Het nieuwe school- of studiejaar is begonnen of misschien ben je er gewoon aan toe: een nieuwe computer voor jezelf of op kantoor. Bij het kopen van een nieuwe computer komt vaak veel kijken, onbewust zullen er veel eisen aan de beste computer voor jouw gebruik verbonden zitten. Wij delen graag 7 tips voor het kopen van een nieuwe computer.
1 Wat voor computer?
Wil je een laptop? Een gewone computer? Een mini-pc? Een HTPC? Iedere vorm van een computer heeft zijn voor- en nadelen. Het is echter belangrijk om te kiezen voor een computer die past bij de doeleinden die jij voor ogen hebt. Neem je de computer vaak mee, dan wordt het natuurlijk een laptop. Wil je genoeg ruimte overhouden op je bureau? Dan is een mini-pc wat voor jou. Moet de computer meteen dienen als mediaspeler voor bij de televisie? Dan kies je voor een HTPC.
2 De videokaart is ook belangrijk
Als je kijkt naar het aanbod nieuwe computers Media Markt, zal je opvallen dat er veel verschillende soorten videokaarten bestaan. Welke videokaart passende is voor jou, is afhankelijk van het doeleinde van je computergebruik. Wie veel foto’s gaat bewerken of veel gaat gamen, heeft een sterkere videokaart nodig dan wie een computer gaat gebruiken voor het typen van Word-documenten. Verdiep je in de verschillende typen videokaarten om te ontdekken welke bij jouw gebruik past.
3 Kies een goede harde schijf
Niets is vervelender dat na een korte gebruiksduur, je harde schijf vol zit. Niet alleen heeft de harde schijf iets te maken met de opslagruimte op je computer, ook de (opstart)snelheid van de computer wordt bepaald door een harde schijf. Wil je een ontzettend snelle computer? Dan kan je kiezen voor een SSD. Een SSD is een flink stuk sneller dan een harde schijf, alleen heeft de SSD als nadeel dat de opslagcapaciteit wat kleiner is.
4 Let op de poorten
Sommige computermerken hebben er een handje van om zo min mogelijk uitgangspoorten in een computer te verwerken. Ontzettend onhandig wanneer je bijvoorbeeld twee beeldschermen wilt aansluiten, veel met USB werkt of een SD-kaart in je computer wilt stoppen. Hier heb je dan vaak een externe hub voor nodig. Bedenk goed hoeveel USB-poorten je denkt te gebruiken en of je een gleuf voor de SD-kaart van groot belang vindt.
5 Welk beeldscherm?
Ook hier zijn talloze verschillen in te vinden. Wil je een glanzend beeldscherm of liever een beeldscherm dat zonlicht op het scherm goed weerkaatst. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een OLED-scherm. Dit is dan wel een scherm in het duurdere segment, maar het scherm is zuiniger in gebruik. Door het gebruik van OLED worden de zwarte pixels in beeld niet meer gekleurd, maar bij gebruik staan deze gewoon uit. Hierdoor bespaar je stroom en is een zwarte pixel gewoon echt zwart.
6 Welk besturingssysteem?
Ben je meer het type dat gebruik wilt maken van Windows of sta je ook open voor Apple? Een belangrijke keuze wanneer je een nieuwe computer aanschaft. Vaak wordt een Windows-computer geleverd met het nieuwste besturingsprogramma. Het kan voorkomen dat jij liever met een versie eerder werkt. Houdt hiermee rekening met het aanschaffen van de pc, dat je deze versie er dan ook nog bij moet kopen. Belangrijk voor het aanschaffen voor een pc zijn voornamelijk de programma’s die je erop gaat gebruiken. Zijn de programma’s die jij wilt gebruiken geschikt voor Windows? Of draaien ze ook op een OSX? Hier lees je welk besturingssysteem het best bij jouw bedrijf past.
7 Kant en klaar of zelf samenstellen?
Misschien staat de computer die voldoet aan jouw wensen niet kant en klaar in de winkel. Je kunt ook een computer zelf samenstellen. Wanneer je dit doet kun je de gewenste behuizing, videokaart, harde schijf en het aantal poorten zelf samenstellen. Zorg er wel voor dat je hulp krijgt van iemand die dit vaker heeft gedaan, de computer moet uiteindelijk natuurlijk wel gewoon werken!