onbalans tussen de werk- en privésituatie. Zowel thuis als op het werk wordt er veel van ons verwacht. Beide moeten een mix van rechten en plichten zijn. Geeft je werk je geen plezier meer, of vraagt de familie teveel van je? Dan ga je ongetwijfeld vastlopen.

Lees onze tips in een eerder gepubliceerd artikel, om te voorkomen dat er onbalans ontstaat. Maak bewuste keuzes voor je eigen gezondheid.

Er zijn nog veel meer (kleine) oorzaken van een burn-out. Met de bovengenoemde oorzaken hopen we echter dat we met elkaar eens nadenken over hoe wij ons leven leiden. En dan niet alleen je eigen leven. Maar denk ook eens na over het effect van jouw manier van handelen op dat van een ander. Samen kunnen we veel problemen voorkomen.

Related posts

Hoe creëer je een succesvolle bedrijfscultuur?

Dion

Gratis urenregistratie: 3 tips om gratis je uren bij te houden

Danny

6 tips voor het aanschaffen van de juiste werkkleding

Danny Bijl

Leave a Comment