Image default
Tips

5 alternatieve vliegvelden buiten Nederland voor je zakenreis

Sommige ondernemers doen zaken die onze landsgrenzen overstijgen. Vaak is het zinnig om hiervoor persoonlijk contact te leggen met relaties in het buitenland. Daarbij komt de zakenreis om de hoek kijken. In Nederland zijn velen erg gericht op Schiphol, en met recht omdat het een comfortabele luchthaven met veel bestemmingen is. Maar naast Schiphol en andere, kleinere luchthavens in Nederland, zijn er ook vliegvelden in de buurt van Nederland die voor bepaalde zakenreizen van pas zouden kunnen komen. We bespreken vijf alternatieve vliegvelden buiten Nederland voor je zakenreis.

Brussels Zaventem Airport

Brussels Zaventem Airport is de grootste internationale luchthaven van België. Het vliegveld ligt ten noorden van de stad Brussel, waardoor je vanuit Nederland nooit om of door Brussel heen moet om er te komen. Ook per trein is deze luchthaven prima te bereiken, omdat er verbindingen zijn vanuit alle grote steden in België. Voor veel Nederlanders is een overstap in Antwerpen dan het meest voor de hand liggend. Vanaf Brussel Zaventem Airport wordt er veel gevlogen op bestemmingen elders in Europa en in (vooral Centraal-) Afrika. Ook zijn er enkele Amerikaanse bestemmingen. Het gaat over het algemeen om vluchten waarbij businessclass of eersteklas stoelen ook mogelijk zijn.

Düsseldorf International Airport

De andere optie voor een relatief grote luchthaven die dicht bij Nederland ligt, is Düsseldorf International Airport. Dit vliegveld niet al te ver van Venlo vandaan. Ook deze luchthaven is per trein te bereiken door een overstap in Düsseldorf. Treinen naar Düsseldorf gaan vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Ook vanuit Limburg gaan er (eenvoudigere) treinen naar het Duitse Roergebied. Qua bestemmingen kun je vanaf Düsseldorf International Airport naar veel bestemmingen in Europa (inclusief Rusland) en in het Midden-Oosten vliegen. Ook hier gaat over het algemeen om vluchten waarbij businessclass of eersteklas stoelen mogelijk zijn.

Keulen/Bonn Airport

Iets verder ten zuiden, tussen de steden Keulen en Bonn, vinden we ook de middelgrote luchthaven Keulen/Bonn Airport. Dit is een tamelijk modern vliegveld met een palet aan bestemmingen in Europa en Turkije. Het gaat hierbij echter wel hoofdzakelijk om budgetmaatschappijen, op een enkele Lufthansa-vlucht na. Ook dit vliegveld is te bereiken met de trein wanneer je een overstap maakt in het centrum van Keulen. Uiteraard is er ook betaalde parkeergelegenheid in de buurt van de luchthaven.

Airport Weeze

Vlak over de Duitse grens bij Noord-Limburg is het kleine Airport Weeze te vinden op een voormalige Britse legerbasis. Dit vliegveld wordt ook wel eens ‘Düsseldorf Weeze’ genoemd, hoewel het niet erg dicht bij de stad in kwestie ligt. Het is een luchthaven die populair is voor vakantievluchten, maar zeker ook van pas komen voor zakenreizen naar bestemming als Edinburgh (daarmee ook Glasgow binnen handbereik), Kiev, Tallinn, Barcelona, Rome, Milaan, Lissabon en Zagreb. Het gaat hoofdzakelijk om vluchten van low-cast carrier Ryanair, dus op al te veel comfort hoef je niet te rekenen. Wat wel fijn is, is dat op loopafstand van de terminal (betaald) kunt parkeren, zeker gezien het feit dat er geen treinverbinding naar het vliegveld is en ook de busverbinding verre van ideaal is.

Dortmund Airport

Doe je zaken met Oost-Europa, dan kan Dortmund Airport een interessante luchthaven zijn om gebruik van te maken. De Oost-Europese budgetmaatschappij WizzAir heeft veel oostelijke bestemmingen vanaf dit vliegveld die over het algemeen zeer betaalbaar zijn. Ook Georgië (Kutaisi) en IJsland liggen binnen handbereik met een vlucht vanaf Dortmund Airport. Het comfort bij WizzAir is net een stukje groter dan bij Ryanair omdat je iets ruimer kunt zitten. Helaas heeft Dortmund Airport geen treinverbinding, en zou je voor het openbaar vervoer aangewezen zijn op een busverbinding met de stad. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt van de luchthaven, maar over het algemeen heb je een shuttlebusje nodig om naar de terminal te komen.

Andere vliegvelden die het overwegen waard kunnen zijn, zijn het kleine Münster Osnabrück International Airport (vooral binnenlands en Zuid-Europa) dat ter hoogte van Enschede ligt en het Belgische Brussels South Charleroi net boven Charleroi. In beide gevallen gaat het voornamelijk om vluchten van low cost carriers. Voor verre bestemmingen en meer reiscomfort ben je in veel gevallen toch wel aangewezen op ons eigen Schiphol. In dat geval zijn echter hogere kosten wellicht ook al ingecalculeerd.

Related posts

Kun je leren voor het ondernemerschap?

Danny Bijl

9 voordelen van online boekhouden

Danny

6 aandachtspunten voor een fietsenstalling bij je bedrijfspand

Dion

Leave a Comment