Image default
Ondernemen

4 manieren om je stressniveau omlaag te krijgen

Is stress een veronderstelde eigenschap van ondernemen? Tot op zekere hoogte is stress soms niet te voorkomen. Maar er zijn veel ondernemers die meer op de hals halen dan gezond is, en daardoor met een hoog stressniveau te komen zitten. Daarom geven we vier tips voor hoe je als ondernemer minder stress kunt ervaren.

Delegeren

Heb je personeel in dienst? Leer dan delegeren. Veel ondernemers denken ze dat de enige manier om iets goed te doen het zelf doen is, maar zo bedelf je jezelf in het werk. Als je alle verantwoordelijkheden bij je blijft houden, is het niet gek dat je stressniveau hoog is. Je hebt dan veel te veel op je bordje. Dit terwijl je juist personeel hebt aangenomen om je werk uit handen te nemen. Maar daar dan ook gebruik van. Medewerkers met ambitie zijn vaak blij met meer verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat daarmee uitgesproken wordt. Dat is ook de beste manier voor medewerkers om te groeien en zich door te ontwikkelen. Misschien loop je door te delegeren wel tegen bijzonder talent in de gelederen aan. Dat is alleen maar in het belang van je bedrijf en in jouw eigen belang, want dan weet je dat je erop kunt vertrouwen dat er mensen zijn die ervoor gaan zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Niet elke dag is een werkdag

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het genereren van je eigen inkomsten. Het is dan verleidelijk om daar te allen tijde bovenop te zitten om maar niets mis te lopen. Dat is een begrijpelijke reflex, maar ook een ondernemer kan overspannen raken. Als je alle dagen van de week bezig bent met je werk, ontbreekt de rust die je nodig hebt om je werk vol te kunnen houden. Dat gaat je uiteindelijk meer stress opleveren dan als je er bewust voor kiest om in het weekend vrij te zijn en je niet met werk bezig te houden. Het is belangrijk dat je je dit op tijd realiseert, want als je op een gegeven moment een grens over gegaan bent, kost het veel tijd om weer te herstellen van wat in feite een burn-out is.

Werk met een persoonlijke planning

Een belangrijke veroorzaker van stress is het verliezen van het overzicht over alles wat je nog moet doen. Om die stress te voorkomen, is het verstandig om je taken inzichtelijk te maken in de vorm van een planning. Maak een lijst van alles wat je nog moet doen en wanneer het gedaan moet zijn. Maak voor die taken vervolgens met een ruime inschatting van de tijd die je ervoor nodig hebt een planning. Zo weet je wat je wanneer af kunt hebben, is uitloop geen groot probleem en heb je zelfs de mogelijkheid om in te lopen op je schema. Ook kun je snel zien wanneer je een nieuwe taak af zou kunnen hebben, zodat je geen onrealistische beloftes doet. Dit kan een hoop rust brengen in je werk, omdat het chaos helpt voorkomen. En als er iets is dat voor een hoog stressniveau zorgt, dan is het wel chaos.

Alleen doen waar je goed in bent

Met een uitdaging is niets mis, maar de uitdrukking ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ bestaat niet voor niets. Als je ‘in je kracht’ wilt staan als ondernemer, houd je je het beste bij de zaken waar je echt goed in bent en bied je geen diensten waar je te weinig verstand van hebt. Anders ga je zaken beloven die je niet kunt waarmaken, en ook dat kan een grote bron van stress zijn. Je wilt immers geen modderfiguur slaan en aan de verwachtingen van de klant voldoen. Men zegt niet voor niets ‘wees een expert in wat je doet’. Dat wil niet zeggen dat je klant altijd nee hoeft te verkopen bij verzoeken die eigenlijk onvoldoende aansluiten bij wat jij het beste kunt. Je kunt als doorgeefluik fungeren en een uitvoerende partij erbij zoeken die de opdracht in kwestie wel goed kan vervullen. Dan heb je je klant niet hoeven teleurstellen, weet je dat het in goede handen én kun je er wellicht nog een commissie aan overhouden.

Uiteindelijk is er maar één die er echt voor kan zorgen dat jij minder stress ervaart als ondernemer, en dat ben je zelf. Jij moet zelf je eigen welzijn bewaken, hoe moeilijk dat soms wellicht ook is. Dat is in je eigen belang, maar uiteindelijk ook in het belang van je bedrijf en zeker ook van je sociale omgeving. Als ondernemer heb je meer controle over je werkdruk dan een medewerker in loondienst. Doe daar dan ook je voordeel mee.

Related posts

Hoe kun je linkbuilding inzetten voor het groeien van jouw merk?

Danny Bijl

De waarde van CRM software voor kleine webshops: de voor- en nadelen

Danny

Weet jij waar je het allemaal voor doet?

Mathijs

Leave a Comment