Image default
Financieel Ondernemen

6 handige weetjes over aftrekbare zakelijke kosten

Als ondernemer maak je allerlei kosten die op de een of andere manier ten goede komen van je bedrijf. Dat wil niet automatisch zeggen dat de Belastingdienst ook vindt dat je ze kunt opvoeren als zakelijke kosten en dus kunt aftrekken van de belasting. Maar laat dat ook geen reden om jezelf tekort te doen, want de voordelen van het ondernemerschap moet je natuurlijk ook wel zo goed mogelijk proberen te benutten. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal nuttige weetjes over zaken die voor ondernemers (gedeeltelijk) aftrekbaar zijn als zakelijke kosten.

Boetes

Loop je onder werktijd tegen een boete aan, zoals een verkeersboete of een andere administratieve boete van de Nederlandse overheid of een buitenlandse overheid? Dan is de boete zelf helaas niet aftrekbaar van de belasting. Maar niet getreurd, want die onzinnig administratiekosten die ze opvoeren bij boetes waar je niet om gevraagd hebt zijn wél aftrekbaar. Dat scheelt toch weer een klein beetje.

Kleding

Als je als zzp’er in aanraking komt met klanten, dan wil je wel dressed for the occasion zijn. Je zou daarom kunnen zeggen dat passende kleding een zakelijk belang dient. Maar kleding is in de regel niet aftrekbaar. Tenzij het werkkleding is die je vrijwel uitsluiten tijdens het werk kunt dragen, maar daarbuiten eigenlijk niet. Denk daarbij aan overalls en dat soort kleding. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om kleding die ook geschikt is om buiten werktijd te dragen helemaal nooit aftrekbaar is. Als je de kleding voorziet van een bedrijfslogo of beeldmark van minstens 70 cm2, dan mag je het wél aftrekken als zakelijke kosten.

Eten en drinken

Het broodje wat je zelf op een normale werkdag als lunch eet is doorgaans helaas niet aftrekbaar als zakelijke kosten, omdat dit als privé beschouwd wordt. Maar eten en drinken is niet geheel uitsloten als zakelijke kosten: zakenlunches en zakendiners en consumpties die je gebruikt op een dienstreis of bij overwerk zijn namelijk wel (gedeeltelijk) aftrekbaar. Relatiegeschenken in de vorm van voedsel, drank en genotmiddelen zoals sigaren en sigaretten zijn ook aftrekbaar.

Representatie

Als ondernemer moet je zakelijke contacten opdoen, aan acquisitie doen en zakenrelaties onderhouden. Je moet je dus presenteren aan de buitenwereld met investeringen waar geen formele tegenprestatie tegenover staat. Deze zogenaamde representatiekosten die je maakt voor zaken als recepties, bijeenkomsten met relaties en relatiegeschenken zijn aftrekbaar als zakelijke kosten.

Vakliteratuur

Het kan zo zijn dat jouw vakgebied zich blijft ontwikkelen en je op de hoogte moet blijven. Of je wilt je kennis en vaardigheden uitbreiden om bredere dienstverlening mogelijk te maken voor je bedrijf. Als je daarvoor investeert in vakliteratuur, dan is deze investering volledig aftrekbaar van de belasting. Maar let wel: dit geldt echt alleen voor vakliteratuur en niet voor andere literatuur.

Internetabonnement

Werk je in externe ruimte en sluit je daarvoor een internetabonnement af, dan zijn dit volledig zakelijke kosten. Maar wat als je vanuit huis werkt? Je hebt thuis waarschijnlijk al een internetabonnement. Als je meerkosten maakt om voor zakelijke doeleinden je internetabonnement te upgraden, dan zijn dat kosten die je kunt opvoeren als zijnde zakelijke kosten. Vervang je je huidige internetabonnement voor een zakelijk internetabonnement waar je ook privé van profiteert, dan moet je het deel dat je privé gebruikt (een onderbouwd percentage) compenseren op je belastingaangiften. Let op: je sluit een internetabonnement vaak af in combinatie met een televisieabonnement, maar dat televisieabonnement is echter vrijwel nooit op te voeren als een noodzakelijke voorziening voor je bedrijf en is dan dus ook niet aftrekbaar.

Er valt wellicht dus wat meer van de belasting af te trekken als je gedacht had. Tegelijkertijd zijn de regels vaak ook weer complex, bijvoorbeeld rondom auto’s die je zowel zakelijk als privé gebruikt. Eigenlijk zijn er zo veel regels die vaak niet rechtlijnig zijn, dat het als leek onmogelijk is om er je weg in te vinden zonder jezelf of de Belastingdienst tekort te doen. Daarom is het zeer aan te raden om je te laten bijstaan door een boekhouder of belastingadviseur bij het invullen van je belastingaangiftes. Zo voorkom je dat je in de problemen komt met de Belastingdienst, maar weet je ook zeker dat je niet meer afdraagt dan strikt noodzakelijk is.

Related posts

6 redenen om te focussen op een nichemarkt

Dion

ZZP’er: plan tijd in voor randzaken

Mathijs

8 Handige apps voor verlofregistratie

Danny

Leave a Comment