Image default
ICT Tech Tips

7 tips voor waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop

Een computer is vaak onmisbaar voor werk. In deze moderne tijd van zzp’ers en flexwerkplekken is de ouderwetse PC met een systeemkast en een losse monitor en toetsenbord terrein aan het verliezen op de laptop. Daarmee kunnen we overal werken als het moet. Maar waar moet je op letten wanneer je er een wilt aanschaffen? Wij geven je 7 tips.

Kan het goedkoper?

Een laptop is geen kleine aankoop. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kan de aanschafprijs van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s bedragen. Daarom is het altijd verstandig om rond te kijken of het elders of op een andere manier goedkoper kan. Denk er bijvoorbeeld ook eens aan een refurbished laptop kopen. Dat zijn laptops die al eens gebruikt zijn geweest en weer als ‘nieuw’ geprepareerd zijn. Bekijk de selectie van Alpha Shop.

Formaat en gewicht

Eén van de keuzes die zult moeten maken, is voor het formaat van je laptop. Gangbare maten zijn 13, 15 en 17 inch. Hoe groter de laptop is, hoe zwaarder hij meestal wordt. Grote laptops hebben zo hun voordelen: het scherm is groot en er is ruimte voor zware hardware zonder dat de laptop snel oververhit raakt. Maar dit gaat wel ten koste van de draagbaarheid van het apparaat. Moet je je veel verplaatsen voor je werk en wil je ook onderweg in de trein kunnen werken, dan is een grote laptop alleen maar zwaar en lastig. Heb je geen groot scherm nodig en werk je graag onderweg, ga dan voor een 13 inch laptop.

Intern geheugen

Let bij het uitzoeken van een laptop ook op de hoeveelheid RAM, het interne ‘werkgeheugen’. Dit bepaalt hoe snel een computer (zware) taken kan verwerken. Ga je alleen lichte taken uitvoeren zoals tekstverwerken of e-mailen, dan kun je met 4 GB RAM nog wel af. Doe je echter aan beeldbewerking of videobewerking, dan heb je juist veel intern geheugen nodig. Zoek dan naar een laptop met 32 GB RAM. Informeer ook of het intern geheugen van de laptop eventueel uitbreidbaar is.

Nieuwe laptop kopen

Harde schijf

Er zijn twee redenen om aandacht te besteden aan wat voor harde schijf er in de laptop zit. De eerste ligt voor de hand: de opslagcapaciteit. Hoeveel geheugen heb je nodig? Vergeet daarbij niet dat Windows of MacOS zelf ook al een hoop ruimte nodig hebben, los van de software die je wilt gaan gebruiken om je werk te kunnen doen. Je wilt daarnaast ook je bestanden kunnen opslaan. 1 TB is dan al geen overbodige luxe. Maar je kunt ook nog kiezen uit een klassieke HDD-schrijf of een solid state drive (SSD). Deze laatste zijn duurder, omdat ze een hogere lees- en schrijfsnelheid hebben. Vaak is de capaciteit van een SSD-schijf lager dan bij een HDD. Overweeg om een laptop te nemen die beide typen heeft, zodat Windows op de SSD-schijf kan draaien.

Scherm: mat of glans

Bij de aankoop van een laptop kijk je natuurlijk ook naar welke resolutie het scherm aankan. Met het oog op de ontwikkelingen op het gebied van video is een 4K-scherm de meest toekomstbestendige optie. Maar denk ook na over het nemen van een ‘mat’ scherm. Dat ziet er minder flitsend uit, maar heeft zo zijn voordelen wanneer je graag of vaak buiten werkt. Bij een glanzend scherm moet je met zonlicht vaak moeite doen om je scherm goed af te kunnen lezen. Van dat probleem heb je met een mat scherm aanzienlijk minder last.

Processor

Eén van de belangrijkste stukjes hardware in een laptop is de processor. Deze bepaalt mede wat jouw laptop aankan. Het spreekt voor zich dat hoe sterker de processor is, hoe meer hij kost. Wil je video kunnen bewerken op je laptop, dan kom je vanzelf bij de duurste processors uit: Intel Core i5HG, i7(HQ) of i9. Voor fotobewerking kan een Intel Core i5 voldoende zijn. Voor een basisprocessor die de gewone standaardtaken prima aankan is de Intel Core i3 een degelijke keuze. Wil je graag een energiezuinige processor, dan is er de Intel Core M. Deze is echter wel traag.

Accu

Er bestaan verschillende accu’s met verschillende wattages, zoals 30 Watt en 60 Watt. In een laptop die speciaal gemaakt is voor videobewerking kun je zelfs een accu van 180 Watt vinden. Toch zegt dit niet heel veel over hoe lang de accu het volhoudt zonder netstroom. De taken die je computer moet uitvoeren zijn daar namelijk een grote factor in. Wil je weten hoe lang accu’s van laptops die jij op het oog hebt het volhouden, verdiep je dan eens in de reviews van mensen die hem eerder aangeschaft hebben.

Related posts

ZZP’er worden in de zorg: zo doe je dat

Danny

Laat je onderneming excelleren met Lean Six Sigma

Scott van Ede

Ondernemen met HSP, enkele tips

Mathijs

Leave a Comment