Als ondernemer let je natuurlijk op omzet en winst. Maar je weet ook dat veiligheid boven alles gaat. Voor zowel jezelf, je medewerkers en klanten, maar ook materiële zaken. In sommige situaties is het daarom aan te raden, of zelfs verplicht, bepaalde veiligheidsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door een brandwacht in te huren. Dit is het geval als er sprake is van een verhoogd risico binnen jouw onderneming, of uitoefening van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij potentieel gevaarlijke fabrieksprocessen, of als je actief bent binnen de (petro)chemische industrie.
Meer over brandwachten
De werkzaamheden van een brandwacht bevatten een zeer uiteenlopend takenpakket. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan risicobeperking en preventiemaatregelen. Globaal gezegd ziet een brandwacht toe op de algemene veiligheid van de werkomgeving. Er wordt onder andere gelet op de naleving van veiligheidseisen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Een brandwacht kan worden getypeerd als zowel inspecteur met betrekking tot de naleving van regels, als een toezichthouder en handhaver. Daarnaast kunnen ze ook de functie hebben van beveiligingsmedewerker en ten behoeve van brandpreventie worden ingezet. Hieronder beschrijven we zes situaties waarin je een brandwacht in kunt (of moet) schakelen.
6 Voorbeelden van situaties waarin je een brandwacht in kunt schakelen
Er zijn veel verschillende branches en situaties waarin de aanwezigheid van een brandwacht gewenst of zelfs verplicht is.
- Grote evenementen: Bij grote evenementen kunnen brandwachten meerdere functies bekleden. Ze kunnen worden ingezet bij de toegangscontrole maar ook voor het verrichten van EHBO;
- Bij uitval of onderhoud van de brandmeldinstallatie: De gemeente of verzekeraar kan de aanwezigheid van een brandwacht als vereiste stellen voor het bewaken van de veiligheid;
- Brandpreventie op grote bedrijfsterreinen, in leegstaande gebouwen of bij nieuwbouwprojecten;
- Advies over Arboveiligheid, Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), risicoanalyses en bedrijfshulpverlening;
- Het verrichten van zuurstof- en gasmetingen, en controles op de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen procedures en voorschriften, en van vergunningen en papieren van de medewerkers; en
- Reddingen of inzet bij industriële stops en turnarounds: Een Emergency Rescue Team (ERT) wordt ingezet bij werkzaamheden in besloten ruimtes, maar ook voor reddingen op hoogte of in de diepte.
Brede controle binnen een onderneming
Omdat het natuurlijk altijd beter is om letsel en materiële schade te voorkomen, zijn brandwachten veelal preventief werkzaam. Bijvoorbeeld als het gaat om controles van de naleving van wet- en regelgeving ter voorkoming van brand of arbeidsongelukken. Het gaat hierbij overigens niet alleen om de eigen medewerkers van een onderneming. Ook externe medewerkers kunnen gecontroleerd worden met betrekking tot de juiste vergunningen en VCA-eisen.