Image default
Eigen bedrijf Lifestyle Tips

5 tips voor de juiste verlichting van je bedrijfspand

In tegenstelling tot de verlichting in de woning is de verlichting in je bedrijfspand een stuk taakgerichter. De praktische mogelijkheden zijn een stuk belangrijker dan een fijne sfeer: tegen de tijd dat de avond valt zijn de meeste bedrijfspanden verlaten. Maar het verlichten van een bedrijfspand is niet altijd even makkelijk. Die grote, kale gebouwen met weinig natuurlijke verlichting… Wat doe je er mee? We geven je een aantal praktische tips!

1. Doe het duurzaam

Duurzame led panelen zijn niet alleen beter voor het milieu; maar besparen je ook flink op de energierekening. LED lampen zijn nu eenmaal de meest duurzame lampen op de markt op dit moment en zijn hierdoor bij uitstek geschikt om je kantoorpand mee te verlichten. Zo ben je én duurzaam aan het ondernemen (en inrichten) én zorg je voor de nodige besparingen op de vaste lasten. Daarnaast mogen we natuurlijk ook niet vergeten dat led panelen ideaal zijn om grote, kale ruimten direct functioneel te verlichten zonder er tientallen verschillende lampen neer te hoeven hangen!

2. Denk aan de minimale sterkte

Wanneer je te weinig licht op kantoor hebt wordt het werken een stuk lastiger: ingespannen werken kan daarnaast ook nog eens voor hoofdpijn of zelfs nekklachten zorgen. Houd dus altijd rekening met de minimale sterkte van het licht. De sterkte wordt aangeduid in lux en over het algemeen wordt er op kantoor 200 lux gebruikt. Tenzij het om specifieke werkplaatsen gaat: in dit geval kies je voor verlichting van 500 lux zodat de verlichting rondom het werkgebied altijd zo rond de 333 lux is.

3. De juiste kleurtemperatuur

Hoewel het in huis erg aangenaam kan zijn om warm wit te verlichten (dat zorgt nu eenmaal voor sfeer), is deze kleurtemperatuur minder geschikt voor het kantoor. De juiste kleurtemperatuur zorgt voor een goede productiviteit en voldoende mogelijkheid om goed te kunnen zien en de concentratie te behouden. Kies liever voor een kleurtemperatuur van 4000 K of meer, en indien mogelijk met een neutrale en koele kleur.

4. Sfeerverlichting op kantoor

Sfeervolle bedrijfsverlichting

Hoewel de verlichting in je bedrijfspand vooral functioneel moet zijn is het ook fijn om in bepaalde ruimten wat meer sfeer te creëren: denk bijvoorbeeld aan de ontvangsthal of de koffieruimte. In dit geval kun je met diffuus licht aan de slag; dit zorgt voor weinig schaduwen en zorgt voor een egale verlichting. Daarnaast lijkt het diffuus licht ontzettend veel op daglicht, en dat maakt het nog aangenamer op kantoor!

5. Vergeet de functionele verlichting niet

Wordt er regelmatig overgewerkt en is er gerichte, functionele verlichting nodig zonder alle plafondlampen direct alle uren te laten branden? Zorg dan dat er voldoende functionele verlichting aanwezig is die de werkplekken en andere locaties op de juiste manier verlicht. Denk bijvoorbeeld aan tafellampen of een aantal mooie wandlampen.

Related posts

Houd jij je aan de regels in je bedrijf?

Mathijs

Hoe kun je risico voor je onderneming afdekken?

Dion

Blog beginnen: hoe pak je dit goed aan?

Danny Bijl

Leave a Comment