Image default
Finance Financieel Ondernemen Tips

9 voordelen van online boekhouden

De boekhouding is voor veel ondernemers zeker niet het meest favoriete onderdeel van hun werkzaamheden. Tijd hieraan besteden betekent immers minder tijd voor het daadwerkelijke ondernemen. Hoe je als ondernemer je boekhouding zo snel en gemakkelijk mogelijk op orde brengt en houdt? Met een online boekhouding, zoals Online Boekhouden van Exact.

Een online boekhoudpakket dat past bij je onderneming

Exact wordt door meer dan 350.000 ondernemers gebruikt, en het is het meest gebruikte boekhoudprogramma binnen bedrijven. Vooral geschikt voor grotere bedrijven? Nee hoor, ze willen alle ondernemers in het MKB ondersteunen en inspireren omdat zij juist degene zijn die de Nederlandse economie dragen.

Er zijn diverse pakketten beschikbaar, passend bij de wensen van ieder afzonderlijk bedrijf. Voor grotere ondernemingen zijn er bijvoorbeeld pakketten met uitgebreide functies voor meerdere gebruikers en administraties. Boekhouden Lite is daarentegen al online beschikbaar voor een paar tientjes per maand voor ondernemers die zelf de boekhouding doen en te maken hebben met maar een enkele administratie. Wat zijn nu precies de voordelen van een online boekhouding zoals Boekhouden Lite van Exact?

Koppelingen met andere systemen

Ondernemen draait vaak om innoveren. Waar veel ondernemers dus de grootste hekel aan hebben? Herhaling. In het verleden was dit helaas bij de boekhouding veel nodig, doordat dezelfde data meerdere keren in diverse systemen ingevoerd moest worden. Exact Online biedt verlossing, door koppelingen met andere systemen. Hoeveel werk scheelt een bankkoppeling met Boekhouden Lite immers wel niet, waarmee bankafschriften direct kunnen worden ingelezen?

Gemakkelijk elektronisch factureren

Na levering van een dienst of product een factuur kunnen sturen, altijd een fijn moment als ondernemer. Goed dat je beloond wordt voor een geleverde dienst of product, maar de handeling zelf? Een factuur printen na het opstellen, in een envelop doen, postzegels plakken en versturen? Logisch dat je daar liever niet teveel tijd aan besteed. De oplossing die Online boekhouden van Exact biedt is elektronisch factureren. Hierbij maak je online je factuur en verstuur je deze digitaal naar je klant. Dit scheelt jou niet alleen tijd en kosten, maar vooral zakelijke klanten ook.

Overal inzicht in de financiële situatie

Veel ondernemers zitten maar weinig tijd daadwerkelijk achter hun bureau, en zijn altijd druk met het regelen van zaken. Het laatste dat je dus wilt is afhankelijk zijn van een bepaalde werk- of computerplek om de administratie in te kunnen zien. Bij online boekhouden is een internetverbinding alles dat je nodig hebt. Zo heb je onderweg of thuis ook gemakkelijk en snel inzicht in je financiële situatie.

Toegang voor accountant of boekhouder

Doordat de boekhouding niet meer lokaal op een bepaalde computer of server opgeslagen is, heeft ook je accountant of boekhouder toegang. Exact Online Boekhouden geeft je de mogelijkheid eenvoudig een extra gebruiker toe te voegen. Het voordeel voor accountants of boekhouders is dat zij geen schoenendozen vol met bonnetjes en facturen meer krijgen om te verwerken, en zo meer tijd hebben voor degelijk financieel advies. Het voordeel voor jou als ondernemer is natuurlijk dat een online boekhouding up-to-date is en je altijd over actuele cijfers beschikt.

Niet gebonden aan besturingssysteem of browser

Minimale vereisten aan opslagruimte? Alleen te gebruiken op bepaalde besturingssystemen? Dit waren bij eerdere boekhoudprogramma’s die je installeerde zaken waarmee je serieus rekening moest houden. Een online boekhoudpakket kan gebruikt worden op zowel Apple computers als computers die draaien op Windows. Op Boekhouden Lite of andere pakketten van Exact Online Boekhouden kun je inloggen via diverse browsers, zolang deze maar up-to-date zijn.

Altijd de laatste versie

Over up-to-date gesproken: wist je dat als je vroeger een boekhoudpakket had aangeschaft in een winkel, de softwareleverancier je Cd-roms stuurde met de laatste updates? Je kunt je voorstellen dat deze niet altijd geïnstalleerd werden, of wat het voor problemen gaf als het installeren niet goed ging. Bij Exact Online Boekhouden log je online in op je boekhouding, je hebt dus geen programma’s lokaal opgeslagen. Zij verzorgen de updates op hun servers, zodat jij je hier niet meer mee bezig hoeft te houden.

Geen grote investeringen nodig

Een boekhoudprogramma was in het verleden een grote investering die je eenmalig deed. Vooral voor startende ondernemers is dit vaak moeilijk op te brengen. Het voordeel van de online boekhoudpakketten van Exact is dat je niet te maken hebt met hoge opstartkosten. Het gaat om een abonnement waarvoor je een bepaald bedrag per maand betaalt. Boekhouden Lite is bijvoorbeeld al te gebruiken voor een paar tientjes per maand.

Altijd een recente back-up

In de maandelijkse abonnementskosten van Exact Online Boekhouden zit niet alleen toegang tot de software, maar ook het regelmatig maken van back-ups. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste ondernemers deze vaak veel te weinig en bovendien ook nog eens niet regelmatig maken. Vervelend als er dan iets misgaat, dus fijn als niet jij maar de softwareleverancier dit op zich neemt.

Goede beveiliging van bedrijfsdata

En dan tenslotte nog een punt dat veel ondernemers juist als nadeel zien van online boekhouden, namelijk de veiligheid. Hoe vaak verschijnen er immers in de media tegenwoordig niet berichten van bedrijfsdata die buit is gemaakt door hackers? Wat veel mensen helaas niet weten is dat dit in de meeste gevallen niets heeft te maken met de beveiliging van software. Veel vaker zijn bijvoorbeeld verouderde browsers of het onzorgvuldig omgaan met wachtwoorden oorzaak hiervan. Over het algemeen worden juist de meeste online boekhoudprogramma’s beveiligd door middel van de meest recente veiligheidsmaatregelen zoals een beveiligde SSL-verbinding.

Genoeg goede redenen dus om als ondernemer gebruik te gaan maken van online boekhouden!

Related posts

Is een ERD ook van belang voor een startende onderneming?

Danny Bijl

3 voordelen van LED verlichting op kantoor

Danny

De ins en outs van crowdfunding als financiering

Mathijs

Leave a Comment