Image default
Tips

5 handige accessoires voor een ergonomische thuiswerkplek

Of je nu werknemer in loondienst bent die met grote regelmaat gaat thuiswerken (hybride werken dus) of zzp’er bent die vanuit huis werkt, je thuiswerkplek moet zo ingericht worden dat je lichaam zo veel mogelijk gespaard wordt als je veel achter de computer moet zitten. Als werknemer in loondienst kun je daarvoor aankloppen bij de baas in het kader van diens zorgplicht, maar als je je eigen werkgever bent ligt de verantwoordelijkheid voor een ergonomische werkplek geheel bij jouzelf. Uiteraard investeer je in een verstelbare bureaustoel met goede rugsteun en een bureau met een werkblad dat op de juiste hoogte voor jouw lichaam te zetten is. Maar wat vergeet je dat ook goed van pas komen? We bespreken vijf handige accessoires voor een ergonomische thuiswerkplek.

Monitorverhoger of laptopstandaard

Uiteraard staat er computer met een beeldscherm op je bureaublad, anders wordt het lastig werken. De positie van dat beeldscherm is belangrijk voor de ergonomie van je werkplek. Als deze niet recht voor je of te laag staat, is dat niet goed voor je nek, die je tijdens het werken lang in dezelfde positie houdt. De bovenrand van je beeldscherm moet op ooghoogte staan en een armlengte van je verwijderd zijn. Om je monitor op de juiste hoogte te krijgen, kan een monitorverhoger nodig zijn. Dat is een feite een klein tafeltje voor je beeldscherm. Gebruik je een laptop? Investeer dan in een laptopstandaard en koop een los toetsenbord, zodat je wel nog comfortabel kunt typen. Of investeer in een los tweede scherm.

Zit/sta-mat

Staand werken is, en zit/sta-bureaus dus ook. Heb of wil jij ook zo’n bureau waaraan je gemakkelijk zowel staand als zittend kunt werken? Besef dan dat lang staan ook niet heel goed voor je lichaam is. Je kunt last krijgen van je voeten en zelf krampen, plus de doorbloeding in je voeten en benen is bij lang staan niet meer optimaal. Om staand werken toch zo goed mogelijk te faciliteren, kun je investeren in een zit/sta-mat. Dit zijn zachte matten voor onder je voeten met drukpunten die helpen om de doorbloeding op gang te houden en die de spieren te activeren wanneer je kleine voetbewegingen maakt. Een kleine maar goede investering in je welzijn en comfort.

Verticale muis

De meesten van ons zijn gewend aan een traditionele computermuis, ook wel een ‘horizontale’ muis genoemd. Deze werken fijn, maar het zijn ook notoire veroorzakers van RSI-klachten. Die kennen we dan ook beter als de beruchte ‘muisarm’. Ongemerkt rust je hand tijdens het werk veel op je muis. Hoewel het lijkt alsof daar geen inspanning bij komt kijken, is het tegenovergestelde waar. Bij een horizontale computermuis wordt je hand naar achteren geduwd en komt je pols in een onnatuurlijke houding te staan. Je arm is de hele tijd gespannen. Dat moet je proberen te vermijden om een muisarm te voorkomen. Een verticale muis biedt daarbij uitkomst. Dit zijn hoge muizen die je op een andere manier vasthoudt, waarbij je minder spanning op je pols zet en met je arm een meer ontspannen houden aanneemt. Het is even wennen, maar het is zeker de investering waard.

Polssteun

Het is verstandig om te investeren in een polssteun die je aan de voorkant van je toetsenbord kunt bevestigen of vóór je laptop neer kunt leggen. Zo zorg je ervoor dat je armen op een comfortabelere manier liggen wanneer je je toetsenbord gebruikt. Ook kan zo’n polssteun ervoor zorgen dat je het toestenbord niet onbewust van je af duwt. Daardoor ga je namelijk gebogen zitten terwijl je eigenlijk rechtop moet zitten en belast je je schouders.

Headset of oordopjes

Moet jij veel bellen tijdens je werk? En bedien je ondertussen ook de computer, bijvoorbeeld door mee te typen met het gesprek? Dan ben je waarschijnlijk geneigd om de telefoon tussen je hoofd en schouder in te klemmen, zodat je de handen vrij hebt. Als gevolg daarvan rek je je nek aan één kant op, en dat veroorzaakt klachten. Investeer daarom in een headset of oordopjes, zodat je zonder je lichaam te belasten kunt telefoneren en werken.

Ook als zelfstandig ondernemer moet je goed voor jezelf zorgen, ook als het betekent dat je een aantal investeringen moet doen die zich niet terugbetalen in financiële baten. Ze betalen zich namelijk wel terug doordat je minder lichamelijke klachten ontwikkelt door je werk, en daar kun je lang plezier van hebben in het leven.

Related posts

Tips voor een fijne thuiswerkplek

Danny Bijl

5 keer handige software voor je bedrijf

Danny Bijl

10 redenen waarom je als ondernemer een sparringpartner zou moeten hebben

Mathijs

Leave a Comment