Image default
Ondernemen

5 tekenen dat zelfstandig ondernemer zijn niets voor jou is

Sommige mensen zijn een geboren ondernemer met een inherente handelsdrift. Bij hen is het bijna onvermijdelijk dat ze op enig moment in het ondernemerschap stappen. Maar ook anderen kunnen die kant op drijven, zogezegd. Bijvoorbeeld omdat het niet lukt om het werk te vinden dat ze zoeken, of omdat ze ontevreden over hun huidige baan in loondienst. Toch is het ondernemerschap niet voor iedereen weggelegd. We bespreken vijf tekenen dat zelfstandig ondernemer zijn niets voor jou is.

Je houdt van zekerheid

Er is niets mis met waarde hechten aan zekerheid en in zekere zin doen we dat allemaal eigenlijk wel. Alleen verschilt de mate waarin we daar aan vast willen houden en op welke gebieden we die zekerheid belangrijk vinden. De zekerheid die je hebt bij een vaste baan in loondienst, bestaat veel minder in het ondernemerschap. Natuurlijk bouw je wat stabiliteit op als je jaren steekt in het bouwen aan je bedrijf, maar uiteindelijk kunnen klanten je toch in de steek laten en ben je opeens niet meer zo zeker van je inkomsten. Zeker in het begin is dat heel erg aan de orde. Als je daar niet goed tegen kunt en waarde hecht aan zekerheid over je inkomen, moet je óf geen ondernemer worden óf heel hard werken om zo snel mogelijk die eerdergenoemde stabiliteit te creëren.

Je hebt een 9-tot-5-mentaliteit

In veel vacatures voor banen in loondienst staat dat je geen 9-tot-5-mentaliteit moet hebben voor de baan. In de praktijk betekent dat dat je misschien af en toe een keer moet overwerken, meer veelal werk je gewoon vaste tijden. Dat biedt je een ritme dat erg prettig kan zijn en je ruimte laat om ook naast je werk te kunnen ontspannen en andere dingen op gezette tijden te kunnen doen. Als zzp’er word je daar automatisch flexibeler in, omdat alles van jou afhangt en je je klanten tevreden wilt stellen. Dat betekent dat je gemakkelijk ook in de avonden en weekenden werk gaat doen. Als dat iets is wat je niet zitten, dan is het aan de slag gaan als zelfstandige wellicht niet de juiste keuze voor jou.

Je hebt graag collega’s om je heen

Veel zzp’ers zijn in grote mate op zichzelf aangewezen. Je werkt niet bij een bedrijf, dus je zorgt voor je eigen werkplek en die komt doorgaans niet met collega’s, tenzij je een kantoor deelt met andere ondernemers. Dat betekent dat je geen praatje kunt maken, geen gezelligheid om je heen ervaart en je uiteindelijk best kunt vereenzamen. Dat is niet het aantrekkelijkste van het ondernemerschap en het is heel goed te begrijpen als je dat niet ziet zitten, maar het is voor veel zzp’ers wel de realiteit.

Je bent niet stressbestendig

Nog zo’n kreet die vaak in vacatures voor banen in loondienst voorkomt: ‘je bent stressbestendig’. Dat is bij tijd en wijle in sommige banen ook wel nodig, want soms kan de werkdruk hoog zijn. Kun je nagaan hoe hoog de werkdruk kan zijn als je er helemaal alleen voor staat en ook nog eens zelf direct in contact staat met de klanten die bediend moeten worden. Dat kan vaak aardig wat stress opleveren, vooral omdat je het graag goed wilt doen zodat je de klant niet verliest. Ben jij van nature al niet stressbestendig, dan is het ondernemerschap ook niet die juiste keuze voor je.

Je kunt niet omgaan met tegenslagen

Het ondernemerschap komt met vallen en opstaan. Die merk je extra hard omdat je zelf in de frontlinie zit, iets wat aanzienlijk minder het geval is wanneer je in loondienst bent en vooral uitvoerend bezig bent. Soms raak je klanten kwijt, steek je ergens tijd in zonder dat het wat oplevert of moet je werk opnieuw doen. Dergelijke tegenslagen horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Als je niet kunt omgaan met dit soort tegenslagen, dan kun je beter maar geen zelfstandig ondernemer worden. De tegenslagen die je in loondienst kunt ervaren hebben uiteindelijk vaak minder impact op je dan wanneer je echt alleen voor staat.

Niet al deze zaken maken je voor altijd ongeschikt om ondernemer te worden. Als je het toch aandurft, kun je over sommige blokkades heen komen als je merkt dat je het tóch wel kan. Maar als je geen doorzetter bent, dan kun je er beter ook niet aan beginnen.

Related posts

De basis van Agile

Danny

6 handige weetjes over aftrekbare zakelijke kosten

Dion

Zelf doen of uitbesteden – wat kies jij als je onderneming groeit?

Danny

Leave a Comment