Image default
Financieel Juridisch

Aansprakelijkheid bij een ongeval op het werk: hoe zit dit?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor letselschade of materiële schade die je in het dagelijks leven veroorzaken kunt bij anderen, heb je waarschijnlijk een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Maar hoe zit dat bij de aansprakelijkheid bij een ongeval op het werk? Hoe voorzichtig en veilig jij en je eventuele medewerkers of ingehuurde krachten ook werken. Door een machine die opeens stukgaat kan bijvoorbeeld iemand letsel oplopen tijdens het uitoefenen van zijn of haar werkzaamheden, of kunnen eigendommen van je klant beschadigd raken.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Voor kosten door letsel of materiële schade die jij tijdens het uitoefenen van je bedrijfsactiviteiten veroorzaakt hebt bij een ander, is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze wordt ook wel AVB genoemd, de afkorting voor Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven. Het kan gaan om schade die jijzelf persoonlijk veroorzaakt, schade die medewerkers of ingehuurd personeel bij klanten veroorzaakt, of die zij onderling per ongeluk bij elkaar veroorzaken. Zo kun je denken aan materiële schade aan spullen van je opdrachtgever, schade door een gebrekkig product of verwondingen die een tijdelijk ingehuurde hulp per ongeluk door jouw toedoen oploopt tijdens de werkzaamheden. De dekking omvat zowel de handelingen van jezelf en medewerkers of ingehuurd personeel, de diensten en producten die je aanbiedt, maar ook bijvoorbeeld milieuaansprakelijkheid.

Voorkom persoonlijke aansprakelijkheid

Het aantal claims dat mensen indienen stijgt al jaren, doordat de claimbewustheid sterk groeit. Hetzelfde geldt voor de hoogte van de bedragen die uiteindelijk aan de claimende partij wordt toegekend. Als ondernemer is het verstandig om je hiertegen te verzekeren. Zo loop je geen risico op persoonlijke aansprakelijkheid, waardoor je voor zware financiële lasten komen te staan. Zonder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zou namelijk bij een claim zelfs je privévermogen aangesproken kunnen worden om de kosten te voldoen.

Ongeluk op het werk

Dekking en premie bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bij schade kan het om kleine bedragen gaan. Maar bij reparatie of vervanging van dure materiële zaken of medische kosten, kunnen de bedragen honderden duizenden euro’s bedragen. Daarom wordt aangeraden om minimaal 2,5 miljoen euro per aanspraak te verzekeren. Afhankelijk van het risico dat je bedrijfsmatig loopt als ondernemer, zou je dat bedrag ook kunnen verhogen. Houd er wel rekening mee dat je bij een ongeval vaak wel een bedrag voor eigen risico moet betalen. De hoogte van dit bedrag, samen met de hoogte van de dekking, het aantal verzekerde personen en de branche waarin je onderneming actief is, bepalen de hoogte van de premie.

Related posts

Pakketjes van je webshop verzenden, waar moet je aan denken?

Mathijs

Inkoop van eigen aandelen: het hoe en waarom

Mathijs

Eenmanszaak omzetten naar een bv – Alles wat je moet weten

Mathijs

Leave a Comment