Image default
Commercieel Strategie

7 tips om je restaurant te verduurzamen

Net als alle sectoren is het ook in de horeca belangrijk om duurzaam te ondernemen. Ten eerste wordt het door klanten gewaardeerd als je aan het milieu en klimaat denkt. Ook kan het je besparingen opleveren op het gebied van energiekosten en materiaalkosten. Bovendien is het een maatschappelijke wens dat we allemaal duurzamer worden. In dit artikel vind je zeven tips om je restaurant te verduurzamen.

Tip 1: Energiezuinige apparatuur aanschaffen

De grootste energieverbruiker van een restaurant is de apparatuur. Met name de ovens, fornuizen en de apparaten met koeltechniek. Een belangrijke stap om te verduurzamen is de apparatuur te vervangen voor energiezuinige apparatuur. De techniek van deze apparaten is de laatste jaren hard gegaan. Daarom kan het vervangen van een 5 jaar oude oven voor een nieuwe energiezuinige oven, rendabel zijn in de energiekosten.

Tip 2: Koeling anders inrichten

Veel restaurants maken gebruiken van meerdere koelingen en koelkasten. Als je duurzamer wilt zijn met de energie, dan kun je beter een koelcel bouwen. Dit wordt de koeling voor alles wat moet worden gekoeld. Uiteraard zijn er uitzonderingen voor zaken die op een afwijkende temperatuur worden opgeslagen. Het principe is echter dat een grote koeling duurzamer is dan meerdere kleine koelingen.

Tip 3: Duurzame energiebron

De energie die gebruikt wordt, wordt over het algemeen van buitenaf aangeleverd. Het hoeft geen betoog dat het beter is om te kiezen voor duurzame energiebronnen. Als je pand en omliggend terrein zich daarvoor leent kun je ook overgaan op zonne- of windenergie.

Tip 4: Licht en isolatie

Onderdeel van duurzaam ondernemen is het terugdringen van het energieverbruik. Juist restaurants zouden daar een steentje aan bij kunnen dragen. De isolatie van veel restaurants is nog lang niet optimaal. Bovendien kunnen de lichtbronnen worden vervangen voor energiezuinige led-verlichting. Denk ook aan temperatuurverlies door openstaande deuren.

Tip 5: Materiaalgebruik verduurzamen

In een restaurant wordt gebruik gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. Dit gaat over het keukengerei, meubilair, servies en bestek en nog veel meer. Bij vervanging of aanschaf van nieuwe materialen is het goed om te zoeken naar duurzaam materiaal. Uitgangspunt is dat je materiaal inkoopt waarvan de productie geen negatief effect heeft gehad op de natuur.

Tip 6: Duurzaam omgaan met voedsel

In de Westerse wereld is voedselverspilling een belangrijk punt van discussie. De Europese overheid lobbyt al jaren bij de consument en het bedrijfsleven om minder te verspillen. Het is in een restaurant altijd fijn om zeker te zijn dat je genoeg hebt. Maar dit zorgt vaak voor overblijven van eten wat niet meer verkocht wordt. Zorg voor een goed inkoopbeleid en bij overblijven van voedsel kun je beter de medemens helpen dan voedsel weggooien.

Tip 7: Laat klanten meedenken

Minder gebruikelijke tip wellicht, maar vraag eens aan je klanten om mee te denken. De minst storende vorm is een klein formuliertje op tafel waarop klanten duurzame suggesties kunnen schrijven. Als je een korting op een vervolgbezoek aanbiedt bij een goede suggestie, ga je zeker tips ontvangen waar je wat mee kunt.

Je restaurant verduurzamen is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Duurzaamheid is een maatschappelijk onderwerp waarbij je ook commercieel voordeel hebt. Belangrijker is uiteraard dat je een maatschappelijke rol kunt vervullen door duurzaam om te gaan met voedsel, energie en materialen.

Related posts

Vier tips voor de beste relatiegeschenken

Danny

Flyers: waarom het nog steeds goede marketinginstrumenten zijn

Danny

Omnichannel ontwikkelingen: wat staat ons te wachten?

Danny

Leave a Comment