Als (startende) ondernemer heb je altijd doelen en een visie voor ogen. Je wilt natuurlijk dat alles soepel verloopt. Zowel op strategisch, organisatorisch als financieel gebied. Met nadruk op het laatste aspect, de financiën. De verwachting is dat debiteuren op tijd de factuur betalen. Dat is in de praktijk alleen niet altijd het geval. Op het moment dat de betalingstermijn verloopt dien je gelijk actie te ondernemen. Via deze weg kun je dan het debiteurenbeheer in gang zetten. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit uit handen te geven aan een extern bedrijf om zo gebruik te maken van factoring.
Factoring is het voorfinancieren van facturen. Dankzij deze dienstverlening beschik je snel over kapitaal, waar je ook recht op hebt, want het is immers jouw eigen geld. Je beschikt er alleen sneller over dan dat je bijvoorbeeld de betalingstermijn zou afwachten. Het is natuurlijk afhankelijk van diverse factoren hoe snel je over jouw geld wilt beschikken. Dankzij factoring heb je binnen 24 uur het geld op je rekening staan, maar dat is niet het enige…
1. Snelle uitbetaling
Zoals eerder benoemd beschik je over een snelle uitbetaling vanuit het factoringbedrijf. De aanvraag moet natuurlijk wel goedgekeurd worden. Als dat is gebeurd staat het bedrag binnen 24 uur op je rekening. In de praktijk staat het soms zelfs binnen een paar uur op je rekening.
2. Gemak
Als je een aanvraag indient om gebruik te maken van factoring, wil je natuurlijk dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Daarom is het aanvraagproces van voldoende gemak voorzien en spreekt voor zich tijdens het invullen. Dat levert een win-win situatie op, want je bespaart op deze manier energie en tijd.
3. Debiteurenbeheer
Daarnaast wordt het debiteurenbeheer van je overgenomen. Een aangenaam voordeel, want je hoeft nu niet langer zelf de telefoon op te pakken. Dat neemt het factoringbedrijf van je over. Ze houden de betalingstermijn in de gaten en komen in actie wanneer jouw debiteur niet tijdig terugbetaald.
4. Flexibel
Factoring is flexibel. Daarmee doelen we op het feit dat je geen langlopend contract of abonnement aangaat bij het factoringbedrijf. Je hebt zelf de vrijheid en keuze om te kiezen welke facturen je wel of niet laat factoren. Dat kan bij wijze van spreken al vanaf één factuur. Dit bijkomende voordeel is voor veel ondernemers van grote waarde.
5. Faillissementsrisico
Naast het debiteurenbeheer wordt ook het faillissementsrisico van je overgenomen. En dankzij dit voordeel krijg je je factuur nog steeds uitbetaald. Het factoringbedrijf verzekerd je factuur, in de praktijk vaak voor 90% van de factuurwaarde. Als je erachter komt dat je debiteur failliet gaat, heb je toch nog de zekerheid dat je je geld ontvangt.
Kortom, 5 redenen om als ondernemer te kiezen voor factoring. Uiteraard staan er wel kosten tegenover het uitvoeren van de dienstverlening. Het percentage dat in rekening wordt gebracht wordt ook wel de factorfee genoemd. De factorfee wordt bepaald aan de hand van een paar factoren. Denk hierbij aan de hoogte van het factuurbedrag, de betalingstermijn en de kredietwaardigheid van jouw debiteur. Het gebruik van factoring kun je inzetten wanneer je denkt dat het nodig is. Wacht je liever de betalingstermijn af? Of heb je toch liever gelijk het geld op de rekening staan?