Image default
ICT

5 voordelen voor bedrijven van het gebruiken van een VPN

De term VPN klinkt de laatste jaren steeds vaker. Een Virtual Private Network (VPN) is een betaalde dienst die zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw apparaten en je bedrijfsnetwerk enerzijds en het internet anderzijds. Wanneer je een VPN gebruik, wordt al je internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Dat gaat via een externe server gestuurd. Zo zijn je gegevens extra beveiligd. Daarnaast kan een VPN ook voorzien in anonimiteit en biedt het de mogelijkheid om je echte locatie aan te passen en te verbergen. Dat is natuurlijk niet alleen handig voor particulieren, maar zeker ook voor bedrijven. We bespreken vijf manieren waarop bedrijven geholpen kunnen zijn door het gebruik van een VPN.

Thuiswerken veilig faciliteren

In deze tijd van coronamaatregelen is het aantal werknemers dat thuis werkt in plaats van op kantoor fors gestegen. We komen er ook achter dat dit voor veel mensen eigenlijk best goed mogelijk is. Maar het is natuurlijk wel nodig voor de werknemer in kwestie om toegang te hebben tot bedrijfsdata en deze op een veilige manier te kunnen uitwisselen. Of het nu het extern inloggen op het bedrijfsnetwerk of het letterlijk versturen van bestanden is, je wil dat dit op een veilige manier kan zonder dat deze gegevens onderschept kunnen worden. Een VPN faciliteert het veilig op afstand inloggen op het bedrijfsnetwerk.

Veilig op openbare netwerken

Bij veel bedrijven is het zo dat medewerkers wel eens op pad moeten voor het werk. Daar kan een hoop verloren reistijd bij komen kijken. Het is fijn als die tijd productief besteed kan worden. Alleen is de medewerker in kwestie dan vaak wel aangewezen op de openbare wifi. Die zijn in de regel zeer slecht beveiligd. Om te voorkomen dat op dat moment je gevoelige gegevens kwetsbaar zijn, komt een VPN uitstekend van pas. Zo versleutel je alle gegevens die je het netwerk op stuurt, inclusief gebruikersnamen en wachtwoorden. Zo wordt werken op een openbare plaats een stuk veiliger.

Voldoen aan AVG-wetgeving

Ook als ondernemer heb je te maken met de AVG-wetgeving en meer nog dan de gemiddelde burger is het van groot belang dat je je best doet om deze niet al te praktische wetgeving te overtreden. Vooral met gegeven van klanten of cliënten moet zeer voorzichtig omgesprongen worden. Je moet al toestemming vragen om ze überhaupt te mogen opslaan en gebruiken, en als je ze hebt, is het aan jou om ervoor te zorgen dat niemand die er geen recht toe heeft erbij kan komen. Net zoals je dat wilt met je eigen gevoelige bedrijfsgegevens. Dat betekent dat ook deze gegevens goed versleuteld moeten worden. Een VPN doet dit voor je en zorgt er dus voor dat je gemakkelijker kunt voldoen aan die AVG-wetgeving.

Afluisteren voorkomen

We noemden cybercriminelen al als potentiële bedreiging voor de veiligheid van gevoelige gegevens. Maar niet alleen criminelen kunnen interesse hebben in het verkrijgen van toegang tot jouw data. Ook de overheid wil nog wel eens gebruikmaken van de mogelijkheid om mee te kijken of mee te luisteren bij bedrijven die men op de korrel heeft om welke reden dan ook. Er wordt in de realiteit namelijk aanzienlijk meer afgeluisterd dan je wellicht zou denken. De versleuteling die een VPN biedt maakt ook dat het ‘afluisteren’ van jouw gegevens zinloos is.

Virtueel kantoor

Bedrijven die het belangrijk vinden om het naar de buitenwereld toe te laten lijken dat ze op een prestigieuze locatie gevestigd zijn zonder dat ze daadwerkelijk kantoorruimte op die locatie huren, kunnen gebruikmaken van een zogenaamd ‘virtueel kantoor’. Je kunt dat adres voeren naar de buitenwereld toe, en gebruikmaken van de dienst dat je post op dit adres verwerkt wordt en je telefoontjes aangenomen en doorgezet worden. Maar als je het ook wil doen lijken alsof je werkt van die locatie, is het handig als je daadwerkelijke locatie kan verbergen en aan kunt passen naar de veronderstelde prestigieuze locatie. Die mogelijkheid biedt een VPN. Zo kun je dus doen alsof je aan de Keizersgracht in Amsterdam bent terwijl je in feite in Zutphen bent, bijvoorbeeld.

Er zijn dus veel goede redenen om als bedrijf het gebruik van een VPN serieus te overwegen. Het is een uitstekende investering in de beveiliging van je bedrijfsgegevens, zeker ook als werknemers op afstand gebruik willen kunnen maken van die data.

Related posts

De belangrijkste ontwikkelingen op IT gebied

Mathijs

Wat is een domeinnaam en wat kun je ermee?

Danny

Gratis CRM systeem? Bekijk deze gratis software

Danny

Leave a Comment