Image default
Ondernemen

6 redenen om nooit meer terug in loondienst te gaan

Er kleven voor- en nadelen aan loondienst die je ondervindt wanneer je van loondienst naar zzp gaat. Dat geldt natuurlijk ook voor het zelfstandig ondernemerschap. Toch raken veel ondernemer verknocht met die rol en de vrijheden die het met zich meebrengt. Hoewel mensen ook vaak niet uit luxe zelfstandig ondernemer worden, komt later weer stoppen als zzp’er en in loondienst treden met een aantal voorname nadelen die het voor menig zzp’er een onwenselijke stap maken. Wij zetten 6 redenen op een rijtje om nooit meer terug in loondienst te gaan.

Van baas naar werknemer

Wanneer je ondernemer wordt, ben je je eigen baas. Dat geeft een vrijheid die bijna verslavend kan zijn. Als je dit eenmaal gewend bent, is het moeilijk om te verkroppen dat er weer mensen boven je staan. Dat is wel de realiteit als je van zzp naar loondienst gaat, tenzij je natuurlijk de allerhoogste functie binnen de organisatie in kwestie mag bekleden. Ook dan is natuurlijk zo dat jouw optreden van invloed is op iedereen binnen het bedrijf, terwijl je als zzp’er niet de last meedraagt van het lot van anderen, omdat je in de enige ‘werknemer’ van jouw bedrijf blind.

Veel minder flexibiliteit

Eén van de dingen die zo heerlijk zijn aan zelfstandig ondernemer zijn, is dat je flexibel om kunt gaan met je werkzaamheden. Jij deelt zelf je tijd in. Als jij doordeweeks tijd voor iets anders nodig hebt, dan werk je gewoon een paar uurtjes in het weekend. Natuurlijk is dit tegelijkertijd ook de valkuil van de zelfstandig ondernemer, want de verantwoordelijkheid voor de eigen zaak dat je vaak minder rust pakt dan je eigenlijk nodig hebt. Hoe dan ook ga je de flexibiliteit van het ondernemerschap missen wanneer je van ondernemer naar loondienst gaat.

Kans om meer te verdienen

Wanneer je in loondienst werkt, verdien je een bepaald salaris voor de uren die je maakt. Dat salaris kan wel stukje bij beetje wat hoger worden, maar daar zit een bovengrens aan, net zoals dat het geval is met het aantal uren dat je mag werken. Als zelfstandig ondernemer is je inkomen minder zeker, maar als de zaken goed gaan heb je wel de mogelijkheid om meer te verdienen dan je in loondienst zou kunnen verdienen. Je werkt immers direct voor je eigen zak.

Je bepaalt zelf je takenpakket

Wanneer je zelfstandig ondernemer wordt, kies je doorgaans voor het werk dat je het leukst vindt om te doen. Je hebt daardoor zelf in de hand welke werkzaamheden je moet doen. Het aandeel van dingen die je niet leuk vindt om te doen kan daarmee lager zijn dan wanneer je in loondienst bent. Daar heb je immers minder inspraak op het type werkzaamheden die je toegeschoven krijgt. Mensen raken dan ook vaker uitgekeken op een baan in loondienst dan een bestaan als zelfstandig ondernemer.

Ziek zijn

We voelen ons allemaal wel eens niet lekker. Wanneer je in loondienst bent, moet je je ziekmelden als je denkt niet te kunnen (of willen) werken. Dat is altijd een drempel, want de persoon aan de andere kant van de telefoon zal ervan balen dat jij je ziekmeldt. Ook komt er druk te staan op jouw ziek zijn, want je moet zo snel mogelijk aan het werk. Logisch, want de werkgever moet jou doorbetalen als je ziek bent en niet komt werken. Als zelfstandig ondernemer hoef je je bij niemand ziek te melden. Bovendien kunnen veel zzp’ers thuis werken, want de drempel om toch wat werk te doen weer verlaagt.

Vakantie opnemen

Eén van de nadelen van loondienst is dat je toestemming moet krijgen om vrije dagen te kunnen opnemen. Je moet rekening houden met andere werknemers binnen het bedrijf. Mocht de werkdruk het niet toelaten om medewerkers vrij te geven, dan loop je ook nog eens het risico dat je vrije dagen weer ingetrokken worden. Als zelfstandig ondernemer ga je hier zelf over. Natuurlijk heb je klanten om rekening mee te houden en is het zo dat je geen geld verdient als je niet werkt, maar je kunt wel vrij zijn wanneer dat jou het beste uitkomt. Je hoeft dus niet een hoop moeite te doen om bij een doordeweekse bruiloft te kunnen zijn, om maar een voorbeeld te noemen.

Related posts

Time management tips voor een efficiënte werkdag

Danny

Ondernemen en je relaties; dit zijn relatiegeschenken

Danny Bijl

VOF oprichten: Wat moet je weten?

Mathijs

Leave a Comment