Kerst 2017 zit er weer op. Het jaar is op enkele dagen na voorbij. Net als in andere jaren zijn er weer veel zaken veranderd in 2017. Je kunt denken aan de invloed van sociale media. Maar ook het nieuwe regeerakkoord waarbij er veel veranderd is op het gebied van belastingen. Wat heeft 2017 de ondernemer gebracht? En wat gaat 2018 de ondernemer brengen? Vandaag kijken we eerst terug, morgen kijken we vooruit naar het nieuwe jaar.
De invloed van sociale media
Hoewel we alweer vele jaren gebruik maken van sociale media, is de invloed in 2017 zakelijk goed merkbaar geworden. Heb je de consument als eindklant, dan kun je niet meer om platforms als Facebook, Twitter en Instagram heen. Maar ook voor B2B bedrijven is er veel veranderd. Het gebruik van sociale media is nauw verbonden met de digitale marketing. Daarnaast is LinkedIn niet alleen het platform meer om te netwerken. Vacatures plaatsen en rechtstreeks solliciteren is steeds gebruikelijker geworden in 2017.
Zitten is het nieuwe roken
In 2016 berichtten we al over het feit dat zitten als het nieuwe roken wordt gezien. In de afgelopen 12 maanden is er steeds meer aandacht voor gekomen. Veel bedrijven zijn over gegaan op bijvoorbeeld sta-zit bureau’s. Maar ook beweging op en tijdens het werk wordt steeds meer gepromoot. Voorbeelden zijn medewerkers die al lopend overleg hebben. Of flexwerkplekken voor zzp’ers voorzien van bureaufietsen.
Toename zzp’ers in 2017
In 2017 is het aantal zzp’ers gestegen naar meer dan 1 miljoen in Nederland. Daarmee vertegenwoordigen zij een op de acht werkende Nederlanders. De werkwijze van veel ondernemingen is mede daarom verschoven naar projectmatig werken. Waarbij niet alleen materieel maar ook personeel per project wordt ingehuurd.
Wet DBA
Met de toename van zzp’ers is ook de zoektocht van de overheid m.b.t. schijnzelfstandigheid verder gegaan. De wet-DBA is opnieuw gewijzigd, bekritiseerd en weer vooruitgeschoven. Daarnaast zoekt het kabinet naar de juist vorm van sociale voorzieningen voor zelfstandige ondernemers. Moet een pensioenopbouw en een ongeschiktheidsverzekering nu wel of niet verplicht worden?
Nieuwe regeerakkoord
In 2017 heeft het nieuwe kabinet 225 dagen nodig gehad om een akkoord te bereiken. De belangrijkste wijzigingen voor ondernemers hebben we al genoemd in een eerder artikel. De wet-DBA komt te vervallen en het belastingstelsel gaat op de schop. De wetgeving voor de arbeidsmarkt wordt aangepast aan de flexibilisering. Daarnaast verschuift de focus duidelijk naar duurzaam ondernemen.
Duurzaam ondernemen
Alle scepsis ten spijt, duurzaam ondernemen is een belangrijke trend van 2017 geworden. Niet alleen de consument hecht meer waarde aan duurzame bedrijven. Ook ondernemers worden zich steeds meer bewust van onze ecologische voetprint. Hoewel belastingvoordelen en subsidies de belangrijkste drijfveren waren, zijn nu ook andere groene initiatieven gestart. De opkomst van elektrische auto’s wordt gecombineerd met alternatieve energiebronnen.
2017 is misschien nog het meest het jaar geweest waarbij we de crisis hebben achtergelaten. De consument is weer meer aan het uitgeven en bedrijven investeren weer. Met nog veel meer trends dan genoemd zijn we met zijn allen nu gericht op 2018. Het jaar waarvan nu al wordt gezegd dat de economische groei groot zal zijn. Daarover morgen meer.