Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

10 redenen waarom je als ondernemer een sparringpartner zou moeten hebben

Als ondernemer ben je iedere dag druk om het werk klaar te krijgen. Dit is de basis van je onderneming. Omdat je af en toe ook eens aan de toekomst moet denken, moet je daar tijd voor vrij maken. Praat je er dan met andere mensen over? Heb jij iemand om je ideeën mee te bespreken? Een persoon die als klankbord fungeert? Kortom een sparringpartner? Wat zijn nu de redenen om met een sparringpartner af te spreken? Deze redenen geven direct weer wat een goede sparringpartner moet zijn.

1. Klankbord

Als ondernemer denk je er als het goed is weleens aan om de zaken anders aan te pakken. Je ontwikkelt je eigen idee, maar in het verleden heb je al geleerd dat niet iedereen je altijd kan volgen. Het is daarom goed om iemand als klankbord te gebruiken. Vertel je gesprekspartner wat je ideeën zijn. Alleen al aan de reactie van degene kun je peilen of je te volgen bent.

2. Kritische vragen

Als je je verhaal aan iemand verteld en deze bevestigd wat je zegt, dan hoef je niet meer verder te denken. Echter een persoon die kritische vragen stelt, is wellicht vervelend, maar het zet je wel verder aan het denken. En dat levert nu juist meer inzichten op.

3. Out of the box

Als je een werknemer of zakenrelatie benaderd is de kans groot dat hij in hetzelfde patroon denkt. Een bekende uitdrukking luidt: “Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dit niet wist.” Ofwel, iemand die de beperkingen nog niet weet, ziet mogelijkheden die je zelf al hebt afgeschreven.

4. Outsider zonder belang

Als je met je personeel brainstormt over een nieuwe strategie, is het belang van hen te merken. De meeste werknemers voelen hun afhankelijkheid van de directie. Als je ze naar hun mening vraagt, zal dit in hun achterhoofd meestal meespelen. Iemand van buiten de organisatie voelt die belemmering niet.

5. Beter oneens dan meegaand

Als je kritisch na wilt denken over de toekomst van je bedrijf heb je niets aan een gesprekspartner die het constant met je eens is. Je wordt niet geprikkeld om jouw visie te veranderen. Een persoon die het niet met je eens is, en met een hele andere visie komt, doet dat juist wel. Of je weet dan nog zekerder dat je wel de goede visie hebt.

6. Analytische denker

Een goede (professionele) sparringpartner is een analytische denker. Hij kan in korte tijd je verhaal analyseren en weet direct de juiste vragen te stellen. Door de juiste vraagstelling filtert hij het pijnpunt uit je argumenten. Dat is precies de kern van je gesprek/zoektocht.

7. Beter een brede kennis dan specialist

Vraag een specialist naar zijn mening, en hij ziet alles in het licht van wat hij weet. Als het op technische vraagstukken aankomt is dat de juiste man op de juiste plaats. Maar als jij wilt weten of je wel op de goede weg bent, of je wilt de doelstelling van je bedrijf bepalen, dan wil je een breder perspectief. Iemand die ook weet hoe het in andere branches gaat, zoekt de oplossing in een mix van zijn ervaringen. Beter dan een tunnelvisie van een specialist.

8. Snelle denker

Net als analytisch denken is snel denken ook belangrijk. Hoewel het lijkt te overlappen is er een verschil. Naast analytisch een gesprek filteren op kernzaken, moet een goede sparringpartner snel op zinvolle inzichten komen. Met bijbehorende argumenten.

9. Toekomstgericht

Het verleden is geweest. We kunnen leren van de fouten die er gemaakt zijn. Maar mensen uit je eigen onderneming hebben, net als jijzelf, nog een been in het verleden staan. Je hebt het namelijk samen meegemaakt. Iemand van buitenaf komt, analyseert de huidige situatie en draait deze om naar de gewenste situatie. Deze toekomstgerichtheid is wat jouw onderneming verder brengt.

10. Periodiek afspreken met je sparringpartner

“Herhaling is de kracht van de reclame.” Hetzelfde geldt voor een sparringsessie. Als je weet waar je met je onderneming heen wilt, en hoe je dat gaat doen, dan ben je er nog niet. In veel gevallen komt het verleden weer om de hoek kijken. Spreek daarom regelmatig af met je prikkelende en toekomstgerichte sparringpartner. Dan kan deze de vinger aan de pols houden en voorkomen dat je in oude patronen terugvalt.

De juiste sparringpartner is dus niet altijd eenvoudig te vinden. Vind je iemand die je uitdaagt om kritisch te denken? Blijf dan contact met diegene houden. Leer van andere ondernemers om succesvol te zijn. Je komt alleen verder als je blijft vooroplopen.

Related posts

3 redenen om op tijd over je kerstpakketten te gaan nadenken

Danny Bijl

Het effect van licht op je werkprestaties

Dion

De voordelen van offline zijn

Mathijs

Leave a Comment