Image default
Industrie

7 duurzame projecten die je verrassen

De meeste mensen kennen wel een aantal alternatieven voor de schadelijke fossiele brandstoffen als olie, gas en kolen. Dan hebben we het over energie uit de krachten van de zon, wind, water en biomassa. Nu zijn er in de wereld projecten gestart waar wij (nog) weinig weet van hebben. Het zijn verrassende energieprojecten die op originele wijze een bijdrage leveren aan de oplossing voor een gezond klimaat en duurzame energie.

Zonnefietspad Krommenie

Het 70 meter lange zonnefietspad SolaRoad in Krommenie bestaat uit een betonnen constructie met zonnepanelen en daarbovenop een centimeter dikke laag veiligheidsglas. Het is vorig jaar als proef gestart en leverde energie op voor 3 huishoudens.

Waterlamp

In 2002 bedacht de Braziliaanse mecancien Alfredo Moser tijdens een stroomuitval de waterlamp. Hij vulde een fles met water en bleekmiddel. De fles werd in een gat in het dak gehangen, waarna het licht van buiten door de fles werd gebroken en de onderliggende ruimte werd verlicht. 3 continenten maken inmiddels gebruik van waterlampen en de Filippijnen willen er volgend jaar miljoen woningen van voorzien.

Zonnepanelen Afrika

Afrikaanse rapper Akon is met zijn project Akon Lightning Africa van plan een half miljard Afrikanen van stroom te voorzien. Hiertoe heeft hij de Solar Acadamy opgericht, waar ingenieurs worden opgeleid om zonnepanelen te installeren. De zon schijnt in Afrika 320 dagen per jaar, dus dat zou genoeg moeten zijn om 48 landen te voorzien van voldoende stroom.

Accuoplaadsysteem Graciosa

Een Deense investeerder en Duitse onderneming investeren 24 miljoen euro in het eiland Graciosa (onderdeel van de eilandengroep Azoren) om daar een accuoplaadsysteem neer te zetten, waarmee stroom uit zonnepanelen en windmolens kan worden opgeslagen. Het eiland is nu nog afhankelijk van ingevoerde diesel. De investeerders zien het als een interessante investering die toegepast zou kunnen worden op meer plekken in de wereld.

Sahara Forest Project

In navolging op een succesvolle proef in Quatar ziet het Noorse bedrijf Sahara Forest Project (SFP) potentie om 10 hectare Tunesische woestijn met innovatieve technologie vruchtbaar te maken voor het verbouwen van groenten. Het bedrijf investeert met een bedrag van 30 miljoen niet alleen in duurzame energie, maar voorziet daarmee ook in voedselbehoefte en het komt ten goede aan de werkgelegenheid. Het project gaat in 2018 van start.

sahar forest project

Wonen onder de grond

In Australië wonen de inwoners van het dorpje Coober Pedy onder de grond. Het dorp ligt midden in de woestijn. In de zomer is het er 50 graden en in de winter reikt de temperatuur onder de 0 graden, maar onder de grond is de temperatuur constant ideaal.

Oceaanenergie

In Australië wordt onderzocht hoe golven kunnen worden gebruikt voor het opwekken van energie. Dit project bevindt zich nog in de testfase.

We zijn continu op zoek naar innovatieve ideeën om meer te halen uit wat de aarde ons zelf te bieden heeft aan duurzame energie. Energieleveranciers volgen die ontwikkelingen op de voet, want duurzame energie is ook voor hen interessant. Start  daarom  met energie vergelijken en check geregeld het aanbod van de verschillende leveranciers met elkaar, zodat je voor jezelf maar ook voor het milieu continu uit het beste kiest.

Related posts

Vocht in de muren

Danny

Bijzonder graveerwerk

Danny

Veiligheid voor jezelf en anderen

Danny

Leave a Comment