Image default
Industrie Logistiek Tech

3 tips om energie te besparen in uw bedrijfspand

De media berichten tegenwoordig iedere dag wel over energietarieven, de energiemarkt, of alternatieve manieren van energieopwekking zoals zonnepanelen of biobrandstof. Deze berichtgeving gaat echter voornamelijk over particulier verbruik, en is hier ook op gericht. Het energieverbruik van bedrijven krijgt lang niet zoveel aandacht (alhoewel steeds meer), terwijl zij toch vaak grootverbruikers van energie zijn. Voor veel bedrijven is het (nog) niet mogelijk of rendabel genoeg om over te stappen naar ‘groene’ energie. Energiebesparende maatregelen kunnen juist hierom wel een grote bijdrage leveren aan een verlaagd energieverbruik.

Technische maatregelen en menselijk gedrag

De afgelopen jaren is het bewustzijn van energieverbruik veel groter geworden, en zijn er veel energiebesparende investeringen gedaan. Energiebewuste ondernemers doen deze investeringen omdat ze kostenbesparingen zien op de lange termijn, en omdat ze vaak (gedeeltelijk) gesubsidieerd zijn. Deze investeringen zijn technische maatregelen. Er is ook een grote slag te slaan bij het bewustzijn van medewerkers. Zij kunnen verlichting uitschakelen in verlaten ruimtes, niet in bedrijf zijnde machines uitschakelen en deuren van koelruimtes snel sluiten. Deze drie voorbeelden geven gelijk aan waar de meeste energie door verbruikt wordt binnen bedrijfspanden: temperatuurregeling, verlichting en productiemachines.

Overal de juiste temperatuur

In Nederland is de transportbranche bijzonder groot. Voor het transporteren van al deze goederen zijn magazijnen nodig, die vaak op een continue temperatuur gekoeld dienen te worden. Wanneer deuren van magazijnen (zowel bij intern transport als laad- en losdeuren) lang open blijven staan loopt de temperatuur erg op en wordt veel energie voor koeling gebruikt. Wilt u sterk fluctuerende temperaturen voorkomen dan is automatische temperatuurregeling aan te raden in combinatie met bijvoorbeeld BMP snelloopdeuren.

Snelloopdeur

Grootste energieverbruiker: verlichting

Wist u dat verlichting tot wel 65 procent van het energieverbruik kan beslaan? Dit heeft diverse redenen. Magazijnen hebben vaak hoge plafonds en weinig daglichttoetreding door het gebrek aan ramen. Dit was voorheen een echte uitdaging, maar wordt tegenwoordig opgelost door zogeheten solatubes. Is binnenverlichting toch echt nodig, dan kunt u het best kiezen voor LED-lampen (vooral in combinatie met bewegingssensoren).

Energieverbruik door machines

In ieder bedrijf zijn er wel elektrische apparaten aanwezig. In industriële bedrijven is dit helemaal het geval met heftrucks, transportbanden, computers en productiemachines. Wanneer deze appraten lange tijd aanstaan verbruiken ze veel energie, maar produceren ook nog eens veel warmte en verlagen het zuurstofgehalte. Beter kunt u kiezen voor apparaten met energiezuinige motoren, of die worden uitgeschakeld bij een bepaalde tijd van inactiviteit.

Related posts

10 voordelen van werken in de cloud

Danny Bijl

Veiligheid in het magazijn: 5 tips

Danny

Hier moet je op letten bij de koop van een zakelijke smartphone

Danny

Leave a Comment