Image default
ICT

7 tips voor optimale Wi-Fi op kantoor

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Wi-Fi. De meeste mensen thuis hebben een Wi-Fi verbinding, maar ook op openbare plekken zijn er steeds meer mogelijkheden om gebruik te maken van een draadloos netwerk. Ook op kantoren stapt men steeds vaker over naar een draadloos netwerk, onder andere door de toename van flexibele werkplekken en om klanten ook een internetverbinding aan te bieden. Echter is men vaak wat huiverig over een draadloze verbinding omdat deze niet overal even sterk zal zijn. Echter zijn er veel mogelijkheden om een slechte internetverbinding te voorkomen, hier lees je de tips voor een optimale Wi-Fi verbinding op kantoor.

Wi-fi op kantoor

 

 

Wat zijn de voordelen van Wi-Fi op kantoor?

Voordat we over gaan op de tips lees je hier eerst de voordelen van Wi-Fi op kantoor:

 • Werkplekken kunnen gecreëerd worden in elke ruimte
 • Bij de inrichting van het kantoor hoeft geen rekening gehouden worden met een internetkabel
 • Eenvoudig Wi-Fi aanbieden aan klanten of bezoekers
 • Tijdens een vergadering kan iedereen gemakkelijk gebruik maken van het draadloos netwerk
 • Gemakkelijk gebruik maken van het internet op je smartphone
 • Snelle flexplekken creëren voor vertegenwoordigers en tijdelijke medewerkers
 • De meeste providers bieden tegenwoordig al een 4G netwerk aan, waardoor je vaak ook snel internet hebt.

Tips voor optimale Wi-Fi op kantoor

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat voordelen aan Wi-Fi op kantoor. Hierbij ook enkele tips die zorgen voor een optimale draadloze verbinding.

 1. Zorg voor een goede locatie
  We beginnen direct met de allerbelangrijkste tip voor een optimale verbinding: een goede locatie voor de router. Maar wat is een goede locatie? Dat is zo centraal mogelijk, zodat de verbinding naar alle hoeken even sterk wordt uitgezonden. Zorg ervoor dat er geen objecten voor de router staan die het signaal kunnen belemmeren.
 2. Maak gebruik van de 5GHz band
  Bij de meeste routers kun je naast de 2,4 GHz band ook verbinding maken via de 5 GHz band. Deze is sneller en minder vatbaar voor signalen van andere apparaten en routers, waardoor er minder storingen zijn.
 3. Wijzig het kanaal van het modem
  Wi-Fi verloopt via bepaalde kanalen, als er te veel mensen op één kanaal zitten wordt de verbinding slechter. Er zijn 14 kanalen waar je uit kunt kiezen, vaak staan ze standaard ingesteld op 1 en 6. Probeer 3,8,11 of 13 uit voor een betere verbinding.
 4. Onderzoek de stoorzenders
  Onderzoek of er ook stoorzenders in de omgeving zijn die een slechte verbinding kunnen veroorzaken. Dat zijn bijvoorbeeld Bluetooth-apparaten of smartphones die Wi-Fi radiosignalen uitzenden.
 1. Zorg voor een goede beveiliging
  Zorg ervoor dat je draadloos netwerk niet door zomaar iedereen te bezoeken is, maar zorg voor een goede beveiliging. Laat bezoekers bijvoorbeeld vragen om het wachtwoord, voordat ze van de verbinding gebruik kunnen maken.
 2. Maak gebruik van een Wi-Fi repeater
  Soms is een kantoor zo groot dat het internetsignaal niet overal komt. Dan kan een Wi-Fi repeater een uitkomst bieden. Dit apparaat pikt het internetsignaal op, versterkt het en verzendt het weer door.
 1. Maak gebruik van apps om de signaalsterkte te bepalen
  Tegenwoordig zijn er veel apps (WiFi Analyzer, iwScanner) op de markt die het signaal van de Wi-Fi verbinding meten. Deze kun je gebruiken om te bepalen of de locatie van de router goed is of dat het toch loont om hem ergens anders neer te zetten.

Heb jij je Wi-Fi op kantoor al op orde? Hopelijk kun je met deze tips vooruit!

Related posts

Hoe kies je de ideale domeinnaam voor je kersverse onderneming?

Danny

Extra opslagruimte kiezen: USB stick of externe harde schijf?

Danny

Welke router past bij jou?

Danny

Leave a Comment