Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld

Een aansprakelijkheidsverzekering, alles wat je moet weten

Vrijwel iedereen is bekend met het feit dat in de provincie Groningen gas wordt gewonnen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is daarvoor verantwoordelijk. Het is al vaak in het nieuws geweest dat deze gaswinning veel schade veroorzaakt. De NAM wordt daarvoor aansprakelijk gesteld. Maar wat is aansprakelijkheid en wat kun je doen om dit risico te voorkomen? Met dit artikel willen we het een en ander verduidelijken.

Wanneer wordt je aansprakelijk gesteld?

Het voorbeeld van de NAM is sprekend omdat we dit kennen. Maar ook de recordboete van Google is een gevolg van aansprakelijk stellen. In feite is het aansprakelijk worden gesteld, dat jij de kosten van de door jou veroorzaakte schade moet betalen. Dit kan ook schade zijn wat door iemand is veroorzaakt die jij betaalt. Dus een werknemer of een collega die jij inhuurt. Dus in alle gevallen waarin een partij die met jou handelt schade oploopt door handelen van jou of degenen die onder jouw verantwoordelijkheid vallen, kun jij aansprakelijk worden gesteld.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor om je financieel in te dekken voor een schadeclaim. De kosten waarvoor je je kunt verzekeren zijn alleen voor materiële schade of persoonlijk letsel, anders dan aan jouzelf. Je betaalt maandelijks een premie, maar wanneer jij aansprakelijk wordt gesteld kun je de afhandeling aan de verzekering overlaten. Omdat bij een verzekeraars experts werken op het gebied van aansprakelijkheid, is dit ook nog eens beter. Want jij kunt in je onkunde een schadeclaim betalen die wellicht niet geldig is.

Waarom is dit voor een zzp’er ook relevant?

Veel ondernemers gaan er vanuit dat het wel mee zal vallen. Met name zzp’ers die liever niet teveel maandlasten kwijt willen zijn. Maar je staat er van te kijken waarvoor je aansprakelijk gesteld kan worden. Enkele voorbeelden:

  • Wateroverlast na cv ketel montage – loodgieter;
  • Plagiaat of smaad door publicatie – freelance schrijver;
  • Brandschade na het gebruik van verkeerde isolatie – bouwbedrijf;
  • Gezondheidsproblemen na verkeerde massage – massagepraktijk;
  • Persoonlijke letselschade na verkeerde montage – metaalbedrijf;
  • Schade aan auto na reparatie en ongevalkosten – autogarage;
  • Winstderving concurrentie na kartelpraktijken – handelaar;

Je kunt grote financiële reserves aanleggen, maar enkele claims verder en je houd niets over. Als jij en je gezin moeten bestaan van de onderneming is het risico nog vele malen groter.

Conclusie, overweeg een aansprakelijkheidsverzekering. Het lijkt ver-van-je-bed, maar het kan iedereen overkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bescherm jezelf door je voldoende te verzekeren voor dit soort claims.

Related posts

Startende ondernemer, wees trots op uw facturen!

Danny

De negatieve gevolgen van een BKR registratie voor het bedrijf

Danny Bijl

Hoe onmisbaar ben je als baas van je bedrijf nu echt?

Dion

Leave a Comment