“Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ik? Onzin! Te duur, ze betalen toch niet uit en welk risico loop ik nou eigenlijk?” Ongeveer 1 op de 5 zzp’ers verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid. De rest neemt het risico op de koop toe. Terecht? Nee. Er bestaan nogal wat misverstanden rond zzp verzekeringen.
Zelfstandigen met personeel verzekeren zich iets vaker tegen arbeidsongeschiktheid dan zzp’ers: ongeveer 1 op de 3. Ook hier het grootste deel niet dus, ondanks het risico dat je loopt als je de verantwoordelijkheid hebt over je personeel. De bezwaren van ondernemers tegen een AOV zijn vaak ongegrond. Wat zijn de meest voorkomende misverstanden?
- Een AOV is duur
Hoeveel kost een AOV? Vraag het aan iemand die niet is verzekerd en de kans is groot dat diegene een hoger bedrag noemt dan de werkelijke kosten. Een AOV hoeft niet duur te zijn. De hoogte van de premie beïnvloed je zelf door te kiezen voor een langere of kortere wachttijd of voor een hoger of lager verzekerd bedrag. Daarnaast speelt je beroep een rol. Een metaalbewerker betaalt meer premie dan een binnenhuisarchitect. Omdat hij meer risico loopt.
- De verzekeraar betaalt toch niet uit
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Dat doet de medisch adviseur van de verzekeraar. Die gebruikt daarvoor de informatie die jij zelf aanlevert. Informatie van de huisarts bijvoorbeeld. De arbeidsdeskundige bepaalt de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. In verreweg de meeste gevallen keert de verzekeraar gewoon uit. Soms komt het niet tot een uitkering. Bijvoorbeeld omdat de verzekerde al beter is voordat zijn wachttijd om is. Of omdat de verzekerde zijn premie niet betaalt of bij zijn aanvraag niet eerlijk is geweest over zijn ziekteverleden. Gelukkig komt dat laatste maar weinig voor.
- Je loopt nauwelijks risico
Werk je voornamelijk met je laptop? Dan loop je nauwelijks kans om arbeidsongeschikt te worden. Ook dat is een misverstand. Veel gevallen van arbeidsongeschiktheid zijn van psychische aard. Ook in de beschutte omgeving van een kantoor of je eigen keukentafel kun je arbeidsongeschikt worden. En vergeet deze niet: geblesseerd raken tijdens het uitoefenen van je hobby. Skiën, voetballen, klussen in en om het huis: een ongeluk zit meestal in een klein hoekje. Overkomt het jou? Ook dan zorgt je AOV ervoor dat je niet zonder inkomen komt te zitten.
Voor wie is een AOV relevant?
Een AOV is relevant voor iedereen die geen beroep kan doen op een overheidsvoorziening als hij ziek wordt. Alle ondernemers dus. En verzekeraars gaan verder dan alleen uitbetalen. Denk aan preventiediensten en begeleiding om ziekte te voorkomen of zoveel mogelijk te bekorten. Want ook al zorgt je AOV voor inkomen als het nodig is: je wilt als ondernemer natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk.
AOV feiten
Bron: CBS |