Image default
Carrière Lifestyle Personeel Tips

10 signalen dat je toe bent aan een nieuwe baan

Iedereen heeft weleens een dipje. Maar als je dagelijks moeite krijgt met je werk om wat voor reden dan ook, dan ben je waarschijnlijk toe aan wat anders. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen blind zijn voor deze signalen. Vaak werkt men maar gewoon door in de huidige werkomgeving, ondanks de onvrede. Verandering wordt dan steeds moeilijker. Toch ontvangt iedereen signalen dat je toe bent aan een nieuwe baan. We noem tien veel voorkomende signalen.

1. Altijd maar moe

Zoals gezegd hebben we allemaal weleens een dipje. Maar als je steeds maar moe bent, ondanks een redelijke nachtrust, dan is er wellicht meer aan de hand. Je gebrek aan energie zorgt op de werkvloer voor een uitgeblust gevoel. ‘Eeuwig’ moe zijn is vrijwel altijd aan de orde als je toe bent aan een nieuwe uitdaging.

2. Geen ambitie meer

Sta je niet meer vooraan om moeilijke klussen aan te pakken, of wimpel je mooie opdrachten af? Ga dan bij jezelf na of je nog wel ambities hebt. Kom je uit je werk en heb je niets leuks te vertellen over je werk, dan mis je de motivatie in je werk. Doe iets aan dit gevoel en probeer jezelf te motiveren om moeilijke projecten aan te pakken. Tenzij je dit niet meer lukt in je huidige omgeving, komt het misschien wel weer goed. Of je werkomgeving voldoet niet meer.

3. Moeite met uit bed komen

Iedere dag opgewekt uit het bed stappen is helaas voorbehouden aan enkele rasoptimisten onder ons. Maar over het algemeen is het de bedoeling dat je na een half uurtje weer fit genoeg voelt om aan de gang te gaan. Merk je dat je iedere morgen maar weer moeite hebt om op te staan? Of voelt het zinloos om nog uit bed te gaan en naar je werk te gaan? Je mist waarschijnlijk de motivatie om te gaan werken. Verwar dit niet met moeite met opstaan als avondmens, die te vroeg op moet.

4. Geen energie om over te werken

In de meeste werkomgevingen kan er gevraagd worden of je wilt overwerken. Wellicht realiseer je dat het al lang is geleden dat je je hebt aangeboden. Of je doet wel mee maar je baalt er zo van dat je van tevoren al dagen depressief bent. Of achteraf constant klaagt over een avondje doorwerken. Dit kan een signaal zijn.

5. Snel geïrriteerd

Sommige collega`s zijn altijd vrolijk, of altijd maar bezig om de chef of baas te plezieren. Dit kan je zo ontzettend gaan irriteren dat je dit op een dag moet uiten. Op zich hoeft dit niet direct een probleem te zijn, maar gaat het om steeds kleinere dingen? Wellicht heb je niet meer de moed en energie om je over de kleine irritaties heen te zetten. In plaats van te genieten van leuke werksfeer/collega`s of het succes van de afdeling of van je eigen prestaties. Maak dan de balans op over je eigen baan en werkomgeving.

6. Interesse in vacatures

Hoor je opeens overal om je heen van bedrijven die mensen zoeken? Of valt het je opeens op dat er op LinkedIn leuke baansuggesties worden gegeven? Onbewust ben je misschien al aan het verder kijken naar andere vacatures.

7. Slecht slapen

Het kan gebeuren dat je `s nachts ligt te woelen en te piekeren over de zaken die iedere dag op je werk langskomen. Als dit steeds vaker gebeurd, en dat je de conclusie trekt dat het niet meer de moeite waard is om dit werk te blijven doen. Zoek dan snel een andere baan of doe iets aan de huidige omstandigheden.

8. Concentratieverlies

In het verleden kon je ongetwijfeld vastbijten in iedere taak. Naarmate de jaren toenemen kun je zelfs een hyperfocus ontwikkelen zodat je uiterst geconcentreerd snel en goed je taak uitvoert. Ben je steeds vaker afgeleid, of gaan de letters dansen voor je ogen? Wellicht ben je, anders dan door vermoeidheid, uitgekeken op de taak die je uit moet voeren.

9. Inactief tijdens vergaderingen

Waar je vroeger als een Kenau voorop stond als het om het verdedigen van de belangen van je projecten ging, zit je nu misschien wel in een hoek te wachten tot de vergadering voorbij is. Terwijl je vroeger de agenda van het wekelijks overleg bepaalde, lever je nu nauwelijks meer een bijdrage. Ga bij jezelf te rade of je niet klaar bent voor wat anders.

10. Ontevreden over je arbeidsvoorwaarden

Is je salaris het laagst van de meeste mensen in je omgeving? Hebben de werknemers van de concurrent mooiere auto`s van de zaak? Of mogen al je familieleden wel met de bus en gereedschap van de zaak beunen, en jij niet? Vraag je dan eens af hoe je dit weet. Als je hier intensief mee bezig bent, ben je wellicht ontevreden over je eigen baan.

Als je meerdere, of zelfs alle, signalen opmerkt bij jezelf, is het tijd om actie te ondernemen. Begin met een plan te maken, en ga solliciteren. Wacht vooral niet totdat geen verandering meer ziet zitten. Vind je moeilijk om zelf op werk uit te gaan, kies dan voor een uitzendbureau.

Related posts

Zakelijke en stijlvolle mode-items voor hem en haar

Danny

De inzet van flyers als promotiemateriaal

Danny

Starten met dropshipping: dit moet je weten

Danny Bijl

Leave a Comment