Image default
Carrière Eigen bedrijf

8 problemen van startende ondernemers

De laatste jaren worden gekenmerkt door de groei van het aantal zelfstandige ondernemers. Dit is economisch gezien een goede ontwikkeling. Maar het is uiteraard niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De problemen van startende ondernemers zijn per bedrijf weer anders. Maar er zijn trends te zien. Omdat de kennis van deze problemen je kunnen helpen met voorkomen ervan, sommen we ze voor je op.

1. Alleen werk voor korte termijn

Een doorslaggevend argument om zelfstandig te worden, is vaak een groot project. Of een bepaalde hoeveelheid werk, zodat je voor een korte periode ‘vol’ zit. Om te zorgen dat je daarna ook werk hebt, zul je erop uit moeten. Echter ben je vaak druk om je huidige werk te doen, dus heb je geen tijd voor acquisitie.

2. Periode zonder inkomen

Als je je baan opzegt, valt je inkomen weg. Voordat je je eerste factuur kan sturen, ben je vaak weken verder. Vervolgens wordt er pas tegen het einde van de betalingstermijn betaalt. Of misschien wordt deze zelfs overschreden. Het gevolg is dat je een periode moet overbruggen waarbij er geen geld binnenkomt.

3. Hogere kosten

Voor de meeste ondernemers geldt dat er meer kosten bij komen. Zeker als je net begint met je onderneming. Wellicht had je eerst een mobiele telefoon, laptop of auto van de zaak. Nu moet je daar zelf voor zorgen. Afhankelijk van je bedrijf, heb je huisvesting, gereedschap, grondstoffen, e.d. nodig. Dit moet je vooruit financieren. Je klant betaalt pas aan het einde van het traject.

4. Te klein netwerk

De meeste ondernemingen ontvangen hun eerste opdrachten uit hun eigen netwerk. Over het algemeen heb je nog geen naam opgebouwd en ben je nog niet bekend. Op zich geeft dat niet, maar het is belangrijk dat je je netwerk uitbreidt. Om dit te bewerkstelligen moet je tijd investeren. En dat is vaak lastig want je werk moet doorgaan.

5. Administratieve problemen voor startende ondernemers

De meeste werknemers zijn gewend dat er van alles om hen heen wordt vastgelegd. Omdat er voor iedere stap wel een procedure is, wordt vrijwel alles vastgelegd. De administratie van de inkoop, verkoop en btw wordt door de specifieke afdelingen gedaan. Het gebeurd zelden dat een werknemer dit alles alleen uitvoert. Werk je voor jezelf, dan ben jij daar dus wel alleen verantwoordelijk voor. Het resultaat is in veel gevallen dat er onvoldoende tijd voor vrij gemaakt wordt. Vervolgens is de administratie niet op orde.

6. Geen goede vestigingslocatie

De meeste ondernemingen beginnen niet met een onbeperkt budget. Als je huisvesting nodig hebt dan is dit een grote kostenpost. Je kunt overwegen om een bedrijfspand te huren of te kopen. Feit is dat je een locatie nodig hebt. Omdat het budget vaak niet heel ruim is, ben je soms geneigd om voor een pand te kiezen, die wellicht niet zo handig is gelokaliseerd. Moeten er veel vrachtwagens komen lossen, dan is onderaan een smal dijkweggetje niet zo handig. Ben je afhankelijk van passanten, dan moet je niet verstopt zitten tussen andere gebouwen.

7. Zakelijke en privé uitgaven lopen door elkaar

De problemen van startende ondernemers worden wellicht ook veroorzaakt door de privésituatie. Meestal gaat het inkomen t.o.v. loondienst, omhoog. De verleiding om dit privé te gebruiken is dan groot. Dit mag wel, maar leg het goed vast. Je betaalt aan het einde van het jaar inkomstenbelasting op deze bedragen. En niet alles kan zomaar van de btw aangifte worden afgetrokken.

8. Onbalans tussen werk en privé

Als startende ondernemer heb je als het goed is een enorme drive. Je pakt alles aan om je onderneming succesvol te maken. Dat er veel tijd in gaat zitten is een understatement. Omdat je in veel gevallen niemand hebt om op terug te vallen, zul je zelf alles aan moeten pakken. Je gezin en/of vrienden gaan dit zeker merken. Je bent steeds minder beschikbaar, en als je er bent, ben je moe.

We hebben bewust alleen de problemen van startende ondernemers genoemd. Door zelf na te denken over je situatie kom je ongetwijfeld tot de oplossing. Herken je één van deze problemen bij jezelf? Dan kunnen wij je wellicht helpen. Je kunt ons benaderen via onze contactpagina. Of kijk eens naar andere artikels op dit blog voor oplossingen.

Related posts

Thuiswerken: ook na corona blijven we thuis

Danny Bijl

Goed verandermanagement, hoe doe je dat?

Sharon Niessen

Na je studie gaan werken in Groningen

Mathijs

Leave a Comment