Image default
Financieel Tips

7 tips om geld mee te besparen als zzp’er

Het zijn dure tijden voor iedereen. Daar heb je niet alleen privé last van, maar mogelijk ook in je zakelijk leven. Nu zijn deze twee zaken financieel gezien als zzp’er aardig met elkaar verweven. Dat neemt niet weg dat je op privéuitgaven kunt proberen te besparen, maar ook op zakelijke uitgaven. Maar waar begin je? We geven een aantal tips waarmee je als zzp’er mogelijk geld kunt besparen.

De investeringsaftrek gebruiken

Investeren is uitgeven, maar als je slim investeert, kun je juist ook veel geld besparen. Namelijk door gebruik te maken van de investeringsaftrek. Wanneer je binnen één kalenderjaar voor meer dan 2.400 aan investering doet, mag je 28 procent van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van je winst. Daarnaast mag je ook nog eens de investering conform de reguliere afschrijvingsregels afschrijven. Dit kan dus zeker lonen voor je als zzp’er.

Alternatieven voor de AOV-verzekering

We willen je de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) niet afraden, zeker niet als je een risicovol beroep hebt. Maar hij is natuurlijk wel erg duur. Er bestaan een aantal alternatieven voor die verzekering die goedkoper zijn, zoals een Broodfonds of een vangnetverzekering. Verdiep je daar eens in. Wil je wel je AOV houden, maar heb je hem al een tijdje? De laatste tijd zijn de premies flink gedaald, dus misschien kun je bij een andere verzekeraar goedkoper terecht.

Verzekeringen nalopen

Dezelfde truc van de AOV kun je wellicht ook toepassen bij andere verzekeringen. Niet dat daar de premies ook zo gedaald zijn, maar de kans bestaat altijd dat je bij je huidige verzekeraar niet het goedkoopst uit bent. Het loont de moeite om eens rond te kijken of diezelfde verzekeringen elders niet goedkoper af te sluiten zijn. Met de huidige vergelijkingswebsites is dat vaak een kleine moeite die toch een hoop kan leveren.

Flexplek in plaats van een kantoor

Een externe kantoorruimte is erg prettig, want thuiswerken is ook niet alles. Maar het kost natuurlijk wel geld, en mogelijk moet je ook nog apart afrekenen voor stroom, verwarming en internet. Je kunt ook overwegen om in plaats daarvan een flexplek te huren wanneer je werkruimte nodig hebt. Deze kun je voor kortere of langere tijd huren tegen een vast tarief. Daarbij zijn bijvoorbeeld de kosten voor een goede internetverbinding en elektriciteit al inbegrepen.

Boekhouding zelf doen

De boekhouding doen is van weinig zzp’ers de hobby. Het is een vervelend taakje dat wel een hoop tijd kost, maar geen geld oplevert. Daarom besteden we het graag uit aan een boekhouder die wel voor dat vak gekozen heeft. Maar bij veel zzp’ers is de boekhouding eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld en kunnen ze het dus prima zelf. Mocht je dus nog naar een besparingsmogelijkheid zoeken, overweeg dan om toch weer zelf je boekhouding te gaan doen. Je kunt altijd nog een boekhouder of accountant inschakelen voor het opstellen van de jaarrekening, mocht dat nodig zijn.

Goedkopere bank voor je zakelijke rekening zoeken

Heb je een zakelijke rekening? Dit is niet verplicht, maar het staat natuurlijk wel professioneler en biedt meer overzicht dan wanneer je privéfinanciën en zakelijke financiën op dezelfde hoop terechtkomen. Een zakelijke rekening lijkt het eerste jaar nog goedkoop, maar daarna stijgen bij veel banken de kosten voor zo’n rekening. Je kunt overwegen om over te stappen naar een andere bank waar je weer van het introductietarief gebruikt kunt maken. Dat is vaak een stuk eenvoudiger dan het lijkt, er is zelfs vaak een gratis overstapservice.

Vaker Skype, Teams of Zoom

Misschien heb je tijdens corona de smaak al te pakken gekregen, maar hoe vaak maak jij gebruik van diensten als Skype, Teams of Zoom om contact te hebben met klanten? Het scheelt een hoop tijd én kosten als je minder vaak naar klanten toe gaat en probeert zo veel mogelijk te overleggen via digitale tools. Het scheelt je in de reiskosten én reistijd die je aan andere, productievere zaken kunt besteden.

Als het niet uit de lengte komt, moet het uit de breedte komen. De tijd is helaas zo dat we allemaal op de kosten moeten letten, en om besparingen te realiseren moet je in actie komen. Leuk is anders, maar liever wat minder geld uitgeven dan het water aan de lippen hebben staan.

Related posts

Zorgplicht Accountant

Danny

Extra korting op kantoorinterieur

Danny

5 tips om internationaal transport te organiseren

Mathijs

Leave a Comment