Ondernemen is een vak op zich. Een vak dat bovenop het vak komt waar je in eerste instantie mee begint. Of dat nu accountant, handelaar of timmerman is, bij ondernemen komt meer kijken dat alleen jouw ambacht. Je moet ook zakelijke beslissingen nemen, aangezien het bedrijf om jou draait en je tegelijkertijd werknemer én directeur bent. We bespreken een aantal van de beste beslissingen die je als ondernemer kunt maken.
Personeel aannemen op het juiste moment
In je eentje kun niet de hele wereld aan. Je kunt keihard werken, maar op een gegeven moment loop je tegen grenzen aan die maken dat je bedrijf niet verder kan groeien als alles hetzelfde blijft. Dat het is moment waarop je de stap van solo-ondernemer naar werkgever kunt maken. Dat is spannend, want er komen allerlei verplichtingen bij kijken, maar het kan veel goeds betekenen voor je bedrijf. Niet alleen kun je meer werk aan, maar je kunt ook jezelf ontlasten, zodat jij je wat meer op de zakelijke kant kunt gaan richten.
Op tijd stoppen met iets dat niet werkt
Deze is erg belangrijk: leer je verlies te nemen als iets niet werkt. Het goed het idee ook leuk, soms kan het zo zijn dat een productlijn, dienst, samenwerkingsverband of compleet bedrijfsidee in de praktijk niet werkt. Op zo’n moment is het belangrijk om de wijsheid en het lef te hebben om ermee te durven stoppen. Dat is vaak veel verstandiger dan maar blijven doormodderen.
Een goede businesscoach of mentor inschakelen
Als je begint te ondernemen, kun je niet meteen bakken met ervaren en inzicht hebben. Dat doe je gaandeweg op. Maar ook verderop in je carrière kun je tegen je eigen beperkingen oplopen. Soms kun je immers niet verder denken dan je eigen fantasie rijkt. Het is verre van een schande om je te laten bijstaan door een goede businesscoach of mentor. Die kan ervoor zorgen dat jij het ondernemerschap beter in de vingers krijgt en meer uit jezelf haalt. Ook kan hij of zij je op nieuwe denksporen zetten die interessante dingen kunnen opleveren. Zo kan het een van de beste beslissingen zijn die je neemt om hulp in te schakelen.

Ziekte of burn-out serieus nemen
De grote valkuil van het ondernemerschap is dat je je er zo verantwoordelijk voor gaat voelen dat je gaat denken dat je de bal altijd maar aan het rollen moet houden, omdat het anders einde verhaal is. Die gedachte op zich al kan ertoe leiden dat je overspannen raakt. Als je ziek wordt of met een burn-out te maken krijgt, is dat een teken dat je op de rem moet trappen. Ook als dat slecht uitkomt. Doorgaan betekent namelijk dat je de schade gaat vergroten en jezelf kapot gaat werken. Je bedrijf is een bron van inkomsten, maar je gezondheid is je echte kapitaal. Trouwe klanten zijn wellicht best bereid om op jouw herstel te wachten als je eerlijk communiceert wat er aan de hand is.
Overstappen naar een andere markt of doelgroep
Het kan soms slim zijn om van koers te veranderen om nieuwe, betere kansen aan te boren. Sommige sectoren kunnen minder potentie blijken te hebben dan je had ingeschat, of een beetje uit de tijd raken. Andere sectoren lopen over van de concurrentie, waardoor er niet zo veel te halen valt. Soms is het slim om je businessmodel te behouden, maar je pijlen te richten op een sector met meer potentie of minder concurrentie. Dat betekent dat je het roer omgooit binnen het kader waarin je al werkt.
Er bewust voor kiezen om klein te blijven kan een van je beste beslissingen zijn
We hadden het eerder over het faciliteren van groei, maar groei hoeft geen doel op zich te zijn. Sommige ondernemers zijn gelukkiger, winstgevender en stressvrijer met een klein, overzichtelijk bedrijf. Als je vooral jezelf van inkomsten wilt voorzien op een manier die voor jou prettig is, maar niet de ambitie voelt om werkgever te worden en je bedrijf groot te maken, voel je dan ook niet verplicht om dat wel te doen. Je mag er gewoon voor kiezen om klein te blijven.
Op tijd stoppen en/of verkopen
Het ondernemerschap is een trein die doordendert. Zo schieten de jaren voorbij en op een gegeven moment ben je dichter bij je dood dan bij je geboorte. Dan is het belangrijk om je te realiseren dat je ook nog tijd wilt hebben om te kunnen genieten van het leven. Daarom is het zaak om op tijd te stoppen in plaats van eindeloos door te blijven gaan met werken. Misschien kan je bedrijf ook verder met jou ver op de achtergrond, omdat je personeel hebt dat het stokje kan overnemen. Misschien kun je je bedrijf wel verkopen en gaan rentenieren van het geld. Doe dat vooral op het moment dat een goede kans daartoe zich aandient. En misschien kun je niet verkopen, maar is het gewoon een keer mooi geweest en tijd om leuke dingen te gaan doen.
Eigenlijk moet je over heel veel zaken nadenken als je ondernemer bent. Het hoort er allemaal bij. Al deze zaken kunnen bij de beste beslissingen die je ooit maakt horen. Belangrijk is om te blijven beseffen dat je deze keuze voor jezelf gemaakt hebt en je zelf de regie hebt over je eigen leven én je eigen bedrijf.