Image default
Ondernemen Personeel Tips

4 tips om de risico’s van werkgeverschap te voorkomen of af te dekken

Als je personeel in dienst neemt als ondernemer, ga je verplichtingen en risico’s aan. Dat is een goede reden om er nog eens extra goed over na te denken. Dat neemt niet weg dat er mankracht nodig is om je bedrijf te laten groeien. Als je die wens hebt, is gebruikmaken van personeel onvermijdelijk. Dat hoeft alleen niet altijd per se door de volledige werkgeversrisico’s te accepteren en mensen in loondienst te nemen. We geven vier tips om de risico’s van werkgeverschap te voorkomen of af te dekken.

Payrolling

Wat als je wél personeel wilt hebben, maar niet alle verplichtingen en risico’s wilt dragen die komen kijken bij het werkgeverschap? Dan kun je gebruikmaken van payrolling. Hiervoor sluit je een payrollovereenkomst af met een extern bedrijf. Vervolgens ga je zelf het gewenste personeel werven en maakt je zakelijke afspraken over zaken het salaris en het aantal te werken uren per week. Daarna meld je de medewerkers die je hebt aangetrokken bij het externe bedrijf dat de payrolling verzorgt voor je. Die gaat vervolgens de daadwerkelijke arbeidsovereenkomst aan met het geselecteerde personeel. Juridisch gezien is je medewerker dan niet bij jou in dienst, maar bij het payrollbedrijf. Die regelt dan ook alle administratieve zaken rondom het dienstverband. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken over zaken als salarisadministratie, pensioen en ziekmeldingen. Het spreekt voor zich dat je betaalt voor deze diensten, maar het levert dus ook interessant voordelen op als werkgeversrisico’s wilt vermijden.

Flexkrachten

Het kan nu natuurlijk ook zo zijn dat je af en toe extra mankracht nodig hebt. Dan is begrijpelijk dat je het niet zitten om mensen in dienst te nemen die je alleen op gezette tijden nodig hebt. Wat je zoekt, is een flexkracht die je alleen hoeft te betalen wanneer je hem of haar nodig hebt. Gelukkig zijn er uitzendbureaus die je hiermee kunnen helpen. Net als bij payrolling zijn zij juridisch gezien de werkgever en liggen de werkgeversrisico’s dus niet bij jou, als je tenminste kiest voor een laag eigen risico. Het is ook mogelijk om geld te besparen op de diensten van het uitzendbureau door een hoger eigen risico te accepteren, maar als je werkgeversrisico’s probeert te vermijden is dat niet de meest voor de hand liggende keuze.

Andere zzp’ers inschakelen

Je kunt het ook op een andere manier aanpakken en gebruikmaken van andere zzp’ers die de diensten aanbieden die jij nodig hebt. Steeds meer mensen kiezen er immers voor eigen baas te worden, hoewel dit niet altijd een keuze uit luxe is. Deze zzp’ers kun je op opdrachtbasis inschakelen. Zij leveren het gewenste werk en sturen een factuur voor de geleverde werkzaamheden. Je betaalt dan enkel voor de geleverde diensten en hebt verder geen verplichtingen ten opzichte van de persoon in kwestie. Wordt de zzp’er in kwestie ziek op het moment dat hij of zij werk voor jou moet doen, dan is dat onhandig, maar jij draait er financieel niet voor op. Dat is het eigen ondernemersrisico van de zzp’er. Waar je wel voor moet oppassen, is dat de zzp’er in kwestie ook andere opdrachtgevers heeft, zodat de Belastingdienst niet de indruk krijgt dat er sprake is van een verkapt dienstverband.

Verzuimverzekering

Het is ook denkbaar dat je wél graag zelf personeel in dienst van je bedrijf wilt nemen. Dat vergroot de betrokkenheid en maakt de lijntjes korter. Wel is het dan belangrijk om te beseffen dat je als werkgever loon moet doorbetalen bij ziekteverzuim. Dit is een groot werkgeversrisico. Zeker als er sprake is van langdurig of frequent ziekteverzuim kan het een grote kostenpost worden waar in feite niets tegenover staat. Om dit risico van het werkgeverschap af te dekken, kun je een zogenaamde verzuimverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de kosten voor het doorbetalen van werknemers die verzuimen. Overigens ben je als werkgever ook verplicht om een dienstverleningsovereenkomst te hebben met een arbodienst die zieke werknemers begeleidt. Dat is ook een kostenpost, maar de arbodienst kan er wel voor zorgen dat medewerkers die verzuimen weer naar werk toe begeleid worden. Zo kan de totale duur van het ziekteverzuim ingekort worden.

Het is dus niet per se nodig om mensen in loondienst te nemen als je personeel nodig hebt. Eigen voorkeur speelt natuurlijk ook een rol voor de keuze die je maakt, maar het is belangrijk om de voor- en nadelen van de verschillende opties scherp te hebben én het financiële plaatje daarin mee te nemen voordat je de mogelijkheid die jou het best past kiest.

Related posts

Bedrijven helpen door het bedrijf te verbeteren

Danny Bijl

Hoe voorkom ik schijnzelfstandigheid als zzp’er?

Dion

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma?

Danny

Leave a Comment