Image default
Juridisch Nieuws Strategie

Recordboete voor Google, hoe zit dat?

Misschien wel het meest opvallende nieuws van afgelopen week: de recordboete voor Google. De Europese Commissie heeft dit besluit genomen. Nu is een bedrijf als Google voor de meeste ondernemers veel groter dan ze ooit zullen of willen worden. Maar als de Europese Commissie dit soort boetes uit kan delen, kan dit iedereen gebeuren? Staat dit succesvol ondernemen in de weg? We zochten het een en ander uit.

Recordboete voor Google

“De Commissie oordeelt dinsdag dat Google zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping heeft voorgetrokken in zijn zoekresultaten, ten nadele van concurrenten als Tripadvisor, Expedia en Amazon. Daarmee gaf het bedrijf zichzelf een oneerlijk voordeel.Volgens de Commissie is er bewijs dat Shopping werd voorgetrokken in de zoekresultaten. Concurrenten werden juist kunstmatig lager geplaatst. Uit onderzoek van de Commissie blijkt dat consumenten veel minder vaak klikken op minder prominente zoekresultaten, zeker als ze niet op de eerste resultatenpagina staan.Concurrenten zouden daardoor veel minder internetverkeer hebben gehad, terwijl de dienst van Google sinds 2011 met 2.900 procent groeide in Nederland en met 4.500 procent in het Verenigd Koninkrijk.” Aldus het artikel over dit nieuws op de website van Nu.nl.

Europese Commissie

De Europese Commissie is een onderdeel van de Europese Unie. Zij is verantwoordelijk voor het handhaven van het recht en zorgt voor de begroting. Ieder lidstaat van de Europese Unie levert een lid aan de commissie. Voor Nederland is dat Frans Timmermans. De Europese Commissie is steeds bezig om de internationale betrekkingen te onderhouden. De daarbij horende handelsovereenkomsten vallen daarmee ook onder haar verantwoordelijkheid. Een van de doelen is om het wederzijds vertrouwen tussen consumenten en producten te stimuleren. Vrije handel is daarbij belangrijk en de concurrentiepositie van het Europese zakenleven wordt daarbij gemonitord.

Boete opleggen

De Europese Commissie is gerechtigd om personen en instanties te dagvaarden wanneer zij de wetten en regels van de Europese Unie overtreden. In het geval van Google heeft zij ingegrepen om de eerlijke concurrentiepositie van grote bedrijven na te streven. Het oordeel is dat het handelen van Google illegaal is volgens de mededingingsregels van de Europese Unie. De in Luxemburg gevestigde Hof van Justitie zorgt voor de rechtsgang en ziet toe op naleving van de opgelegde sanctie. In het geval van Google is het goed mogelijk dat er een hoger beroep volgt. Dat kan er voor zorgen dat een definitieve uitspraak nog wel enkele jaren gaat duren.

Geen risico lopen

Ben je als ondernemer actief in de lidstaten van de Europese Unie? Dan ga je akkoord met de mededingingsregels van de Europese Commissie. De meeste ondernemers hebben een bedrijfsvoering wat ver van het niveau van Google vandaan is. Toch is het goed om te weten dat er toezicht wordt gehouden. Oneerlijke concurrentie, kartelvorming en al dat soort zaken worden niet ongestraft gelaten. Als je weet dat jij geen concurrentie uitsluit op een oneerlijke manier loop je minder risico op sancties als de recordboete voor Google.

Los van de discussie of Google buiten zijn boekje is gegaan of niet, het is goed dat er toezicht is. Grote multinationals zijn welkom om zaken te doen, maar dit mag niet ten koste gaan van andere aanbieders.

Related posts

Kerstpakketten in 2018: waar ga jij voor?

Mathijs

Slooppremie voor je oude dieselauto

Mathijs

Juridische hulp bij conflictoplossing

Danny

Leave a Comment