Image default
Ondernemen

5 tips om een betere ondernemer te worden

Hoezeer je ook een geboren ondernemer kunt zijn, het ondernemen is iets dynamisch. Je moet dus altijd blijven leren en je aanpassen aan de omstandigheden om er het beste uit te blijven halen. Dat betekent dat je soms even wat minder eigenwijs moet zijn. We geven vijf tips die je kunnen helpen om een betere ondernemer te worden.

Toch investeren in die training of opleiding

Investeren in jezelf als ondernemer kost geld, maar ook weer niet zoveel geld als je misschien denkt. Misschien ontzeg je jezelf trainingen en opleidingen omdat je de financiële investering te groot vindt. Daarbij vergeet je soms wat het je uiteindelijk kan opleveren. Los daarvan is het belangrijk om te beseffen dat dit soort zaken aftrekbaar zijn van de belasting. Dat maakt het al een stuk aantrekkelijk om op deze manier te investeren in je kennis en vaardigheden als ondernemer op jouw vakgebied. Het is ook belangrijk om dat te doen, want je moet immers een expert zijn en blijven.

Hoofdpijndossiers afstoten

Klanten zijn cruciaal voor je bedrijf, dat is onmiskenbaar het geval. Maar niet alle klanten zijn de tijd en moeite die je erin steekt waard. Sommige klanten kunnen zich ontwikkelen tot echte hoofdpijndossiers die eigenlijk te weinig opbrengen en vooral veel energie kosten. Een klant is een klant, maar zo’n klant moet niet betere klanten in de weg staan. Durf daarom soms afscheid te nemen van een zakenrelatie als hij jouw groei eigenlijk in de weg staat. Dat is pijnlijk en eng, maar het kan wel enorm opluchten.

Investeren in marketing

Het is fijn als je al een netwerk hebt waar je uit kunt putten wanneer je je onderneming start. Die kunnen je voorzien van je eerste opdrachten, zodat je alvast kunt beginnen met geld verdienen. Maar je onderneming groeit niet als je uit dezelfde vijver blijft vissen en vooral blijft hopen dat je op die manier consequent op werk kunt blijven rekenen. Daarom zal je actief op zoek moeten naar nieuwe klanten. Dat betekent dat je moet investeren in marketing. Dat kan een hele ontdekkingsreis zijn, omdat je niet meteen weet wat werkt. Het is verstandig om daarom je te laten bijstaan door iemand die verstand heeft van marketing. Het kost geld, maar zo land de juiste boodschap wel op de juiste plek. Zo kun je in de toekomst rekenen op meer opdrachten en dus meer inkomsten die de investering de moeite waard maken.

Kies voor de persoonlijke aanpak

We hadden het eerder over klanten die je hoofdpijn bezorgen en te veel tijd en energie kosten. Dat wil niet zeggen dat je geen extra energie in klanten en zakenrelaties moet steken. Eén voorname manier om je te onderscheiden als ondernemer, is door de persoonlijk aanpak te kiezen een voor een hoog serviceniveau te gaan. De kleine dingen maken op de lange termijn het verschil en kunnen je vaste klanten opleveren. Zorg dat jouw klanten en zakenrelaties zich gezien voelen en toon oprechte interesse. Laat zien dat jij de beste persoon bent om ze te helpen.

Grenzen stellen aan werktijden en vakantie nemen

Een goede ondernemer is succesvol zonder zichzelf over de kop te werken. Dat laatste duidt er namelijk op dat je er erg hard aan moet trekken. Er is natuurlijk niks mis met vol voor je onderneming gaan, maar het blijft een baan. De balans tussen werk, privé en ontspanning moet uiteindelijk op orde zijn om het ondernemerschap te kunnen blijven volhouden. Dat betekent dat je grenzen moet stellen aan je werktijden en vakanties moet inplannen. Als je dit duidelijk en tijdig communiceert naar je klanten, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Die weten zelf immers ook dat je niet altijd aan het werk kunt zijn.

Samengevat is het succesvol ondernemerschap dus tijd en aandacht schenken aan je klanten, maar niet eindeloos tijd en energie blijven steken in een klant die te weinig opbrengt. Ook hoort investeren waarbij de kosten mogelijk ruim voor de baten uit gaan erbij, of dat nu in een training of in marketing is. Daarnaast hoort ook een gezonde balans tussen werk, privé en ontspanning bij het op langere termijn succesvol ondernemen. De beste ondernemers blijven hun hele carrière lang leren en zich ontwikkelen en groeien mee met hun onderneming en de tijden.

Related posts

De trends van Kerst 2017

Mathijs

Wanneer is valbeveiliging verplicht?

Danny

3 redenen om je SEO uit te besteden aan professionals

Danny Bijl

Leave a Comment