Image default
Eigen bedrijf

4 signalen dat je aan vakantie toe bent

Vakantie opnemen, dat is iets wat je deed toen je nog in loondienst was. Als ondernemer draait het leven om werken. Je bent immers helemaal zelf verantwoordelijk voor je inkomen en je verdient niet op het moment dat je vakantie aan het houden bent. Het is dan ook makkelijk om jezelf die vrije tijd niet te gunnen. Je hebt immers nog zat te doen. Maar dat is natuurlijk niet iets wat je eindeloos kunt blijven volhouden, want ook een zelfstandig ondernemer heeft af en toe tijd nodig om bij te tanken. Daarom bespreken we vier signalen die er op wijzen dat je dringend aan vakantie toe bent.

Je ziet op tegen elke werkdag

In principe ben je gaan ondernemen om je bezig te houden met hetgeen je leuk vindt en goed in bent. Natuurlijk is ondernemer zijn niet alleen maar leuk. Er komt ook administratie en andere vervelende randzaken bij kijken, maar als het goed is ben je daar maar een fractie van je tijd aan kwijt. Maar als de hoofdtaken je beginnen te vervelen en je begint op te zien tegen elke werkdag, dan is er wel iets aan de hand. Natuurlijk kan het zo zijn dat je nieuwe uitdagingen nodig hebt binnen je werkt, maar het kan ook gewoon een indicatie zijn dat de energie op is en je het nodig hebt om even niet met werk bezig te zijn. Dan wordt het hoog tijd om een vakantie in te plannen.

Het gaat niet meer vanzelf

Inspiratie en werkflow zijn belangrijke zaken om de bal aan het rollen te houden. In normale omstandigheden waarin je je fit voelt, komen die zaken doorgaans vanzelf. Je kunt doorpakken omdat je precies weet je aan jezelf hebt. Maar voor het telkens maar weer vinden van die inspiratie en het vasthouden van een constante werkflow is wel energie nodig. Ontbreekt die energie, dan ga je merken dat je hersenen niet meer zo goed meewerken. Dingen gaan niet meer vanzelf en kosten ongewoon veel inspanning. Dat betekent niet dat je het ‘kwijt’ bent en dat het niet meer goed komt. Het betekent simpelweg dat je energie aangevuld moet worden. Dat gaat het beste als je een tijdje niet constant veel energie in je werk moet blijven steken. Een paar weken vakantie kunnen dan wonderen doen.

Geen energie meer over naast het werk

In tegenstelling tot wat veel ondernemers voelen, is er natuurlijk ook nog een leven naast het werk. Een leven waarin je afspreekt met mensen en gezellige dingen doet. Dat zijn de zaken waar je energie en plezier in het leven uit kunt halen, en die je afleiding bieden van je werk. Maar je kunt op een punt komen waar je werk je zoveel energie kost omdat het niet meer vanzelf gaat, dat je geen energie meer overhoudt om naast het werk nog andere dingen te ondernemen. Merk je aan jezelf dat je sociaal contact uit de weg gaat en nergens meer zin in hebt? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als sociale activiteiten en andere uitstapjes of activiteiten je voor je gevoel te veel energie kosten, wordt je energie ongelijk verdeeld. Dan is dus tijd voor een time-out om de balans terug te vinden en jezelf weer op te laden en te ondervinden dat leuke dingen juist energie geven in plaats van opslurpen.

Je ergert je aan klanten/opdrachtgevers

Als ondernemer ben je afhankelijk van je klanten of opdrachtgevers. Zij leveren jou werk op waardoor je inkomen kunt genereren. Een ondernemer die in goeden doen is, verwelkomt nieuw werk met open armen. Slaak jij een diepe zucht bij iedere opdracht die binnenkomt, dan gaat er iets verkeerd. Dat is ook geen gezonde situatie, want je wilt klanten of opdrachtgevers niet afschrikken door je kribbig op te stellen. Kondig liever aan dat je even vakantie neemt en ze daarna met alle plezier bedient.

Natuurlijk kan ook de situatie zich voordoen dat anderen om je heen je gaan vertellen dat het tijd wordt voor je om even vakantie te nemen. Dat is natuurlijk een beetje irritant, want jij weet hoeveel er nog op je bordje ligt dat gedaan moet worden. Maar als anders beginnen te merken dat jij het niet meer trekt, betekent dat ook dat je er niet meer in slaagt het te verbergen. Je kunt dus maar beter naar het goedbedoelde advies luisteren in inderdaad vakantie inplannen. Daarna kun je vast weer gewoon met goede moed verder.

Related posts

Bedrijf starten met bedrijfsfinanciering of toch met eigen spaargeld?

Danny Bijl

Starten met dropshipping: dit moet je weten

Danny Bijl

5 redenen waarom je als startende horecaondernemer professioneel advies nodig hebt

Danny Bijl

Leave a Comment