Image default
Personeel

10 activiteiten die kunt inzetten voor teambuilding

Teambuilding voor bedrijven, het is zo’n term waar je inmiddels een beetje jeuk van krijgt omdat het een cliché geworden is. Toch is het niet voor niets een trend geworden. Teambuilding activiteiten kunnen ervoor zorgen dat jouw medewerkers een betere band met elkaar krijgen, elkaar beter begrijpen en meer leren vertrouwen. Een team presteert pas optimaal als men goed kan samenwerken en het beste uit elkaar weet te halen. Daarom hier ter inspiratie een aantal teamactiviteiten en teambuilding uitjes die kunnen helpen om van jouw medewerkers een echt team te maken.

Workshop schapen drijven

Zoek je een echt originele teambuilding activiteit waarbij men echt leert samenwerken, dan is een workshop schapen drijven een goed idee. Het vergt immers een goede samenwerking om een kudde schapen onder controle te houden. Dit is zeker ook een goede mogelijkheid voor leidinggevenden om hun vaardigheden te trainen.

Bordspellen

Activiteiten voor teambuilding hoeven niet altijd groots en buiten de deur te zijn. Ook met het spelen van de juiste bordspellen kun je een goede samenwerking bevorderen. Er bestaan immers ook coöperatieve bordspellen waarbij de spelers samen tegen het bord spelen. Pandemie (mogelijk alleen in het Engels te verkrijgen als Pandemic) is daar een goed voorbeeld van. Het Verboden Eiland is een wat simpelere optie. Ook The Hobbit en De Legenden van Andor zijn coöperatieve bordspellen.

Escape Room

In het verlengde van de bordspellen ligt de Escape Room, wat wel een teambuilding uitje buiten de deur is maar ook in feite een coöperatief spel is. Stuur een groep medewerkers een kamer in waar ze door puzzels op te lossen binnen een uur weer uit moeten zien te komen. Dit is vaak enerverend en vergt goede samenwerking onder tijdsdruk. Een speelse manier om te leren omgaan met situaties die ook op het werk kunnen ontstaan: samen moeten leveren onder de druk van een deadline.

Kajakken

Een gezond outdoor teambuilding uitje is kajakken. Kies een aanbieder waarbij je meerdere medewerkers samen in één kajak kunt laten varen. Ze moeten dan samenwerken en goed communiceren om samen het juiste ritme te vinden en alles in goede banen te leiden. Dat is een goede oefening die zich op het werk kan uitbetalen.

Quiz over collega’s

Hoe goed kennen jouw medewerkers hun collega’s? Elkaar beter leren kennen draagt bij aan de sfeer en saamhorigheid in het team. Je kunt een teamdag organiseren met een spel waarbij medewerkers vragen over elkaar moeten beantwoorden. Bijvoorbeeld door de medewerker die op dat moment centraal staat zijn of haar antwoord op te laten schrijven en vervolgens te kijken of de collega’s het antwoord goed hebben voorspeld.

Pubquiz

Een zogenaamde pubquiz is een quiz met verschillende rondes waarin teams met elkaar de strijd aangaan. Zulke quizzen kun je inkopen, dus je hoeft niet zelf 80 vragen te gaan bedenken. Medewerkers leren hierdoor overleggen om samen tot een zo breed mogelijk gedragen oplossing te komen. Ook kan men zo van elkaar ontdekken waar de ander veel van weet of juist niet veel van weet.

GPS tocht

Wat ook een van de meer constructieve teambuilding events is, is een GPS tocht. Dit kan een tocht door een stad zijn waarbij medewerkers in groepjes hun weg moeten zien te vinden aan de hand van coördinaten en aanwijzingen. Ook hierbij moet overlegd en samengewerkt te worden om het tot een goed einde te brengen.

Golfen

Je kunt natuurlijk voor een ontspannend bedrijfsuitje als teambuilding kiezen. Een activiteit waarbij er vooral gezellig samen gelachen kan worden. Ga bijvoorbeeld voetgolfen of Pitch and Putt spelen met het hele team. Groot kans dat de meesten er geen hout van kunnen en dat er dus een hoop te lachen valt.

Kookworkshop

Samen uit eten is leuk, maar niet zo verschrikkelijk bijzonder. Samen koken en het daarna ook samen opeten onder het genot van een glas wijn is echt een half dagje uit met ruime tijd om gezellig met elkaar te praten. Bovendien worden er hierbij ook taken verdeeld en wordt er samengewerkt om een lekkere maaltijd op tafel te zetten.

Mindfulness

Wil je dat je medewerkers tot rust en tot zichzelf kunnen komen, dan is een mindfulness bedrijfsuitje een optie. Met behulp van oefeningen kan stress naar de achtergrond verdwijnen en leert men om meer in het moment te leven en beter te ervaren wat er in het heden gebeurt, in plaats van altijd maar met het hoofd bij de toekomst te zijn. Stilte is daarbij een instrument.

Related posts

Een e-bike van de zaak: alles wat je moet weten

Danny

De nieuwe ontzorgverzekering voor verzuim van medewerkers

Danny

Hoe laat je jouw vacatures opvallen, nu de banen voor het oprapen liggen?

Dion

Leave a Comment