Image default
Commercieel Nieuws Ondernemen

7 tips om te profiteren van de economische groei

Inmiddels is het jaar 2018 al meer dan twee maanden geleden begonnen. Er werd voorspeld, dat de economische groei zich in 2018 zou doorzetten. Dit is in de afgelopen maanden ook wel gebleken. Hoewel er verschillen zijn tussen verschillende sectoren, is over de hele linie sprake van groei. Maar hoe kun je nu profiteren van de economische groei? We geven 7 tips.

1. Profiteren van de economische groei

Economische groei betekent dat er een toename aan economische activiteiten is. Concreet betekent het dat er meer winstgevende activiteiten ontplooid worden. Voor vrijwel iedere sector betekent dit in de praktijk dat de orderportefeuille groter wordt. Daarnaast wordt er meer geïnvesteerd in personeel en productiemiddelen. Daarmee neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Profiteren van de economische groei doe je vooral door te kiezen om mee te doen. Wacht niet af hoe de situatie zich ontwikkelt, maar groei met de economie mee.

2. Bespreek de situatie met je team

Een goed begin is het bespreken van de gevolgen van de economische groei voor jouw bedrijf. Bespreek samen met je team wat de marktsituatie is en wat de kansen zijn. Samen kun je vaak meer kansen bedenken dan jij alleen. Daarnaast kun je als collega’s onder elkaar de haalbaarheid beter inschatten. Want een kans grijpen betekent vaak een verandering. En dat moet dan wel bijdragen aan het resultaat van de onderneming.

3. Product/dienst veranderen

Om te profiteren van de economische groei moet je vaak een verandering doorvoeren. Dat kan dus betekenen dat je je product of dienst aan moet passen. Schrik hier niet van terug. Want de maatschappij verandert ook, daarom zullen klanten er niet raar van opkijken als jij een product of dienst verandert.

4. Informeer belanghebbenden

Als bijvoorbeeld een dienst van jou ingrijpend verandert, is het zaak dat je de belanghebbenden daarover informeert. Een verandering doorvoeren levert vaak weerstand op, zeker als je mensen niet vooraf op de hoogte brengt. En het is niet veel moeite om je klanten en leveranciers van te voren te informeren. Vraag hen tevens om kritisch te zijn. Want als je een verandering doorvoert, is het fijn als het goed wordt ontvangen.

5. Neem feedback serieus

Feedback krijgen is prettig, of het nu positief of negatief is. Want als je feedback krijgt, kun je analyseren wat je moet veranderen. Daarnaast biedt het een mogelijkheid om te laten zien dat je wat met feedback doet. Je klanten waarderen het als ze het gevoel krijgen dat je naar ze luistert. Dit zorgt ongetwijfeld voor meer gunning bij toekomstige orders.

6. Online aanwezig zijn

Niemand kan eraan ontkomen, de maatschappij wordt steeds digitaler. Profiteren van de economische groei, houdt ook in dat je online aanwezig moet zijn. Het eerste wat (potentiële) afnemers doen is je online opzoeken. Wat er daar over je te vinden is, zal voor een groot gedeelte bepalen wat afnemers daarna doen. Zorg daarom dat je gevonden wordt, en dat de resultaten op zijn minst professioneel zijn. Is er sprake van negativiteit, gebruik dat dan om te laten zien dat je feedback serieus neemt.

7. Werk efficiënter

Het tekort aan personeel is in steeds meer branches een probleem. Wil je toch profiteren van de economische groei? Ga dan efficiënter werken. Dit klinkt eenvoudig, maar het feit dat je niet voldoende personeel hebt, hoeft niet te zorgen dat je niet verder kan groeien. Ga goed na of alle activiteiten bijdragen aan het doel van de onderneming. Elimineer vervolgens zoveel mogelijk zaken die dat niet doen. Laat iemand van buitenaf eens rondkijken in je bedrijf om te zien wat er anders kan. Iemand van buitenaf heeft niet de beperkingen die jij zelf op hebt gelegd.

Profiteren van de economische groei begint bij jezelf. Maak een bewuste keus om mee te doen. Zorg vervolgens dat je kansen pakt en betrek daar ook je team in. Informeer je omgeving en laat zien dat je het goed wilt doen. Gebruik feedback van de belanghebbenden om eventueel bij te sturen.

Related posts

4 tips bij de aanschaf van koel- en vriesapparatuur

Danny

Arbeidsongeschiktheid. Ben je als ondernemer voorbereid?

Mathijs

Durf jezelf te presenteren, jij bent de expert

Dagmar

Leave a Comment