Image default
Commercieel Tips

Vijf tips om tunnelvisie te voorkomen

Het kan de beste overkomen. Je steekt soms jarenlang energie in een project maar na die lange tijd kan je niet meer out-of-the-box denken. Sommige mensen zien het probleem van zichzelf en willen erop anticiperen maar weten het patroon niet meer te doorbreken. Anderen zien het probleem bij zichzelf niet. Maar hun naaste omgeving gaat ze mijden omdat ze altijd hetzelfde ‘stokpaardje’ berijden. Hoe ga je een tunnelvisie voorkomen? We hebben vijf tips voor je. Let wel: dit gaat over de psychologische vorm van tunnelvisie en niet de lichamelijke ziekte.

tunnelvisie voorkomen
1. Tunnelvisie voorkomen door de juiste mensen om je heen

Weet je van jezelf dat je altijd fanatiek de belangen van je projectgroep zal verdedigen? Of ga je voor een lange tijd een project leiden? Gaat je bedrijf een crisisperiode in? Zorg dan dat je een team van mensen om je heen verzamelt die jou kunnen beschermen voor een tunnelvisie. Dit betekent dat je niet juist de leuke meegaande collega`s zoekt, maar juist de persoon die het meestal oneens is met jouw inbreng. Dit zal niet altijd voor een prettige sfeer zorgen, maar als er iets is wat je tegenhoudt om kortzichtig te worden, dan is het om af en toe tegengas te krijgen. Je hoort immers steeds de andere kant van jouw opvattingen. Uit deze tegenstand blijf je buiten je eigen (beperkte) inzichten denken.

2. Zoek naar alternatieve denkrichtingen

Als je al een tijdje bezig ben met een onderzoek, dan kan het gebeuren dat je veel aspecten uitsluit. Het kan zijn dat jouw denkrichting steeds gefocust is geweest op een bepaalde uitkomst. In dat geval moet je juist een andere denkwijze hanteren. Denk niet aan de mogelijke uitkomst, maar bedenk of er meer methoden zijn die je vraag kunnen beantwoorden. Stel een buitenstaander de hypothetische vraag en vraag hem om een globaal plan te schetsen. De denkwijze van ieder mens is anders. Hieruit kan opeens blijken dat er meer wegen naar Rome leiden. Dit had je in je eigen denkpatroon waarschijnlijk niet opgemerkt.

3. Probeer een tegengestelde hypothese

Als een onderzoek al een tijdlang ‘vast’ lijkt te zitten, dan kan je wellicht een andere hypothese proberen. Dat wil zeggen dat je de huidige werkzaamheden even pauzeert en je met je team een tegengestelde hypothese bedenkt. Brainstorm met elkaar over de onderzoeksmethode die voor die vraag nodig zou zijn. Dit klinkt als tijdverspilling maar als je brein een andere richting op gedwongen wordt, ontstaan er nieuwe verbindingen in je hersenen. De kans is groot dat als je de werkzaamheden weer oppakt, dat je opeens ideeën hebt hoe het verder moet.

4. Nodig mensen uit om kritiek op je project te geven

Kijk af en toe eens om je heen als je weer eens vol vuur je project aan het verdedigen bent. Merk je weerstand op in je omgeving, dan geef je de anderen waarschijnlijk niet genoeg ruimte om zicht negatief uit te laten op jouw project. Houd dan onmiddellijk op met je betoog en vraag om de mening van anderen. Wat de ander ook vertelt, ga niet in verdediging maar wacht af wat men te zeggen heeft. Is er geen specifieke vergadering gepland waarbij je dit kunt toepassen, nodig dan mensen uit om eens te spuien over jouw handelswijze. Hiermee zul je merken dat de inzichten van anderen, misschien niet de oplossing bieden, maar wel een alternatieve denkwijze.

5. Plan een pauze in een project in

Loopt een project of onderzoek al erg lang, dan is het bijna onomkeerbaar dat je nog openstaat voor wijzigingen. Alle eerder genoemde scenario`s zullen bekend voorkomen. Naast het gebruik maken van mensen in je omgeving kun je ook zelf iets doen. Ongeacht of je weet of je vastzit in je tunnelvisie, las een pauze in. Neem een lang weekend vrij en ga dan weg met je partner/gezin. Even iets anders aan je hoofd. Neem tijdens je afwezigheid op het werk een paar uur de tijd om in je eentje te brainstormen over het project of onderzoek. Je zult heel anders denken op het terras van een vakantiehuisje, dan achter je bureau op je werk. Kijk de geschiedenis er maar op na, veel wetenschappers zijn tot briljante conclusies gekomen terwijl ze even pauze namen. Tijdens de werkweek kun je ook af en toe eens alleen een rondje lopen. De buitenlucht zal je goed doen en je geest weer verruimen. En het houd je nog gezond ook.

Een tunnelvisie ontwikkel je over het algemeen eerder dan je zelf kan aanvoelen. Werk je aan een langdurig project, neem dan deze tips ter harte die tunnelvisie voorkomen. Twijfel je of je al te ver ben gegaan, dan zal met name een pauze van je project, je het inzicht geven of dit werkelijk ook zo is. Spiegel je gedrag aan je omgeving en je zult zien of je nog goed bezig ben. 

Related posts

De beste tijd voor overstappen van energieleverancier

Danny

7 tips om geld mee te besparen als zzp’er

Dion

Hoe een grote kantoorruimte opgeruimd te houden

Dion

1 reactie

T.Huisman 1 februari 2022 at 22:50

In de geneeskunde kan ook een tunnelvisie ontstaan door een diagnose te stellen waar men halsstarrig aan vast houdt ongeacht of je mensen met ervaring hebben gezocht die hun tegenspreken. Afzonderlijk daarvan blijven ze aan hun eigen visie vasthouden Ik zou geen waarde meer aan hun oordeel hechten en er niet meer naar toe gaan om je gelijk te halen omdat zij toch het laatste woord willen en macht willen Zoek mensen die het met je eens zijn en dat men zich goed laat informeren met de meest actuele inzichten en kennis en ervaringsdeskundigheid inzetten. Heel star inflexibel en solitair. werkend en conservatief Je kunt er geen kant mee op.

Reply

Leave a Comment