Image default
ICT Nieuws Tips

Praktische aanwijzingen om je te beschermen tegen hackers

In iedere digitale omgeving is het belangrijk dat je beschermt bent tegen cybercriminaliteit. Zo ook in je onderneming. Als hardwerkende ondernemer ben je ongetwijfeld druk met het waarborgen van de continuïteit van je bedrijf. Dat dit ook betekent dat je je digitale omgeving voldoende moet beveiligen, is niet altijd even goed bekend. Helaas is een groeiend deel van de criminaliteit gericht op het ‘hacken’ van je gegevens. Niet alleen om bijvoorbeeld gegevens over je bedrijf te bemachtigen. Maar ook om je af te persen door het blokkeren van je eigen gegevens waar je na betaling weer over kan beschikken. Daarnaast is het digitale betalingsverkeer een lucratieve inkomstenbron voor hackers. We sommen enkele tips op om je te beschermen tegen hackers. Al ben je nog zo druk, plan hier tijd voor in.

beschermen tegen hackers
1. Wachtwoorden

Een goede bescherming tegen hackers is een goed wachtwoordbeheer. Zorg ervoor dat je een lang wachtwoord hebt. Het hoeft niet direct complex te zijn, maar de meeste hackers gebruiken algoritmes om wachtwoorden te achterhalen. Des te meer tekens je gebruikt, hoe meer tijd dit kost. Dan is het altijd goed om hoofdletter, kleine letters, leestekens en cijfers door elkaar te gebruiken. Probeer om voor iedere situatie een ander wachtwoord te gebruiken.

2. E-mailadressen

Maak gebruik van meerdere e-mailadressen. Een goede methode is om een e-mailadres te hebben voor financiële zaken. Een apart e-mailadres voor online aankopen, en weer een ander adres voor inloggen bij Sociale Media. De reden is dat je e-mailadres niet bij te veel instanties/bedrijven bekend is. Met name online winkels zijn nogal eens het slachtoffer van hacks. Door deze hacks beschikken hackers over een database met o.a. uw e-mailadres. Hoe vaker je hetzelfde e-mailadres gebruikt, hoe meer kans je hebt dat je gegevens achterhaald worden.

3. Virus of spyware scanners

Beperk je niet alleen tot complexe wachtwoorden en verschillende e-mailadressen. Je computer beveiligen tegen hackers kan door gebruik te maken van niet alleen een virusscanner maar ook een spywarescanner. Virussen en zogenaamde ‘malware’ zijn ideale middelen om gegevens van jou te registreren en naar een database te versturen. Door de juiste scanner te gebruiken kun je voorkomen dat jouw gegevens door hackers worden gelezen. Ook je smartphone is een apparaat waar je veel beschermde gegevens op hebt geslagen. Denk bijvoorbeeld aan je app voor bankieren of online beleggen.

4. Gebruikersnamen

Net goed als e-mailadressen is het belangrijk dat je niet overal dezelfde gebruikersnaam gebruikt. Ook je website beveiligen tegen hackers is belangrijk. Veel websites maken gebruik van platforms zoals WordPress. Daardoor is dit platform een geliefd doelwit van hackers. Zorg dat je gebruikersnaam niet gewoon ‘admin’ is maar kies een willekeurige andere naam. Admin is namelijk zo algemeen dat dit de eerste stap van inloggen vaak al het invullen van deze gebruikersnaam is. Zeker ook om je netwerk te beveiligen tegen hackers.

5. Tweestapsverificatie

Veel website bieden tegenwoordig een tweestapsverificatie aan. Denk bijvoorbeeld aan ons DigiD wachtwoord. DigiD biedt je een optie aan om je inloggen te verifiëren door een code naar je telefoon te sturen. Dit maakt het voor hackers vrijwel onmogelijk om je betreffende account te hacken omdat zij vrijwel niet tegelijkertijd kunnen beschikken over de informatie op zowel je telefoon als je computer.

Naast deze tips is het belangrijk dat je deze stappen bijvoorbeeld maandelijks nog eens doorloopt. Verander je wachtwoord periodiek. Doe dit minimaal om het half jaar. Inloggegevens van je netwerk of website die je vaak gebruikt, kun je beter nog vaker veranderen. Geef hackers geen kans, al kost dat wat meer moeite.

Related posts

Zelf boekhouden: verstandig of niet?

Danny Bijl

Goed opstarten na vakantie, praktische tips

Mathijs

Besparen op printkosten: 7 tips

Danny

Leave a Comment