Image default
Eigen bedrijf Juridisch

5 tips om je aansprakelijkheid te beperken

Als bedrijf kun je op allerlei manieren aansprakelijk voor schade gesteld worden; en bijna iedere vorm van schade zorgt voor een vertraging in de dagelijkse werkzaamheden van je onderneming. Gelukkig zijn er veel manieren om schade te voorkomen en de afhandeling hiervan soepel te laten verlopen. We geven je een aantal tips om je aansprakelijkheid te beperken!

1. Sluit een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is een ontzettend belangrijke verzekering voor bestuurders en toezichthouders. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Diks beschermt bijvoorbeeld het privévermogen van bestuurders tegen het risico dat ze persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor vermogensschade door fouten, nalatigheid of verzuim. Erg belangrijk; de recente wetswijzigingen zorgen er namelijk voor dat de kans steeds groter is dat bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor financiële gevolgen gemaakt door het bestuur. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

2. Maak goede afspraken met leveranciers

Wanneer je jouw leveranciers in kaart brengt is het belangrijk om bepaalde dingen duidelijk op een rijtje te zetten. Wat leveren ze, wat zijn de voorwaarden en wie schakel je in als back-up in geval van nood? Wanneer je een alternatief hebt ben je minder kwetsbaar voor mogelijke problemen. Je kunt de leveringsvoorwaarden indien toepasselijk altijd even laten controleren door een adviseur of advocaat; zo weet je precies waar je staat en wat je kunt doen wanneer het mis gaat.

3. Houd je bedrijfsprocessen in kaart

Aansprakelijkheid beperken processen

Zorg dat je altijd weet wat er binnen je bedrijf gebeurt en vooral hoe het gebeurt. Op deze manier kun je processen makkelijk volgen, controleren en indien mogelijk aanpassen om aansprakelijkheidsrisico’s te voorkomen. Houd hier ook eventuele (verplichte) certificaten en controles in het oog.

4. Houd evaluaties met personeel

Ook je personeel heeft een grote invloed op de kwaliteit van je product of dienst en draagt hier een stukje verantwoordelijkheid in. Houd regelmatig evaluaties en zorg dat je goed op de hoogte blijft van het werkgedrag van je personeel. Zo kun je eventuele toekomstige problemen op tijd onder de loep nemen en stappen nemen waar nodig en mogelijk.

5. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en andere verzekeringen

En dan is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: een belangrijke verzekering om als onderneming af te sluiten. Deze verzekering biedt je dekking en ondersteuning in geval van een aansprakelijkheidskwestie. Kijk ook naar andere verzekeringen zoals bijvoorbeeld de zakelijke rechtsbijstandverzekering. Hoe beter je jezelf verzekerd, hoe makkelijker je een eventuele aansprakelijkheidskwestie af kunt laten handelen zonder de dagelijkse gang van zaken teveel te verstoren.

Related posts

Wat moeten werkgevers weten over langdurig ziekteverzuim?

Danny Bijl

Welke kassasoftware kiezen voor je winkel in 2022?

Danny Bijl

Ondernemen onder de 18 jaar – Hoe doe je dat?

Danny

Leave a Comment