Image default
Personeel

7 tekenen dat je een slechte baas bent

Personeel in dienst nemen brengt niet alleen werkgeversrisico’s met zich mee. Het betekent ook dat je je moet gaan schikken in een rol als baas. Dat gaat niet iedereen helaas even goed af. Baas zijn immers een vak apart. Ook als je denkt dat je goed bezig bent, kan het zo zijn dat je personeel dat heel anders ervaart. We bespreken zeven tekenen waaruit je wellicht kunt concluderen dat je niet goed bezig bent als baas.

Je liegt tegen je personeel

Liegen is niet bepaald een goede basis voor een productieve werkrelatie. Mensen die zich elke dag inzetten voor jouw bedrijf hebben recht op de waarheid. Als men erachter komt dat je ze als baas voorliegt, beschadigt dat de werkrelatie en zeker ook de motivatie om hun best te doen voor het bedrijf flink. Helaas zijn sommige mensen zelf zo immuun voor hun eigen leugens dat ze zelf geloven. Probeer niet zo iemand te worden. Let wel: er is een verschil tussen liegen en niet alle informatie zomaar met iedereen delen.

Je bent niet in staat tot zelfkritiek

Je mag dan wel de baas zijn, maar dat betekent niet dat je het zonder meer altijd bij het rechte eind hebt. Het siert je juist om je fouten toe te geven en je op die manier menselijk en kwetsbaar op te stellen naar je collega’s en werknemers toe. Als je niet in staat bent tot zelfkritiek, lok je uit dat mensen niet eerlijk meer durven te zijn tegen je. Uiteindelijk ondervind je daar zelf de gevolgen van.

Je doet valse beloftes

Doe geen beloftes die je niet waar kunt maken, en geef er een disclaimer bij als je vermoed dat er mogelijk een kink in de kabel kan komen. Als jij je personeel dingen belooft en die zaken vervolgens niet gebeuren, zorg je voor scheve gezichten. Je geeft valse hoop. Dat leidt er uiteindelijk ook toe dat mensen je toezeggingen niet meer serieus gaan nemen.

Je geeft wel kritiek, maar geen complimenten

Als je je personeel wil motiveren om goed werk te leveren, moet je zowel kritiek durven leveren als complimenten uitdelen. Werknemers willen ook graag horen als ze iets wél goed doen, want dat motiveert. Als je complimenten uitdeelt, kunnen mensen ook beter omgaan met kritiek. Iemand die alleen maar kritiek ontvangt en geen complimenten krijgt, gaat zich waardeloos voelen.

Je bent een micromanager

Ook als manager moet je durven loslaten. Je neemt mensen niet aan omdat ze niet in staat zijn iets zelf te doen. Het hoogst irritant voor een werknemer om een zogenaamde ‘micromanager’ te hebben die overal bovenop zit. Zo kunnen mensen nooit hun eigen verantwoordelijkheid pakken én zit je ook nog eens hun productiviteit in de weg. Begint een werknemer als reactie op jouw micromanagement overdreven veel met je te communiceren over van alles? Leer er je lesje van.

Je belt werknemers op hun vrije dag

Natuurlijk, je kunt niet altijd op de hoogte zijn van wanneer mensen vrij zijn. Maar het siert je om daar wel zo veel mogelijk rekening mee te houden. Als jij vrij wilt zijn, wil je ook dat mensen je met rust laten. Je betaalt je personeel voor de dagen dat ze daadwerkelijk aan het werk zijn en niet om op hun vrije dag ook nog eens paraat te staan voor je. Vermijd het lastigvallen van personeel dat vrij heeft. Natuurlijk, als het heel urgent is kun je vragen of hij of zij even tijd voor je heeft, maar maak er absoluut geen gewoonte van.

Je luistert niet naar de input van je personeel

Waarom had je ook alweer mensen aangenomen? Oh ja, zodat ze je bedrijf verder kunnen helpen. Je neemt mensen aan om hun ervaring, expertise en vaardigheden. Dan moet je er ook voor open staan dat ze die inbrengen. Als je niet luistert naar de input van je werknemers, ontneem je ze het gevoel dat ze belangrijk zijn en kunnen groeien in hun rol en binnen het bedrijf. Bovendien, zoals we eerder al stelden, ook jij hebt het echt niet altijd bij het rechte eind.

Kijk dus ook als baas eens goed in de spiegel. Vraag bij jaargesprekken aan werknemers hoe ze jou ervaren als baas en luister er ook daadwerkelijk naar. Van onzelfzuchtigheid en zelfreflectie word je echt geen slechtere baas.

Related posts

Zakelijk op reis: tips on the go

Danny

Nieuwe medewerkers vinden in een krappe arbeidsmarkt: 4 tips

Dion

Onderhandelen over salaris – zo pak je het aan

Dagmar

Leave a Comment