Image default
Nieuws Personeel Tips

7 tips om de warmte op kantoor te overleven

Het is warm in Nederland. Al enkele dagen op een rij komt het kwik in een groot gedeelte van het land boven de 30 graden Celsius uit. Er dus vrijwel zeker sprake van een officiële hittegolf. Voor de mensen die buiten aan het werk zijn zorgt dit voor slecht arbeidsomstandigheden. Maar ook warmte op kantoor is soms amper vol te houden. Na enkele dagen is het vaak niet meer mogelijk om het pand koel te houden. Hoe moet je daar nu mee omgaan?

In het nieuws

Gisteren werd in het nieuws al gewaarschuwd voor de gevolgen van het warme weer. “Gezondheidsinstituut RIVM heeft het hitteplan afgekondigd voor Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het KNMI heeft vanwege het warme weer code geel afgekondigd.Het hitteplan is gericht op kwetsbare mensen zoals ouderen, zorgbehoevenden en mensen met overgewicht. Het gaat om adviezen om de overlast te beperken.” Deze maatregelen en adviezen worden niet voor niets gemeld. We geven nog enkele tips voor warmte op kantoor.

Tip 1 Ga na of je in de warmte moet werken

Hoewel het wellicht vervelend klinkt, is het goed om je af te vragen of je wel in die specifieke ruimte je werk moet doen. Wellicht kun je je taak ook uitvoeren in een ruimte die aan de schaduwzijde van het pand is. Of misschien zelfs in een ruimte met airconditioning.

Tip 2 Ontwijk invallend zonlicht

Veel kantoorgebouwen zijn gebouwd met een behoorlijke lichtinval. Deze lichtinval betekent ook dat er veel zonlicht het gebouw binnendringt. Het is daarom goed om daarop te letten. Als het niet perse nodig is kun je het invallende zonlicht beter vermijden. Het zorgt ervoor dat je huid extra opwarmt. En juist je huid dient als warmtewisselaar om de warmte uit je lichaam af te geven aan de omgeving.

Tip 3 Drink voldoende

Of je nu wel of niet veel transpireert is het belangrijk om te weten dat je vocht verliest. Door het afvoeren van vocht kan je lichaam namelijk de temperatuur reguleren. Met het vocht wordt de warmte afgevoerd. Daarom is het dus zaak dat je voldoende water drinkt. Dus geen koffie, ondanks dat het veel water bevat. Koffie is juist vochtafdrijvend dus gewoon water is beter.

Tip 4 Drink regelmatig

Als je meer dan twee liter water drinkt op een warme dag is dat goed voor je vochthuishouding. Als het echt heel warm is mag je best meer drinken. Het is wel de bedoeling dat je regelmatig drinkt. Dus niet aan het einde van de dag twee liter in één keer. Je lichaam moet namelijk vocht afdrijven om af te koelen. Dit is niet pas aan het einde van de dag. Te lang wachten kan uitdroging veroorzaken.

Tip 5 Pauzeer af en toe

Tijdens je werk, zowel lichamelijk als geestelijk, verbruikt je lichaam energie. Dit energieverbruik zorgt voor verwarming van je spieren en bloed. Omdat met hoge buitentemperaturen je lichaam niet eenvoudig afkoelt, moet je dus zelf afkoeling zoeken. Al kun je nergens heen waar het minder warm is, pauzeer dan toch af en toe je werkzaamheden. Het geeft je lichaam de kans om de ergste warmte af te voeren.

Tip 6 Warmte op kantoor overleven doe je samen

Als je met meerdere mensen werkzaam bent, hou je elkaar meestal wel in de gaten. Als je echter weet dat in een ruimte naast jou een collega alleen bezig is, kijk dan af en toe of het goed gaat met hem? Oververhitting resulteert vrij eenvoudig in flauwvallen of andere gevolgen. Haal af en toe een glas water voor elkaar. Je drinkt niet snel te veel op warme dagen.

Tip 7 Verwijder extra warmtebronnen

Warmte op kantoor wordt ook veroorzaakt door allerlei andere warmtebronnen dan het weer. Printers, papierversnipperaars, koffiezetapparaten, servers, enzovoorts creëren veel warmte. Op warme dagen is het goed om deze apparaten uit te schakelen of naar een andere ruimte te brengen. De warmte van deze apparaten stuwen de temperatuur snel omhoog.

Er zijn ongetwijfeld meer tips om jezelf te beschermen voor oververhitting. Misschien is de belangrijkste tip wel om je niet druk te maken. Accepteer dat iedereen een tandje langzamer werkt in de warmte.

Related posts

Blog beginnen: hoe pak je dit goed aan?

Danny Bijl

Debiteurenbeheer: handige tips bij niet-betalende klanten?

Danny

4 tips om de risico’s van werkgeverschap te voorkomen of af te dekken

Dion

Leave a Comment