Image default
Ondernemer in beeld

4 tips om als ondernemer te blijven groeien in je ontwikkeling

Als ondernemer wil je dat je bedrijf blijft groeien. Dat kan alleen als jij als baas van die onderneming jezelf ook blijft ontwikkelen tot een betere ondernemer en een betere baas. Jouw persoonlijke groei en ontwikkeling hangt af van de keuzes die je durft te nemen en de mate waarin je bereid bent om te leren. We geven een aantal tips die kunnen helpen bij jouw ontwikkeling als ondernemer.

Open staan voor kritiek      

Je wordt geen betere ondernemer als je niet open staat voor kritiek. Het is nooit leuk om bekritiseerd te worden natuurlijk, en je moet echt wel een schifting maken tussen terechte dan wel opbouwende kritiek en onterechte kritiek die alleen maar afbreuk doet aan je zelfvertrouwen zonder dat je er wat mee kunt. Kritiek rondom je omgang met personeel is daarbij een goed verbeeld. Je kunt altijd medewerkers hebben met een negatieve instelling die je van alles en nog wat beschuldigen, maar vooral eigenlijk een hekel aan hun werk hebben en het beste gewoon hun heil elders kunnen zoeken. Maar als medewerkers die wel hun best doen aangeven dat ze iets als onprettig ervaren, dan is het in jouw belang om hier iets mee te doen. Niet alleen verbeter je daar je werkrelatie mee, je leert er ook van voor de toekomst.

Coaching inzetten of cursus volgen

Los van alle stappen die jezelf moet zetten en ervaringen die je zelf op moet doen, is het zeker ook nuttig gebruik te maken van de wijsheid en ervaring van anderen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken coaching door iemand die de kneepjes van het ondernemersvak kent en jou nuttige feedback en tips kan geven. Ook kun je je vakkennis en leidinggevende technieken door het volgen van relevante trainingen en cursussen voor jouw zelfontwikkeling als ondernemer. Een belangrijke voorwaarde daarbij is natuurlijk dat je niet al te eigenwijs ben en open staat voor de feedback en kritiek van anderen die meer ervaring hebben dan jij. Doe er juist je voordeel mee!

Risico’s durven nemen

Van stilstaan op de plaats groei je niet in je ontwikkeling. Als ondernemer moet je de durf hebben steeds een stukje verder te gaan. Dat is met vallen en opstaan en dat is nu juist waarom het leerzaam is en het waardevol is voor jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer. Van enkel succes leer je namelijk weinig, want je hebt er veel meer aan om ook te weten wat niet werkt. Door schade en schande wordt men immers wijs. Probeer daarom regelmatig nieuw terrein te verkennen, zodat je je ervaring verbreedt. Zoek nieuwe klanten, durf uit te breiden en maak op z’n tijd eens wat investeringen. Maar doe het natuurlijk niet als en kip zonder kop, want daar leer je vooral van dat je eerst moet nadenken voordat je iets doet.

Moeilijke keuzes durven maken

In de basis is het ondernemerschap een egoïstisch gebeuren. Alles dient als doel dat de onderneming en de ondernemer er beter van wordt. Soms is dat hard, maar dat is wel de instelling die nodig is om te slagen. Dat betekent je niet moet schromen om harde beslissingen te maken, zoals het laten gaan van personeel. Dat is de eerste keer wellicht niet makkelijk, maar dat is wel een ervaring waar je van groeit in je rol als leider van een bedrijf. Een zakenman of zakenvrouw moet nu eenmaal een beetje onverbiddelijk kunnen zijn om doelen te kunnen bereiken. Het is daarbij zaak om de balans te vinden tussen het belang van de onderneming en een goede werkgever zijn. Je moet immers nog wel een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken proberen te hebben. Het vinden van die balans is onderdeel van je persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling als ondernemer.

Het belangrijkste is om te beseffen dat je niet in één keer de perfecte ondernemer bent. Of je er nu voor in de wieg gelegd bent of niet, iets waar je weinig ervaring in hebt moet je ontwikkelen door meer ervaring op te doen. Dat lukt je niet als je altijd op veilig wilt spelen en als je openstaat voor feedback van anderen. Je leert je leven lang, en wijsheid komt met de jaren. Dat geldt voor jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer.

Related posts

Rvm reclame – Roelof van Middendorp over reclame en duurzaamheid

Mathijs

Happytowels.nl – Cor Sandburg over ondernemen

Mathijs

Bender AM – Henny ten Pas over Additive Manufacturing

Mathijs

Leave a Comment