Image default
Eigen bedrijf Lifestyle Marketing Ondernemen Strategie Tips

5 tips om als ZZP`er een netwerk te onderhouden

In de meeste gevallen ben je als full-time ZPP ondernemer druk om je werk uit te voeren. Gedurende de werkweek heb je je handen vol om het werk volgens afspraak op te leveren. Ben je in de bevoorrechte positie dat je veel werk hebt, dan kom je waarschijnlijk nauwelijks toe aan je administratie. Laat staan dat je tijd hebt om erop uit te gaan om werk voor de langere termijn binnen te halen. Vaak is het onderhanden werk voor de korte termijn voldoende om je de hele week bezig te houden. Om zeker te zijn dat je na een paar weken nog steeds werk hebt zul je commercieel actief moeten worden. De minst tijdrovende manier is om je netwerk na te gaan of je een klus binnen kan halen. Uiteraard moet je dan wel een goed netwerk hebben. Onderstaand vindt je 5 tips om een netwerk om je heen op te bouwen en vervolgens te onderhouden.

Tip 1 Visitekaartjes

Een veel gebruikte methode om de vindbaarheid van je bedrijf te vergroten is het uitdelen van je visitekaartjes. Zorg daarom voor een representatief kaartje. Daarnaast is het belangrijk dat je de kaartjes altijd binnen handbereik hebt. Zelfs op vakantie of `s avonds op een feestje kun je iemand tegenkomen die op zoek is naar het product of dienst die jij levert.

Tip 2 Leg contact

Ben je op een klus waar je andere ondernemers ontmoet, leg dan contact. Op dat moment bevinden jullie beiden zich in dezelfde omgeving dus de kans bestaat dat in het netwerk van een andere ondernemer potentiële klanten zitten. Het grote voordeel is dat deze manier van netwerken je nauwelijks tijd kost en vaak tussen het werk door gebeurd. Probeer een kort gesprek te voeren waarbij je duidelijk maakt wat je product of dienst is. Vind je het moeilijk om een gesprek te beginnen dan zijn er mensen die je daarbij kunnen helpen.

Tip 3 Reclame

Niet voor iedere sector is het voor de hand liggend om reclame te maken. Echter als je je goed verdiept in je doelgroep, dan is er ook vast een methode om die te bereiken. Bij tip 1 zijn visitekaartjes al genoemd maar er zijn meer manieren. Heb je een bedrijfsauto, wellicht is het zinvol om deze van reclame te voorzien. Wellicht kun je flyers uitdelen aan mensen die je ontmoet op de werkvloer, of bijvoorbeeld door de brievenbus van de buren van je klanten. Laat je hierin adviseren als je niet goed weet wat je zelf kan doen.

Tip 4 Website

Het is voor de meeste ondernemers aan te raden om te zorgen dat je op internet te vinden bent. Zelfs al weten mensen wie je bent, men zoekt al snel via internet meer informatie over je op. Echter kan het zijn dat je simpelweg geen tijd hebt om je website bij te houden. Er zijn gelukkig bedrijven die je hiermee kunnen helpen.

Tip 5 Sociale media

Voor de meeste moderne ZZP`ers is het geen probleem om jezelf vindbaar te maken op sociale media zoals Facebook en LinkedIn. Start je eigen Facebook pagina zodat je bijvoorbeeld op je smartphone tijdens je werk een update kan geven over je lopende projecten. Gebruik LinkedIn om de contact te houden met ondernemers en mensen in je netwerk. Het voordeel is dat je via dit platform altijd de contactgegevens van iemand naar boven kan halen.

Een goed netwerk draagt bij aan de continuïteit van je bedrijf. Uiteraard is het niet voor iedereen even makkelijk om al het bovenstaande in de praktijk te brengen. Zou je hier meer over willen weten, bijvoorbeeld over de bedrijven die je met de bovenstaande tips kunnen helpen, neem dan contact met ons op of laat een reactie achter. Hou dit blog in de gaten voor meer handvaten die je kunnen helpen met je onderneming of professionele ontwikkeling. Zie dat maar als een bonustip.

Related posts

Zo valt jouw etalage op

Sharon Niessen

5 tips om tot rust te komen als ZZP’er

Danny

7 tips om geld mee te besparen als zzp’er

Dion

Leave a Comment