Image default
Personeel

4 manieren om het ziekteverzuim van personeel omlaag te krijgen

Jouw werknemers zijn ook maar mensen. Mensen zijn kwetsbaar, zowel fysiek als mentaal. De een wellicht wat meer dan de ander, maar ziekte kan ons allemaal overkomen. Dat geldt net zo goed voor jouzelf. Maar voor werkgevers is ziekteverzuim van personeel vaak wel een flinke doorn in het oog. Niet zelden is het ziekteverzuim vrij hoog, wat veel geld kost en ten koste gaat van de productiviteit binnen de organisatie. Vervanging staat immers lang niet altijd klaar. Uiteraard kun je mensen niet verbieden om zich ziek te melden. Want dat is een recht en als je daar als werkgever voor gaat liggen, kun je in de problemen komen. Maar wat kun je dan wel doen om het ziekteverzuim van personeel omlaag te krijgen?

Investeren in ergonomie en veiligheid

Een deel van het ziekteverzuim kan werkgerelateerd zijn. De werkomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat mensen blessures oplopen die het uitvoeren van het werk in de weg zitten. Dat kan van lichte tot ernstige blessures gaan. Daarom is het belangrijk dat je investeert in een gezonde en veilige werkplek voor je personeel. Dat is ook je taak als werkgever volgens de Arbowet, maar je hebt de regels naleven en je hebt er écht werk van maken. Zorg voor ergonomische werkplekken en werk met een scherp oog voor en bewustzijn van veiligheid op de werkvloer. Dat is in het belang van de gezondheid van je personeel, en in jouw belang als werkgever om de kans op werkgerelateerd ziekteverzuim te verlagen.

Oog voor de dynamiek op de werkvloer

Als baas moet je je niet te veel tegen je personeel aan bemoeien. Maar dat betekent niet dat je zomaar de boel de boel moet laten. Het is belangrijk dat je oog houdt voor de mensen en de dynamiek op de werkvloer. Want ook daar kan een bron van ziekteverzuim zitten, maar dan als gevolg van mentale en sociale problemen. Een werknemer die ongelukkig is omdat zijn collega’s niet op een prettige manier met hem omgaan, gaat een hekel krijgen aan zijn werk. Dan ligt ziekteverzuim op de loer. Dan kan ook gelden voor een medewerker die onvoldoende uitgedaagd wordt of zich niet gezien en gewaardeerd voelt in zijn ambities om verder te groeien. Het is belangrijk dat je oog hebt voor deze zaken en erop ingrijpt voordat je met langdurig ziekteverzuim te maken krijgt omdat mensen mentaal gaan lijden onder hun werk. Vergeet niet dat stress daar ook een grote factor in kan zijn. Hoe hoger de werkdruk, des te groter de kans op ziekteverzuim. Houd dat in het oog.

4 manieren om het ziekteverzuim van personeel omlaag te krijgen

Oog voor de privésituatie van werknemers

Aansluitend op het vorige is het ook van belang dat je er rekening mee houdt dat jouw werknemers ook nog een privéleven hebben dat van invloed is op hun welzijn. Er kunnen privé situaties ontstaan die maken dat het moeilijker wordt om het werk nog volledig en naar behoren uit te voeren. Het heeft geen zin om mensen dan maar door te laten modderen, want daar wordt het alleen maar slechter van. Uiteindelijk gaan mensen zich dan ziek melden, omdat ze geen andere uitweg zien. Daarom is het belangrijk om vinger aan de pols te houden. Toon oprechte interesse in je personeel en probeer signalen op te pikken dat er privé iets wringt, zodat je samen met de medewerker en eventueel een arbodienst naar een oplossing kunt zoeken om het werk even wat terug te schroeven zodat er voldoende aandacht voor de privézaken kunnen zijn.

Stimuleer gezond leven om ziekteverzuim omlaag te krijgen

Ziek worden kunnen we dus allemaal, maar conditie en weerstand speelt daar wel een rol in. In principe heb jij als werkgever natuurlijk niets te zeggen over hoe jouw werknemers leven. Maar je kunt wel gezond gedrag stimuleren. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan sportabonnementen of een fiets voor woon-werkverkeer. Of door wandelen in de pauze te stimuleren, bijvoorbeeld door zelf het goede voorbeeld te geven. Ook kun je voor kantoorfruit zorgen, zodat je personeel meer fruit gaat eten. Je zou zelfs de lunch op het werk kunnen verzorgen en dan gezonde etenswaren inslaan, maar om dat structureel te doen kost wel vrij veel geld.

Verder is het essentieel om nauwe contacten te onderhouden met een arbodienst. Die staat je bij in het begeleiden van ziekteverzuim en kan er aan bijdragen dat mensen sneller terugkeren op de werkvloer. Maar ze kunnen je ook adviseren op het gebied van ergonomie en veiligheid. En die kennis kan goed van pas komen als je werkgerelateerd ziekteverzuim wilt voorkomen. Probeer dus niet te veel in eigen hand te houden, maar gebruik die arbodienst optimaal. Zij hebben expertise en ervaring op het gebied van ziekteverzuim en kunnen je dus helpen om het ziekteverzuim van je personeel omlaag te krijgen.

Related posts

Een e-bike van de zaak: alles wat je moet weten

Danny

3 creatieve bedrijfsuitjes voor het najaar

Danny

Arbeidsmarkt in beweging? Onderwijs zal moeten volgen

Danny

Leave a Comment