Image default
Finance Financieel Geld

Aanbevelingen om uit de schuldsanering te komen

Hoewel de crisis voor een groot deel voorbij is, zijn er nog mensen die met de gevolgen zitten. Hoewel de oorzaak voor iedereen anders is, zijn er veel mensen met een grote schuld. Een deel daarvan is zelfs in de schuldsanering terecht gekomen. Zonder deze schuldhulpverlening zou de weg terug uit de schulden niet mogelijk zijn. Maar als je in dit traject bent valt het nog niet mee. Wellicht kunnen de volgende aanbevelingen je meehelpen.

Schuldsanering

Er zijn allerlei manieren om in de schulden te komen. Je kunt simpelweg gaan kopen op afbetaling en vervolgens je afbetalingen niet meer betalen. Maar wat veel schrijnender is, het kan je ook overkomen als je ter goeder trouw handelt. Bijvoorbeeld een ondernemer die door een zakenpartner financieel wordt uitgekleed. En vervolgens met een schuld worden achterlaten. Of je kunt je privé leningen opeens niet meer afbetalen vanwege het wegvallen van je inkomen. Als daarnaast de belasting ook nog eens achterstallige aanslagen komt vorderen, kun je opeens zwaar in de schulden zitten.

Grijp op tijd in

Sluit je ogen niet voor een doemscenario. Zie je je inkomen wegvallen, grijp dan direct in. Ga bezuinigen op je uitgaven. Zolang er nog geld is om uit te geven, maar vooral daarna. Als je aan ziet komen dat je het niet gaat redden om je maandelijkse kosten te betalen, moet je ingrijpen. Neem contact op met je hypotheekverstrekker of verhuurder. Meld je situatie en vraag om een uitstel van betalingen omdat die het proces versnellen.

Wees realistisch

Er zijn twee soorten mensen. Mensen die in de put gaan zitten als het minder gaat en vervolgens wachten wat er komen gaat. Er zijn ook mensen die tot de laatste snik blijven geloven dat het goed komt. Of zelfs doen of er niets aan de hand is. Voor beiden geldt, wees realistisch. Het ergste scenario overkomt je niet ineens en wonderen komen niet altijd wanneer het jou uitkomt. Handel vooral rationeel als je een financiële dip ziet aankomen.

Zoek hulp bij instanties

Als je bijvoorbeeld als ondernemer arbeidsongeschikt raakt en je hebt geen AOV afgesloten, dan is iedere uitgave voortaan een probleem. Omdat de meeste mensen maandelijks moeten betalen aan allerlei instanties, is het aan te raden om deze op de hoogte te stellen. Vraag uitstel van betaling aan en vraag om een betalingsregeling. Laat een schuldhulpverlener je meehelpen om weer uit de schulden te komen.

Zorg voor een huishoudboekje

Als er maandelijks voldoende geld binnenkomt om je kosten te betalen, dan ben je niet zo bezig met in- en uitgaven. Valt je inkomen weg of stijgen je kosten, of erger nog beiden? Dan is het zaak om minutieus bij te houden wat je ontvangt en uitgeeft. Dit geeft inzicht in verbeterpunten. Overleg dit ook met je schuldhulpverlener. Probeer iedere maand een schuldeiser deels af te betalen. Dit zorgt dat je weer op de goede weg bent. Hoe lang het ook gaat duren.

Geef de moed niet op

Als schrijver van dit artikel heb ik eigenlijk het recht niet om iemand over dit onderwerp advies te geven. Maar toch is het mijn overtuiging dat je de moed niet op moet geven. Zodra er weer schulden afbetaald gaan worden is er sprake van een stijgende lijn. En al lijkt het jaren te gaan duren, er komen altijd betere tijden. Hulp kan overigens uit onverwachte hoek komen. Een uitdrukking van onze voorouders is niet voor niets: Koester uw rampen, dan zijn de wonderen nabij.

Terecht komen in de schuldsanering kan iedereen overkomen. Hoe onwaarschijnlijk dat ook kan lijken. Zit je eenmaal in dat traject dan valt het niet mee om er bovenop te komen. Maar neem de juiste stappen en zet vooral weer een stap in de goede richting.

Related posts

Wat houdt machine leasen in?

Danny Bijl

Tips om in goud of zilver te investeren

Danny Bijl

Op zoek naar een vermogensbeheerder? 4 belangrijke tips

Danny

Leave a Comment