Als ondernemer is het van groot belang dat je op de hoogte bent van verschillende juridische aspecten die je bedrijf kunnen beïnvloeden. Dat zijn er nogal wat, afhankelijk van de fase waarin je bedrijf zich bevindt. Maar of je nu een startup leidt of een reeds gevestigd bedrijf met werknemers hebt, het begrijpen van de juridische basisprincipes is belangrijk voor het beschermen van je bedrijf tegen juridische risico’s en geschillen die je met een beetje pech duur kunnen komen te staan. Dat kan zowel in figuurlijke als letterlijke zin zijn. Daarom bespreken we in dit artikel vijf essentiële juridische tips voor ondernemers.
De juiste juridische structuur kiezen
Wanneer je een bedrijf opricht, moet je meteen een belangrijke beslissing nemen die aanzienlijke juridische consequenties kan hebben: welke juridische structuur kies je voor je bedrijf? De meest gebruikte rechtsvormen zijn de eenmanszaak, bv (besloten vennootschap) en nv (naamloze vennootschap, maar voor een partnerschap kun je bijvoorbeeld ook nog kiezen voor de vof (vereniging onder firma). Elk van deze rechtsvormen heeft zijn eigen kenmerken op het gebied van aansprakelijkheid, belastingen en administratie. In alle gevallen zitten er voor- en nadelen aan, maar het is van groot belang om je erin te verdiepen voordat je deze essentiële keuze maakt, want het gaat bijvoorbeeld ook over het beschermen van je persoonlijke bezittingen.
Afspraken schriftelijk vastleggen in contracten
Eigenlijk zouden we het niet eens moeten hoeven zeggen, maar als je je zaakjes juridisch op orde wilt hebben, is het cruciaal om alle belangrijke zakelijke afspraken schriftelijk vast te leggen in contracten. Dan gaat het niet alleen om overeenkomsten die je maakt met klanten en leveranciers, maar ook afspraken tussen jou en je werknemers of zakelijke partners. Zonder ze op een solide manier vast te leggen, kun je immers bij een geschil nergens op teruggrijpen. Om die reden is het ook erg belangrijk dat de contracten duidelijk opgesteld zijn en juridisch afdwingbaar zijn. Daarom loont het om ze te laten opstellen of in ieder geval beoordelen door een juridisch expert.
Intellectueel eigendom beschermen
Als je iets bedenkt en op de markt brengt, verwacht je dan daar het alleenrecht op te hebben? Zo werkt het helaas niet. Jouw intellectueel eigendom is pas letterlijk jouw eigendom als het afdoende hebt weten te beschermen. Je kunt merken, octrooien, auteursrechten en handelsgeheimen registreren om zo je creatieve en innovatieve ideeën te beschermen. Daarvoor moet je wel voldoen aan alle relevante wetten en voorschriften met betrekking tot intellectueel eigendom. Dat is zo makkelijk nog niet. Er kan veel tijd over gaan voordat je eindelijk je intellectueel eigendom vast hebt liggen. Vervolgens is het aan jou om juridische stappen te nemen wanneer er sprake is van inbreuk op je intellectueel eigendom.
Naleven van wet- en regelgeving
Binnen Nederland en de Europese Unie is er sprake van wet- en regelgeving die van toepassing kan zijn op jouw bedrijfsvoering. Het spreekt voor zich dat je je daaraan te houden hebt als ondernemer en als bedrijf. Het naleven van wet- en regelgeving – ook wel compliance genoemd – is essentieel voor de reputatie en toekomstbestendigheid van je bedrijf. Het is belangrijk dat je altijd blijft voldoen aan belastingwetten, arbeidswetten, privacywetten en branchevoorschriften en andere relevante wet- en regelgeving. Daar kunnen wijzigingen in plaatsvinden. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om daarvan op de hoogte te blijven. Deze wijzigingen kunnen je dwingen tot maatregelen, en dan heb je weinig andere keuze dan die door te voeren als je niet het risico op straffen wilt lopen.
Beperk je aansprakelijkheid
Een van de belangrijkste juridische tips voor ondernemers is dat aansprakelijkheid een belangrijk onderwerp is om aandacht aan te schenken wanneer je een bedrijf start en voert. Tijdens je bedrijfsvoering kan financiële, materiële of persoonlijke schade ontstaan waar jij of jouw bedrijf schuld aan heeft en dus voor aansprakelijk bent. Daarom zijn de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en/of de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (niet altijd beide van toepassing) belangrijk om te hebben. Daarnaast is persoonlijke aansprakelijkheid iets om van je bewust te zijn. Hier refereerde we eerder al naar. Overweeg het oprichten van een bv om jouw persoonlijke bezittingen te beschermen tegen zakelijke risico’s. Als je op deze manier een aparte juridische entiteit opricht, wordt de aansprakelijkheid beperkt tot het kapitaal van de bv. Zo worden persoonlijke bezittingen buiten schot gehouden bij zakelijke geschillen.
Bovenstaande juridische tips voor ondernemers zijn zaken om proactief mee aan de gang te gaan om ervoor te zorgen dat je ze op orde hebt. Als je in een geschil terechtkomt en er dan pas achter komt dat je de zaken niet goed geregeld hebt, is het te laat en zit je met de gebakken peren. En zoals we in de introductie al schreven: dat kan je zowel letterlijk als figuurlijk duur komen te staan. Kom nu in actie om dat te voorkomen door je zaken juridisch goed af te timmeren om problemen in de toekomst te voorkomen!