Image default
Branches Carrière ICT Personeel Tech

Tekort aan technisch personeel – de oorzaken

Sinds enkele jaren wordt het tekort aan technisch personeel steeds groter. Deze trend zorgt bij veel Nederlandse bedrijven voor zorgen om de continuïteit. Het is de vraag of het in de toekomst zal lukken om dit tekort aan te vullen met voldoende nieuwe arbeidskrachten. Om te doorgronden wat er in de toekomst moet gaan gebeuren is het belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van dit tekort. In die oorzaken ligt wellicht de oplossing, we noemen er een paar.

Complexiteit neemt toe

Door de verregaande softwareontwikkelingen wordt steeds meer hardware aangestuurd door computers. Deze ontwikkeling zorgt voor een verschuiving van de elektronica naar ICT-oplossingen. De wereld van de ICT heeft over het algemeen niet veel draagvlak gehad met de werktuigbouwkundige wereld. Nu moeten deze disciplines samenwerken omdat beide nodig zijn om een product te kunnen ontwikkelen, fabriceren of te onderhouden. De complexiteit neemt toe, de gevraagde denkcapaciteit van het technisch personeel dus ook. Nu is er wel aanbod van mensen die op dit niveau kunnen opereren, echter zijn er steeds minder jonge mannen die dit niveau combineren met een bereidheid om vieze handen te krijgen. Een andere groep begint vol enthousiasme, maar door hun capaciteiten is het mogelijk om al vrij snel een volgende carrièrestap te kunnen maken.

Crisis

Door de bankencrisis, die vanaf 2008 zijn sporen laat zien, is de hoeveelheid werk in bijvoorbeeld de bouwsector afgenomen. Het gevolg is dat de jongens die op dat moment hun opleidingsrichting moesten kiezen, kozen voor een andere studierichting. Na pakweg 4 jaar is de toestroom van nieuwe technische werknemers dus afgenomen. Inmiddels beginnen de markten in verschillende branches weer toe te nemen en groeit wellicht de interesse in de techniek weer, maar dat zal pas over 4 jaar te merken zijn.

Vergrijzing

Een andere oorzaak is de vergrijzing voor de maatschappij, dit heeft op de lange termijn impact op de arbeidsmarkt. Veel kennis van mechanische en/of bouwkundige technieken verdwijnen met de pensionarissen die er ieder jaar bij komen. Door de toename van nieuwe technieken is er een steeds groter wordende generatiekloof, waardoor jonge mensen steeds minder in de leer gaan bij oudere vakmensen.

Jeugd en omgeving

Het is niet de bedoeling om vroegere tijden te verheerlijken, maar feit is dat de jeugd tot in de jaren negentig, buiten op zoek ging naar vermaak. Uiteraard is de invulling daarvan bij eenieder anders geweest. Maar het is zeker dat er door de jeugd vindingrijk gezocht werd naar oplossingen om het vermaak onderling leuker te maken. Daarnaast zijn de vele buitenactiviteiten zoals allerlei zaken te bouwen, de oorzaak geweest dat veel kinderen vroeg bezig zijn geweest met bouwen, construeren en bedenken. Later met de opkomst van o.a. spelcomputers, internet en andere sociale media zijn andere ontwikkelingen de boventoon gaan voeren. Toch heeft het ervoor gezorgd dat de nieuwe generatie over het algemeen wat minder georiënteerd is op de praktische vakken zoals (werktuigbouw)bouwkunde of elektronica.

Dit blog brengt niet de oplossing maar het is goed om met alle betrokken partijen discussie te voeren of in ieder geval na te denken, over de toekomst. De vraag naar technisch personeel zal altijd blijven. In de komende tijd zal er vaker een blog verschijnen over dit onderwerp, voel je vrij om te reageren als je een bijdrage hebt voor de arbeidsmarkt voor technisch personeel.

Related posts

Alles wat je moet weten over Disaster Recovery

Danny

Mensen met een beperking aannemen, enkele tips

Mathijs

Juridische hulp bij conflictoplossing

Danny

Leave a Comment