Image default
Tips

7 tips voor zakendoen met Oekraïne

Er zijn verschillende redenen denkbaar om handel te drijven met de Oekraïne. Misschien wil je je afzetmarkt uitbreiden, of juist goedkope Oekraïense goederen importeren. Hoewel we binnen de Europese Unie ook zakelijke cultuurverschillen kennen, is de regelgeving uniform en zijn zaken ook juridisch goed geregeld. Hoewel de Oekraïne binnen handbereik ligt als Europees land, heb je hier wel te maken met een land waar men anders te werk gaat. Daarom geven we zeven tips voor wanneer je zaken gaat doen met een Oekraïense zakenpartner.

Volledige vooruitbetaling bij levering

Ben je overeengekomen om leveringen te doen aan een klant in Oekraïne? Dan is het verstandig om hier niet naïef in te zijn. Vraag om volledige vooruitbetaling om ervan verzekerd te zijn dat je ook daadwerkelijk je geld krijgt. Een zakelijk geschil uitvechten is aanzienlijk lastiger wanneer het een land buiten de Europese Unie betreft. Daarom moet je deze zelfbescherming inbouwen. Anders om is natuurlijk juist niet wenselijk om een levering vanuit de Oekraïne volledig vooruit te betalen. Het is een dubbele standaard, maar je moet voor je eigen belang opkomen.

Vertaling noodzakelijk

Wanneer je handel drijft met het buitenland, heb je al snel te maken met een taalbarrière. Hoewel Engels die barrière kan overbruggen, wil dat niet zeggen dat je elkaar ook volledig begrijpt. In de Oekraïne is men over het algemeen een stuk minder bedreven in het Engels dan in Nederland. Daarom is uitermate verstandig om gebruik te maken van de diensten van een tolk of vertaler om te voorkomen dat er kostbare miscommunicaties ontstaan.

Regels kunnen onvoorspelbare zijn

Zo duidelijk als de regels en wetgeving voor handel binnen de Europese Unie zijn, zo ondoorzichtig kunnen ze in een land als de Oekraïne zijn. Dat geldt doorgaans vooral voor de toepassing ervan. De Oekraïense overheid gaat zelf over haar regels en hoe men ze toepast, en dat kan soms van dag tot dag anders zijn. Dat is niet iets waar je je goed op kunt voorbereiden, maar het is wel verstandig om ruimte voor vertraging en flexibiliteit in te bouwen om leveringsproblemen te voorkomen.

Vertaalde etiketten

Wanneer je een product exporteert voor de Oekraïense markt, moet dit product doorgaans ook voorzien zijn van een etiket in de lokale taal. Andersom is dat over het algemeen ook zo. Houd er dus rekening mee dat je etiketten in het Oekraïens moeten zijn, maar houd er eveneens rekening mee dat eventuele minderheidstalen ook op het etiket vertegenwoordigd moeten zijn. Bijvoorbeeld het Russisch, wat ook veel gesproken wordt in de Oekraïne.

Relatiegeschenken

Je kunt een Oekraïense zakenpartner zeker een plezier doen met een relatiegeschenk. Houd het echter bij een bescheiden relatiegeschenk, zoals een typisch Hollands souvenir. Deze zijn doorgaans wel geliefd. Geef je een bos bloemen? Zorg dan dat het een oneven aantal bloemen zijn en dat het niet om gele bloemen gaat. Een even aantal is voor begrafenissen en gele bloemen communiceren dat je een relatie wilt beëindigen.

Kiev of Kyiv?

Hoewel er grote Russische minderheid in de Oekraïne woont, is het Russisch sinds 1996 geen officiële taal meer in het land. Het gebruik van Russische spellingen van plaatsnamen kan gevoelig liggen. De situatie van de afgelopen jaren heeft voor die gevoeligheid weinig positiefs gedaan. Gebruik in je communicatie naar Oekraïners toe bijvoorbeeld niet de spelling ‘Kiev’, want die is gebaseerd op de Russische spelling. De Oekraïense variant is ‘Kyiv’. Zo is ‘Lviv’ in het Oekraïens ook ‘Lvov’.

Ontmoetingen

Heb je een ontmoeting met je Oekraïense zakenrelatie? Geef dan bij aankomst een stevige handdruk, waarbij je oogcontact houdt. Schud geen handen over een drempel van een deur wegens lokale bijgeloof. Informele en directe communicatie wordt gewaardeerd, maar bouw eerst een band op voordat je informeler wordt. Oekraïners zijn trots op hun land en waarderen het als je complimenten geeft of vragen stelt over hun stad of land. Vermijd in je gesprekken wel gevoelige onderwerpen zoals politiek of religie. Als man is het gebruikelijk in de Oekraïne om bij zakelijke ontmoetingen een pak en stropdas te dragen.

Uiteraard liggen er zeker allerlei kansen in Oekraïense op zakelijk gebied. De Oekraïners kijken liever naar Europa dan naar Rusland voor hun toekomst. Zakelijke contacten in Europa zijn daarom zeker welkom voor Oekraïense bedrijven.

Related posts

Effectief werken als zzp ’er, enkele tips

Mathijs

Zonnepanelen voor de zaak? Dit zijn je opties

Danny Bijl

Een chic kantoor; zo richt je die in

Danny Bijl

Leave a Comment