Image default
Eigen bedrijf

5 verschillende scenario’s voor het stoppen met je bedrijf

Aan alles komt een einde, de vraag is alleen wanneer en hoe. Ook aan jouw betrokkenheid bij je eigen bedrijf. Dat kan als gevolg van de dood zijn, wat doorgaans betekent dat je onverwacht vroeg bent overleden en geen overdracht of iets dergelijks hebt kunnen regelen. Maar de meeste mensen nemen bij leven afscheid van hun onderneming. Dat kan op verschillende manieren. Overweeg jij ook om een keer te stoppen met je bedrijf? We bespreken een aantal mogelijke scenario’s, elk met hun eigen voordelen, nadelen en uitdagingen.

Je bedrijf verkopen

Het liefst van alles wil je waarschijnlijk je bedrijf goed kunnen verkopen. Dat betekent namelijk dat al het werk dat je in je onderneming gestoken hebt zich uitbetaalt in een mooi bedrag waarmee je bijvoorbeeld kunt gaan rentenieren en van je vrijheid genieten. Een bijkomend voordeel is dat je bedrijf blijft bestaan, zij het onder een nieuwe eigenaar. Als je het goed aanpakt, kun je misschien zelfs nog betrokken blijven in een adviserende rol en dus toch nog wat invloed blijven uitoefenen. Besef wel dat de verkoop van een bedrijf een langdurig en complex proces kan zijn waarbij je mogelijk compromissen moet sluiten over de voorwaarden van de verkoop. Houd er ook rekening mee dat de kans zeer aanwezig is dat de nieuwe eigenaar veranderingen doorvoert die niet in lijn zijn met jouw visie. Je bedrijf verkopen kan lukken wanneer je bedrijf een stabiel klantenbestand, een goede reputatie en groeipotentieel heeft.

Je bedrijf overdragen aan een opvolger

Misschien wil je helemaal niet dat een ‘vreemde’ je bedrijf overneemt en heb je liever dat het bedrijf in de familie blijft of door een vertrouwde medewerker die geïnteresseerd is overgenomen wordt. Zo kunnen de cultuur en visie van het bedrijf behouden blijven. Ook kan de overgang geleidelijk worden uitgevoerd, wat voor stabiliteit zorgt, en behoud je zelf in veel gevallen de mogelijkheid om betrokken te blijven of advies te geven. Maar een geschikte opvolger dient zich helaas niet altijd gemakkelijk aan. Ook kunnen er conflicten uit zo’n opvolging volgen wanneer familieleden of medewerkers niet dezelfde visie als jij delen. Ook zitten er juridische, fiscale en emotionele uitdagingen aan.

5 verschillende scenario's voor het stoppen met je bedrijf

Je bedrijf stoppen door te liquideren

Kun je geen geschikte koper of opvolger vinden, bijvoorbeeld omdat je bedrijf niet meer winstgevend is en weinig toekomstperspectief heeft als gevolg van bijvoorbeeld een verzadigde markt? Dan wordt het lastig om je bedrijf te verkopen. Liquidatie, waarbij je alle bezittingen van het bedrijf verkoopt en de activiteiten beëindigt, kan dan een uitweg zijn. Dat heeft het voordeel dat je snel kunt stoppen zonder een complex verkoopproces en de opbrengst kunt gebruiken om eventuele schulden af te lossen of als het even kan persoonlijk vermogen op te bouwen. Maar als de waarde van de activa lager is dan verwacht, kun je door liquidatie verlies lijden, en de kans op toekomstige inkomsten uit het bedrijf is dan verkeken. Daarnaast kan het emotioneel zwaar zijn om je bedrijf te ontbinden.

Faillissement aanvragen

Als je bedrijf te maken heeft met ernstige financiële problemen en niet meer in staat is om schulden af te lossen, kan een faillissement onafwendbaar zijn. Dit biedt een legale manier om van schulden af te komen, biedt bescherming tegen schuldeisers en juridische stappen en geeft je de kans om een nieuw begin te maken. Maar het kan zeker ook je reputatie en toekomstige zakelijke kansen schaden. Daarnaast is het emotioneel en stressvol om door een faillissement te gaan. Je verliest de controle over het bedrijf, en de rechtbank of curator bepaalt wat er met de activa gebeurt. Zo gaat je bedrijf in rook op terwijl je zelf enkel kunt toekijken en er niet aan overhoudt.

Je bedrijf fuseren met een ander bedrijf

Als je bedrijf niet sterk genoeg is om zelfstandig door te gaan, maar je wilt het ook niet tot een onbevredigend einde laten komen, dan kan een fusie met een ander bedrijf een oplossing zijn. Tenminste, als er een ander bedrijf is dat daar potentieel in ziet. Een fusie kan weer extra middelen en marktkansen opleveren, plus je haalt er nieuwe expertise mee in huis. Dat kan helpen om je bedrijf te redden en toch weer verdere groei mogelijk te maken. Maar je verliest waarschijnlijk wel (gedeeltelijk) controle over je bedrijf. Daarnaast zijn fusies complex en vergt het vaak veel tijd om ze goed uit te voeren.

Er zijn dus verschillende manieren om te stoppen met je bedrijf. Dat is zeker ook afhankelijk van je financiële situatie, die van je bedrijf, en je emotionele betrokkenheid bij het bedrijf. Vaak is het pijnlijk om afstand te nemen van iets waar je lang aan gewerkt hebt en wat in feite je levenswerk zou kunnen zijn. Dan is het fijn als je het bedrijf kunt overdragen aan een vertrouwd persoon. Maar het is natuurlijk ook niet verkeerd om een flinke som over te houden aan je bedrijf. Dat moet je dan echter wel gegund zijn.

Related posts

5 niet-kernactiviteiten die je prima kunt outsourcen

Dion

ZZP’er worden in de zorg: zo doe je dat

Danny

Het gebruik van influencer marketing in je digitale marketingmix

Danny

Leave a Comment