Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

5 goede voornemens voor ondernemers

Traditiegetrouw staat de jaarwisseling ook in het teken van goede voornemens. Die nemen we ons doorgaans voor op persoonlijke titel. We gaan bijvoorbeeld afvallen of stoppen met roken. Maar ondernemers hebben naast hun persoonlijke leven eigenlijk ook nog een tweede leven als ondernemer. Ook daar kun je goede voornemens voor hebben als er ruimte is voor verbetering. Dat gaat dan niet om afvallen of roken, maar over het ondernemerschap zelf. We geven een aantal goede voornemens voor ondernemers ter inspiratie.

Werk en privé beter scheiden

Het kan voor jou als ondernemer verdomd lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden, want je staat als ondernemer eigenlijk altijd ‘aan’. Jij bent immers eindverantwoordelijke voor je bedrijf. Als je vanuit huis werkt is het ook ingewikkeld om het werk echt achter je te laten. Wat dit oplevert, is dat je weinig ontspanning kunt vinden en ook minder beschikbaar bent voor je gezin. Dat zijn geen goede zaken om in stand te houden. Probeer er daarom in 2023 aan te werken om werk en privé beter te scheiden door op bepaalde momenten gewoon onbeschikbaar te zijn voor het werk.

Vervelende klanten afstoten

Zonder klanten ben je nergens als bedrijf. Maar vervelende klanten kunnen je aardig het leven zuur maken als ondernemer. Heb jij zo’n klant die altijd wat te klagen heeft en van alles verwacht dat eigenlijk onredelijk is? Vraag jezelf af of je hier energie in wilt blijven steken. Zoek liever een nieuwe klant waarmee je wel een fijne samenwerking kunt hebben. Of misschien heb je zelfs wel al genoeg klanten en heb je die vervelende klant eigenlijk helemaal niet nodig. Stoot in 2023 vervelende klanten af als ze niet noodzakelijk of vervangbaar zijn, zodat je ook meer plezier krijgt in je werk.

Niet met tegenwerkende medewerkers blijven zitten

Personeel in dienst nemen als ondernemer is een flinke stap. Het is nodig om te kunnen groeien met je bedrijf, maar het levert je ook allerlei vervelende verplichtingen op. Dat is niet zo’n probleem als het om prettige medewerkers gaat die leveren, maar vastzitten aan een medewerker die je alleen maar tegenwerkt en alleen maar geld kost kan behoorlijk vervelend zijn. Het is niet makkelijk om van een medewerker die onder contract staat af te komen, maar je kunt er wel werk van maken in het belang van het bedrijf. Onderzoek dit jaar de mogelijkheden voor ontslag van de medewerker(s) in kwestie of probeer tot een uitstapregeling te komen. Geen leuk proces, maar het kan uiteindelijk wel flink opluchten.

Meer delegeren

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het in dienst hebben van personeel. Bijvoorbeeld dat je niet alles zelf hoeft te doen. Toch is het ondernemers eigen om veel naar zichzelf toe te trekken, met als gevolg dat je alsnog de benen onder je lijf vandaan loopt. Maar is dat echt nodig? Herken de potentie in je personeel en vertrouw ze om werk van jouw schouders te nemen. Leer in 2023 te delegeren in je eigen belang, zodat je optimaal profiteert van het hebben van medewerkers en zelf de handen wat meer vrij hebt. Ook voor de ontwikkeling van je medewerkers is dit overigens een goede zet.

Duurzamer ondernemen

Goede voornemens hoeven niet altijd in je eigen belang te zijn. Je kunt je ook voornemen om duurzamer te gaan ondernemen met je bedrijf. Dat is een voornemen in het belang van de planeet en de toekomstige generaties. Het is ook geen gek voornemen, want ook voor bedrijven is duurzaamheid een groeiend thema. Niet alleen om een belangrijke bijdrage te leveren tegen klimaatverandering, maar ook om niet als achterblijver gezien te worden in de perceptie van anderen. Zo is het toch nog óók een goed voornemen in je eigen belang.

Het kan zeker geen kwaad om met oud & nieuw naar je ondernemersjaar te kijken zoals je naar je persoonlijke leven kijkt: wat gaat er goed, wat kan er beter en er vervolgens wat mee doen. Van goede voornemens die ook daadwerkelijk uitgevoerd worden kan je bedrijf alleen maar beter worden. Uiteindelijk ga je je daar persoonlijk ook nog eens beter door voelen, dus het zijn in feite ook nog eens goede voornemens die zowel voor je ondernemersleven als persoonlijke leven van pas komen.

Related posts

4 zaken waar als je ondernemer goed over moet nadenken voordat je eraan begint

Dion

Kun je leren voor het ondernemerschap?

Danny Bijl

Ondernemen met HSP, enkele tips

Mathijs

Leave a Comment