Image default
Ondernemen

6 beroepen die je kunt uitvoeren als digital nomad

Ondernemen is een relatief breed begrip. Je kunt op verschillende manieren ondernemer zijn, en je hoeft niet in alle gevallen op een vaste plaats gevestigd zijn om te kunnen ondernemen. Dat bewijzen digital nomads in dit tijdperk: bewapend met enkel een laptop kun je van alles doen zonder vaste verblijfplaats. En dat is ideaal voor mensen die graag de wereld willen zien en ondertussen toch in hun levensonderhoud willen voorzien. Stel het je maar eens voor: ’s ochtends een paar uur werken en dan lekker gaan sightseeën of op het strand gaan liggen ergens in een mooi, warm oord. Ben je al geïnteresseerd in een leven als digital nomad? We bespreken zes beroepen die je kunt uitvoeren als digital nomad.

Blogger

Blogger is misschien wel hét digital nomad beroep. Vooral wanneer je een eigen blog hebt, want dan heb je een platform om samenwerkingen met bedrijven aan te gaan voor promotie op jouw website. Zo kun je bijvoorbeeld geld verdienen met een blogwebsite over reizen. Maar ook als je in opdracht van anderen blogs schrijft voor andermans websites kun je het beroep van blogger als digital nomad uitvoeren. Het enige wat je immers nodig hebt, is je laptop en wifi. Wifi kun je gebruiken in je hotel of hostel, of in een horecagelegenheid. De flexibiliteit van dit beroep is dus groot.

Vertaler

Tolk is natuurlijk moeilijk op afstand, maar vertalingen maken kan prima als digital nomad. Je krijgt de teksten toegestuurd die je moet vertalen, en dat kun je gewoon op je laptop toen. Bovendien kun je je talenknobbel uitbreiden door een tijd in een land te verblijven om daar de lokale taal op te doen. Zo kun je weer nieuwe vertaaldiensten aanbieden.

Virtueel assistent

Een ‘nieuw’ beroep is dat van virtueel assistent. Dit is een assistent die ondersteunende taken verricht op afstand. Het gaat bijvoorbeeld om zaken als het plaatsen van content, werken aan zoekmachine optimalisatie, berichten inplannen op social media, teksten nakijken of namens een bedrijf reageren op berichten. Er zijn meer dan genoeg ondernemers die in deeltijd behoefte hebben aan een assistent. Aangezien een virtueel assistent toch op afstand werkt, kun je dit beroep net zo goed als digital nomad uitvoeren.

Grafisch ontwerper

Als grafisch ontwerper breng je je werkuren vrijwel exclusief door achter het beeldscherm van je computer. Die computer kan ook een laptop zijn met de juiste hardware. Dat stelt je in staat om flexibel om te gaan met je werklocatie. De input voor een grafisch vormgever kan vaak ook prima van afstand aangeleverd worden. Het resultaat van je werk lever je eigenlijk altijd digitaal aan bij de klant of bij een drukker. Face-to-face overleg kan via Skype. Ook het beroep van grafisch vormgever kan dus mogelijk als digital nomad uitgevoerd worden.

Recruiter

Er zijn ook verschillende recruiters die hun werk doen als digital nomad. Een recruiter werft nieuw personeel voor bedrijven en organisaties en selecteer kandidaten om vacatures te vervullen. Meestal heeft met een groot eigen netwerk binnen en kennis van een specifieke markt. Daarnaast is LinkedIn natuurlijk ook een handige bron om talent op te sporen. Deze werkzaamheden vinden voornamelijk al online plaats, dus kunnen net zo goed ook ‘onderweg’ uitgevoerd worden.

Websitebouwer

Nog zo’n beroep dat zich geheel achter het beeldscherm van een computer afspeelt: websitebouwer. Los van overleg met klanten, dat natuurlijk ook digitaal kan plaatsvinden, voert een websitebouwer het bouwen van een website geheel op de computer uit. Dat kan ook op een goede laptop met de juiste software. Ook het bouwen van websites kan dus net zo goed in de lobby van een hotel op Bali als in Nederland op een vaste werkplek.

Een uitdaging die werken als digital nomad biedt in de communicatie met klanten, is een mogelijk tijdsverschil waardoor je niet tegelijkertijd aan het werk bent. Daarom is het wel verstandig dat je klant weet dat je niet in Nederland zit, zodat deze ook weet waar hij aan toe is. Ook biedt dat aanknopingspunten voor het afspreken van geschikte momenten om direct contact met elkaar te hebben via bijvoorbeeld een videobelgesprek. Bellen zal wel via een internetverbinding moeten, want anders krijg je te maken met astronomische telefoonrekeningen en zo’n vetpot is zzp’er on the road zijn nu ook weer niet.

Related posts

5 zakelijke lessen van 2020 voor het nieuwe jaar

Dion

De impact van bedrukte dozen op klanten

Danny Bijl

De zakelijke voordelen van financial lease

Danny Bijl

Leave a Comment