Als je een eigen bedrijf wilt starten dan moet je je in Nederland verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zij houden het Handelsregister bij, een overzicht van alle bedrijven in Nederland. Dit register is openbaar. Iedereen kan aan de hand van een KvK nummer of een bedrijfsnaam de basis informatie van een bedrijf opzoeken. Bij het inschrijven van je bedrijf is het daarom belangrijk om een paar aandachtspunten in het oog te houden.
Je bedrijfsnaam
Denk goed na over de naam die je je bedrijf geeft. Let erop dat die naam niet al mag bestaan. Je mag je bedrijf niet zomaar Heineken of Philips noemen. Als dit je achternaam is en jij wilt Philips Rijwielhandel registreren dan is dit vaak wel gewoon toegestaan. Bedenk ook dat je je bedrijfsnaam niet zomaar kunt wijzigen. Denk er dus goed over na om te voorkomen dat je een naam kiest waar je een half jaar later eigenlijk wel weer vanaf wilt omdat je hem toch niet zo geslaagd vindt.
De rechtsvorm
Er zijn verschillende rechtsvormen mogelijk. Als je aan de slag gaat als zzp’er dan is een eenmanszaak de meest gekozen vorm. Samen met je partner, een kind of een vriend een bedrijf beginnen doe je vaak als Vof, Vennootschap onder firma. Daarnaast kun je kiezen voor de BV of de NV. De rechtsvorm heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid die je hebt. Bij een eenmanszaak ligt die bij jezelf. Bij een BV is in eerste instantie alleen het bedrijf aansprakelijk, maar in bepaalde gevallen kan de DGA, de Directeur Grootaandeelhouder, wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld bij schulden of een faillissement.
Het inschrijvingsadres
Je bent verplicht om bij je inschrijving bij de KvK een vestigingsadres voor je bedrijf op te geven. Als je vanuit huis werkt dan is dat dus je privé woonadres. Het is niet altijd handig om dit adres te gebruiken. Het kan voor problemen zorgen als je een beroep uitoefent dat risico’s kan geven, zoals advocaat. Maar los daarvan is het gewoon niet prettig als iedereen zomaar je adres kan achterhalen. Je kunt dit probleem voorkomen door een zakelijk adres aan te vragen bij een virtual office bedrijf. Zij bieden A-locaties aan in grote steden. Het adres van deze locatie mag je opvoeren als vestigingsadres bij de KvK en je mag het ook vermelden op je website en andere uitingen zoals briefpapier en visitekaartjes. Bij een bedrijf als Amesto kun je terecht voor een voordelig zakelijk postadres.
Ongewenste telefoontjes
Bij de inschrijving bij de KvK moet ook een telefoonnummer worden opgegeven. Als je geen zakelijk nummer hebt maar je eigen smartphone gebruikt, dan kun je ook een zakelijk telefoonnummer aanvragen. Bijvoorbeeld een 020 nummer als je voor een vestigingsadres in Amsterdam kiest. Dit nummer kun je doorschakelen naar je mobiel zodat je telefoontjes kunt aannemen. Op tijdstippen dat je dit niet wilt, zoals in het weekend, ’s avonds of als je vakantie hebt, dan schakel je door naar een antwoordapparaat of maak gebruik van een callcenter dat gesprekken aanneemt en een boodschap noteert. Ook maakt een vast telefoonnummer voor je bedrijf soms een betere indruk dan alleen een 06-nummer. Het komt professioneler over.